Illustration: Hugo Hernqvist

Våra bästa texter på temat kärlek

Åh nej, tänker du kanske. Inte MER om kärlek en dag som denna, tack! Men för oss är en god tematolkning precis såsom kärleken bör vara: fri. Vi har därför samlat ett antal texter som på olika sätt rör sig kring temat. Krönikor, noveller och dikter som alla ur sitt eget perspektiv betraktar kärleken och alla dess slingriga kanter, gömslen och vrår.

Vill du tonsätta läsningen? Du hittar vår spellista med historiens bästa kärlekslåtar här.


Illustration: Hugo Hernqvist

Öppet kärleksbrev till alla indiekillar

Ellen Algren skriver om indiekillar och deras pottfrisyrer, second hand-kläder, kärlek för obskyra band/skateboarding/Wes Anderson-filmer, sättet som de ghostar en på…

Öppet kärleksbrev till alla indiekillar ger Ellen Algren uttryck för en djupt syrlig kärlek till dessa män. Oavsett stad eller ålder så tar relationen alltid samma stupande väg på kärleksstigen. Can’t live with them, can’t live without them!

Illustrationer: Noa Persson

Maneter

”Jag hade vänt ansiktet mot hennes och tittat in i ögonen, alldeles alldeles nära. Med blicken frågat: Är det här okej? Hon log som när man tackar för maten. Kroppen var slapp under mina händer och jag sa att jag ville gå hem.”

I novellen Maneter skriver Hilma Sjöholm om saltvatten, fiskmåsar och ögonblick som dör ut som ringar på vatten.

Illustration: Hugo Hernqvist

Att köpa blommor som härskarteknik

”I dessa mörka tider vill jag skänka lite extra tanke och omsorg till min favorithalva av befolkningen.”

Stina Meyerson funderar över om man kan ta emot blommor på ett normalt sätt, skriver om varför gåvor är en form av manipulation och ger tips till vilsna, kärlekstörstande killar.

Illustration: Hugo Hernqvist

en fulländad cirkel för bristandet

Blickar från kärleksfulla par som bränner i nacken, dyrt superlim och dimmiga, mörka kvällar. Elsa Granvik diktar om att stå utanför en port och vänta, vänta, vänta.

Illustration: Dina Karsin

Jag kommer aldrig vara någons best man

Kille x Tjej, Tjej x Kille…

Theo Hafström skriver om normerna som de tankesätt vi vuxit upp med medför. Om att komma ut. Om att aldrig vara en av ”boysen”. Om hur stereotyper är djävulens påfund för att få en att känna sig vilsen.

Illustration: Elvira Svensson

När hjärtat krossas

Världen är stor som Möllevångstorget och stora bitar polaris faller ner i havet. Niels Vonberg diktar om när hjärtat går sönder och allt blir tyst igen.

Hello Mr Ghosting, jag är här igen!

Josefiné Josefsson skriver om att ta sig fram i dejtingdjungeln, våga tro på ärlighet och påminna sig själv om värdet i ens egen upplevelse. Hon ställer också den eviga frågan: Varför hänger man med någon i fyra timmar om man sen bara ska ignorera personen?

Illustration: Hugo Hernqvist

Loser

I novellen Loser har vi vänt på den kreativa processen – Nicole Jonsson Wallin tolkar Hugo Hernqvists illustration. I Malmömiljö skriver hon om poesiuppläsningar, dyr öl och kostnaden av en relation.

Illustration: Daria Spitza

Postfeminismens diskhögar

Vi lever i ett jämställt samhälle, som det ofta heter. Men vem tar egentligen hand om postfeminismens diskhögar? Daria Spitza skriver om samtalen som heterotjejer ofta undviker, mönstren som ständigt infinner sig, och killars förbluffande förmåga att inte se smuts.

Illustration: Elvira Svensson

Fantomkropp

”Slutet är att hon lägger sina händer mot min bröstkorg och de helar ingenting.”

I novellen Fantomkropp skriver Sandra Jerkérus om en relation som tar slut och känslan av att sakta men säkert blekna, luckras upp, försvinna.

Illustration: Noa Persson

älskar du mig inte längre johannes 

Vendela Lundegårdh diktar om fiskespön, leriga stövlar och att gömma sig inuti sprickorna.

Illustration: GoodStudio/Shutterstock

Flickvänners rätt i samhället

”Jag har många kvinnliga vänner som har varit i flera relationer och det finns mycket man kan säga om det kvinnliga släktet, men krigare är de. Dag ut och dag in sitter flickvännerna i sina gruppchatter och kämpar för sina pojkvänner.”

Ella Dillén-Tombs skriver om tjejers vana att försvara sina pojkvänner, gräver i grabbgängens dynamik och undrar om detta eviga försvarande egentligen går åt båda håll.

Illustration: Dina Karsin

Jag saknar inte dig, men jag saknar det vi hade

Samuel Bokenblom skriver i novellformat om en vänskapsrelation som runnit ut i sanden, om minnena som är kvar och om att bli vuxen.

Illustration: Hugo Hernqvist

 WELCOME HOME BABY

Har ni någonsin tänkt på likheten mellan Hemnet och Tinder? Smilla Luuk diktar om kärlekens budgivning, evigt scrollande och att besöka homestyleade och killstylade ettor.