Foto: Donna Lee

KULT Magasins höjdpunkter från 2022 – Intervjuer

”Det finns inga dumma frågor”. Nej, och här är beviset!

Precis som förra året och året innan det har vi efter noga övervägningar listat årets bästa intervjuer. Trevlig läsning!


Foto: Daria Spitza

Victor Malm om HBO-hat, bakistips och postmodernismens hälsa

Man kan säga att KULT magasin var först på bollen. En vecka innan nyheten om att han skulle tillträda som Expressens kulturchef kom träffade KULTs Bob Mattson litteraturvetaren Victor Malm. Samtalet som hade kunnat mynna ut i tråk om kultursidornas hierarkier eller skorna att fylla efter Karin Olsson blev i stället ett potpurri av lästips, bakning, valborgsfiranden och resfeber.


Foto: Josefiné Josefsson

Yoel Escanilla: ”Får jag göra teater resten av livet är jag skitglad, tacksam och blessed” 

Inför premiären av Arsenik & Gamla spetsar på Uppsala stadsteater intervjuade Josefiné Josefsson Yoel Escanilla. De träffades i samma rum, och slog sig ned i samma soffa, som skådespelaren suttit i när han fått besked om att han skulle få spela sin första huvudroll. I texten kan du läsa om hans väg till scenen och drömmen om teater.


Foto: Erika Udvardi

Cleo: “Jag orkar inte känna mig misslyckad för att jag inte har ett slott i Dubai”

I somras hade Cleo releasevecka och KULT tog tempen. Missaoui må vara hennes första album, men i diskografin ligger både EP:s och singlar från drygt 15 år tillbaka. Själv menar hon att fokuset aldrig legat på taktiska släpp eller karriär, utan vad som måste sägas. Daria Spitza bad om svar på frågan Cleo ställer sig själv: “Hur kan jag berätta nånting som tog ett helt liv att förstå?”.


Foto: Rosie Foster

Black Country, New Road om det hoppfyllda nya albumet och att vara i band med sina bästa vänner

Det blev corona-deja vu när Allis Sääsk Berglund skulle facetimea med två medlemmar från det brittiska experimentella rockbandet Black Country, New Road, och en av dem dyker upp med befarad Omikron. Efter att ”krya på dig” har avverkats berättar Tyler Hyde och Lewis Evans om det senaste albumsläppet, om platspåsar och om relationen till fansen och till varandra.


Foton: Pontus Esse Carmback

Jacco om solodebuten och ambitionen att förändra svensk hiphop

Alla har vi dansat till Labyrint. Även om Linda Lauermann i sin intervju med Jacco kallar bandet ”ökänt” betonar hon även de har sin beskärda del i att ha satt Uppsalas hiphopscen på kartan. Men när KULT ringer på dörrklockan till hemmet i Gottsunda är det inte för att prata om det pensionerade rap-bandet, utan eftersom Jacco prövat sina vingar som soloartist i albumet Allt jag har.


Foton: Rasmus Erichs Lång

Joel Alme: ”När nuet inte riktigt funkar får man söka sig till minnen”

Sköt Er Själva Så Sköter Jag Inte Mitt säger Joel Alme och KULT är där för att undersöka saken. Titeln på hans tredje svenska album står ut, precis som musiken som rosats av press och publik. Anton Ånell ställer frågor om höstens turné, hierarkier, att bli recenserad och vad man är värd i kronor. ”Jag är väl värd runt 250 till 280 kronor. Eller snarare kanske någonstans mellan 140 till 190” säger artisten själv.


Foto: Annica Eklund

Anna Björklund: ”Inget av det kommer någonsin bli Bergman”

Under bokmässan haffade KULT flera spännande författare, bland dem bokaktuella Anna Björklund. Hon berättar om den omskrivna Kvinnomanualen och om ätstörningar – något hon behandlar i boken – om att bli presenterad som “en av de konservativa i Della Q” och att vara religiös i vår samtid.


Foto: Donna Lee

Ia Genberg: ”Jag ville inte ge ut en broschyr”

Också under Svenska mässan mötte KULTs Sara Ek vad som sedan skulle bli Augustprisvinnaren Ia Genberg. I år släppte hon sin fjärde bok Detaljerna, och för det hade hon ett hektiskt schema under bokmässan. Men visst är det en otrolig bok hon skrivit, det kan både läsarna, juryn bakom Augustpriset och KULT enas om. Den finns nämligen med på vår lista av årets bästa böcker. Vill du läsa en recension av boken finns det här.


Foto: Sharrat Cherry

Nora Khalil om debutromanen Yani, starka vänskapsrelationer och att balansera humor med allvar

Trots att Nora Khalil vid 23 års ålder lämnar lärarutbildningen redo för att komma ut i arbetslivet har hon inte bråttom. Hon som spenderat hela sitt liv i skolbänken – och nu skolat sig för en framtid även den i klassrummet – borde kanske testa något annat. I stället hoppar hon på en skrivarlinje. Sedan dess har hon givit ut diktsamlingen Skör som betong och i år debuterade hon även med romanen Yani.


Foto: Märta Thisner

Tone Schunnesson: ”Där känner jag ett stort ansvar att säga att det är fucked up”

Året 2022 var också valår. Inför söndagen den 11 september fick Tone Schunnesson i uppdrag av Aftonbladet kultur att bedriva en valbevakning à la Tone. ”Tones röst – tio texter om valet” blev ett projekt så stort att det slutade som bok. Tidigare har Tone Schunnesson givit ut två romaner, men Tone Tur och Retur är den första i sitt stuk. Lovis Bratt Deland träffar henne för att bena ut vad politik är.


Foto: Andreas von Gegerfelt

Maja Rung: ”Jag skulle vilja se en modigare teater”

Skådespelerskan Maja Rung har gjort det mesta. Via musikalscenen kom hon till teaterscenen, och har därifrån varit både på scen och duk. Nyligen såg man henne på SVT Play i Kenny Starfighter-uppföljaren. Nu är hon mammaledig, men kommer trots det inte undan livets svåra frågor. KULTs Lovisa Strååt ringer och frågar: teater eller film?