Foto av Daria Spitza, från Sara Razi Ullahs intervju med Helmon Solomon.

Höjdpunkter från 2020 – KULTs bästa intervjuer

Om två dagar, den 1:a januari, fyller KULT ett år. Under året som KULT existerat i cyberspace har en hel del skett — inte minst på musik- och litteraturfronten, där vi fått möjligheten att intervjua några av fältens mest intressanta personer. Nedan har vi samlat några intervjuer som känns extra minnesvärda, och som är minst lika spännande idag som dagen de släpptes!


Foto: Donna Lee

Donia Saleh om debutromanen Ya Leila, en oromantisk författardröm och att inte skriva en flyktings eller hjältes berättelse

I slutet av sommaren intervjuade Lejla Cato ett av litteraturårets främsta stjärnskott – Donia Saleh. Med debutromanen Ya Leila tog hon Sveriges läsarkår med storm och skildrade mellanförskap på ett sätt som få gjort. Donna Lee har fotograferat.


Foto: Daria Spitza

Blizzy om nya albumet, den svenska hiphopvågen och kärleken till Husby

2020 har utan tvekan varit den svenska hiphopens år. I mitten av året intervjuade Sultan Ahmed artisten Blizzy om den svenska vågens framfart, vad Husby betyder för hans musik och om att ge tillbaka till sitt community.


Foto: Press/Daniel Mutton

HMLTD:s Henry Spychalski om mytologi, maskulinitet och västvärldens förfall

KULTs kanske galnaste intervju? Gustav Stjernkvist fick en pratstund med Henry Spychalski från bandet HMLTD – ett band som inte sparar på krutet, varken när det gäller sjuka outfits, morbida spelningar eller besynnerliga intervjusvar. Underhållande läsning utlovas!


Foto: Daria Spitza

Helmon Solomon – teatervärldens ofrivilliga aktivist

KULTs allra första intervju, och inlägget som prydde vår startsida när vi lanserade sidan den 1:a januari 2020 – intervjun med Helmon Solomon är än idag otroligt läsvärd. Sara Raziullah har intervjuat Helmon om teaterlivets fram- och baksidor, om att utröna sig själv på scen och att bli placerad i ett aktivistfack. Daria Spitza har fotograferat.


Foto: Daria Spitza

Hanna Järver om skitiga sound, intuition och rave-substitut

En som släppte album i somras var Hanna Järver, ett hett namn på den svenska popscenen. Tack vare albumet tusen täta lögner in belönades hon häromveckan med en nominering på P3 Guld-galan 2021 för Årets pop, vilket gör Ellen Algrens intervju med henne lika relevant nu som då. Läs intervjun om skräckfilmsestetiken som brukats under året, om skillnaden mellan det nya albumet och hennes första samt mycket mer!


Foto: Senay Berhe

Amat Levin om att skriva och skildra sin historia

Sara Razi Ullah fick möjligheten att intervjua mångsysslaren Amat Levin, som i år släppte sin första bok Slumpens barn. Berättelsen hanterar den långa historiska kopplingen mellan Sverige och Gambia och hur rasismen växte fram under 80- och 90-talet, flera år senare innan de första gambierna immigrerade till Sverige. Boken utgår från forskning om relationen länderna emellan, självupplevda inslag och intervjuer med andra kända svensk-gambier.


Foto: Press

Caroline Ringskog Ferrada-Noli om Amningsrummet och det intressanta i att skildra rika, vita kvinnors vilsenhet

I höstas intervjuade KULTs skribent Kitty Östergren Caroline Ringskog Ferrada-Noli i samband med släppet av hennes serie Amningsrummet. Ett samtal om glappet mellan det perfekta och det verkliga, känslan av ett tudelat självförtroende och skillnaden mellan att arbeta i skrift och film.


Foto: Amina Ghezali

Haval och Manny Flaco om arbetskemi, relationen till musiken och vägen till framgång

Den svenska hiphopvågen är starkare än någonsin, och några som i år fått sitt genombrott är Haval och Manny Flaco. Gästskribenten Amina Ghezali intervjuade dem i samband med att musikvideon till singeln VICE släpptes, och snackade om alltifrån att kunna dansa till misär, till hur det är att arbeta som en duo.


Foto: Mia Lundberg

Johan Airijoki om det nya albumet, förhållandet till gruvan och intresset för hiphop

Artisten Johan Airijoki intervjuades av Robin Andersson inför släppet av albumet Får jag vara din kille, som gjordes med bandet Malmfältens Rockklubb. I intervjun pratar de om hembygden i de nordligaste delarna av landet, vad kolgruvan har för betydelse för musiken och samarbetet med Malmfältens Rockklubb.


Foto: Daria Spitza

Skott om debutalbumet, datorspelsvärldar och drömmar

En som äntligen släppte sitt debutalbum i somras var artisten Skott, och det efter ett antal hyllade singlar under de senaste åren. Theo Hafström tog reda på vad som inspirerar hennes musik och estetik, och vad hon hittills fått för erfarenheter av musikbranschen. Till det har Daria Spitza fotograferat i vacker försommargrönska!


Foto: Press

Intervju & textpremiär med Mattis

I augusti fick vi äran att premiera hiphoplyrikern Mattis låttext till singeln Staffli, som var det första smakprovet från debutalbumet som väntade. Oscar Johansson pratade med honom om inspiration till textförfattandet, och hur skandinavisk hiphop skiljer sig från amerikansk. I slutet av oktober släpptes albumet Ett tag till, som bland andra gästades av Parham och Cleo.


Foto: P. Esse Carmback

AKI: “Det vi drömde om förut händer nu”

En av svensk hiphops allra största akter Labyrint splittrades 2019, men en som fortsatte solo var AKI, eller Aleksi Swallow som han egentligen heter. Inför hans fjärde albumsläpp fick Zejneb Rauf en pratstund med honom, och pratade om arvet Labyrint lämnat efter sig och vad teater har för roll i hans liv idag.


PS! Vill du läsa fler intervjuer vi gjort under året? Musikintervjuerna vi gjort hittar du här och alla litteraturintervjuer hittar du här.