Illustration: Hugo Hernqvist

20 artiklar att dyka ner i under långsamma sommardagar

Har sommarens lediga dagar äntligen börjat rada upp sig i kalendern? Är sinnet i fullständig dvala efter en termin fylld av arbete/plugg? Vill du att tiden ska stanna precis där den är i detta nu? Då har vi det perfekta verktyget för dig: lite långläsning att sjunka ner i.

Vi har plockat ut 20 artiklar – reportage, krönikor, intervjuer och essäer – ur arkivet, perfekta att varva sommarläsningen eller det ändlösa TikTok-scrollandet med.

Är du en sån som använder denna fria tid till att formulera reflektioner och spekulationer i ord? Maila till oss på red@red.kultmagasin.se om du vill få din text publicerad hos oss!


Illustration: Hugo Hernqvist

Vandring – lösningen på senkapitalismens absurdism?

Kan vandringen föra oss närmare det grundläggande mänskliga tillståndet? Hannes Hellström undersöker vandringens estetik och syfte – vad har vi att lära oss från den simpla akten att gå?

Illustration: Noa Persson

Hoppa inte över introt: Medievanor i en accelererande tid

Utbrändhet är 20-talets hetaste trend och saker tycks bara gå fortare och fortare. Samuel Bokenblom har observerat tre vanor i den moderna människans mediekonsumtion som präglats av det ökade samhällstempot – men vad behöver vi egentligen för att leva ett långsammare (läs: meningsfullare) liv, och hur kan vi motstå driften att konstant vara underhållna?

Illustration: Olivia Nordh

Därför vågar jag inte läsa mina favoritböcker

Tänk om bra böcker visar sig inte vara så bra som man först hade trott? Eller, tänk om de är helt sjukt otroligt bra, och sen tar de slut? Sara Ek skriver om att skapa sina favoritböcker i huvudet – och rädslan att faktiskt läsa de på riktigt.

Foto: Sharrat Cherry

Nora Khalil om debutromanen Yani, starka vänskapsrelationer och att balansera humor med allvar

Får du inte nog av spännande samtal? Emma Motamed Shafie träffar Sommar i P1-aktuella debutromanförfattaren Nora Khalil i en varm intervju.

Illustration: Elvira Svensson

Varför jag inte längre är den malplacerade bögen

Erik Forsström skriver om hur han hittade en ny familj tack vare Matthew Lopez pjäs Arv – en historia om bögar med vitt skilda liv, åldrar, kläder och social status där ämnet vad det innebär att vara bög idag behandlas.

Bild: Evelina Kronquist

Om Tranströmer är jagcentrerad och pubertal, vad är då jag?

Bob Klingspor-Mattsson krönikerar om Tranströmer, navelskåderi och pubertal poesi.

Illustration: Hugo Hernqvist

Det nya sexet – skräck, vetenskap och monster

Sexbots, VR-porr och AI-flickvänner. När tekniken förändras, förändras också sexet och relationerna – det har den senaste tidens AI-utveckling snabbt påmint oss om. Men redan i början av 2020 skrev Lejla Cato skriver om hur sex har förändrats inom samhället och populärkulturen. Vad händer med människan när teknologin går om oss i allt, till och med i förmågan att älska?

Illustration: Evelina Kronquist

I asked for a relevant reaannons and all I got was a jätteliten trosa

”När jag stänger underklädesfliken känns det som att jag har tittat på något perverst och skamfullt.” Ellen Algren krönikerar om feministiska framsteg, riktad reklam och pyttesmå trosor.

Foto: Daria Spitza

Solen: ”Det här har inte varit en lång paus för oss. Vi har jobbat. Jävligt mycket”

Inför släppet av Solens senaste album Totalmusik tog Gustav Stjernkvist ett snack med bandet och dök in på djupet om pausen som inte var en paus, skivan och det så kallade Elvisbandet.

Illustration: Noa Persson

Ockultismen på TikTok

I intersektionen mellan häxkonst och TikTok hittar vi det heta fenomenet ”WitchTok”. Vad är det som händer där och varför har det blivit så stort? Kitty Östergren reder ut.

Bild: shutterstock.com

Vår tids största hjärnor vill jobba med content – inte nyheter

Mediebranschen har panik. Unga journalister vill inte längre jobba med nyheter. Hur kommer det sig? Emanuel Silva tror sig ha funnit svaret på gåtan.

Bild: Tobias Sundin

Det globaliserade hjärtats kval

I cyberrymden jagar kulturkrigarna varandra, med skarpladdade slagord och högexplosiva memes. Tobias Sundin ställer sig frågan vad globaliseringen och internet har gjort med människors sinnen och hjärtan.

Bild: press, TriArt

Isabel Andersson: “Kan Lena, kan jag”

År 2021 släpptes en dokumentär om en av våra största skådespelerskor, Lena Nyman. I en intervju träffar Jesper Ahlcrona filmens regissör, Isabel Andersson, och samtalar om den fascinerande skådespelerskan och om Anderssons tankar kring framtida filmer.

Hur skriver man egentligen samhällskritisk litteratur?

Med utgångspunkt i erfarenheter inom hemtjänsten reflekterar Isak Gröndahl kring komplexiteten som skapandet av samhällskritisk litteratur innebär.

Foto: Daria Spitza

“Så snart som möjligt, men inte nu” – hur kvinnodagen som skulle förändra Polen blev inställd

”8:e mars 2022 lämnar mig med en enda, stor men simpel önskan: att världen någon gång ska bry sig lika mycket om kvinnorna som kvinnorna bryr sig om världen.” Daria Spitza dyker in i Polens aborthistoria, de senaste årens protester och kvinnodagen som skulle förändra landet – men blev inställd.

Foto: Nikko Knösch

Från källarlokal till viral – komikerna som slår på TikTok

TikTok + komiker = sant? Lovis Bratt Deland skriver om hur humorbranschen förändras och om hur komiker både slår igenom och boostar sina karriärer på den populära appen.

Illustration: Hugo Hernqvist

Litteraturen är rökt

Känner du dig också mer ett med bokkaraktären om du röker en cigarett medan du bläddrar mellan sidorna? Andreas Hörmark bryter ned cigarettens betydelse för och i litteraturen.

Bild: ”Titanic”

“Onödiga” romantiska subplots är inte alltid onödiga

Kan romantiska sidospår förstöra en hel film? Är Katniss och Peetas romans i The Hunger Games en onödig subplot? Alice Maddock reflekterar kring hur samtiden ser ner på romantiska subplots men hur de faktiskt kan fylla en viktig funktion och förhöja en film.

Den usla lyrikens för- och nackdelar

Bokmarknaden har förändrats och är inte längre reserverad för renodlade författare, nu blir även influencers publicerade en efter en. Alva Lundin skriver om hur det görs våld på skönlitteraturen och mer specifikt på lyriken.

Foto: Isabella Malinao

Klara Zangerl om rymden, ögonsmuts och ny musik

Anton Ånell träffar artisten Klara Zangerl för ett samtal om bland annat Berlin, personliga texter och bitterljuv musik.