Illustration: Noa Persson

Ockultismen på TikTok

Det är en lugn söndagkväll, du har precis kommit hem från att ha tagit en kaffe med en kompis och nu vill du avsluta veckan på bästa sätt. Du tar alltså fram några av dina favoritstenar, placerar ut dem i en cirkel, varefter du ställer dig i stencirkeln, lyfter ena armen, pekar på kanten av cirkeln och snurrar runt tre varv medsols med armen utsträckt samtidigt som du mässar “I ask that the God and Goddess bless this circle so that I may be free and protected within this space, so mote it be”. Sedan tar du fram en liten glasflaska med kork som du fyller med källvatten, droppar i essentiella oljor av apelsin, citron och pepparmint vartefter du lägger i en sten, en rutilkvarts. Du försluter flaskan, placerar den på ett tarotkort som ska symbolisera “styrka” och väntar i tio minuter medan källvattnet absorberar tarotkortets effekter. Efter att ha tagit ut rutilkvartsen ur glasflaskan har du nu en liten energibooster till drink att gå runt och smutta på medan du kanske planerar veckan eller börjar preppa matlådor till jobbluncherna. #selfcaresunday.

Det ni precis läste är alltså inte Gwyneth Paltrows kvällsrutin, utan bara en enkel förtrollning för att bringa styrka och energi, med tillhörande skyddsbesvärjelse – en vanlig syssla bland den numera i högsta grad existerande grupp människor som aktivt identifierar sig som “häxor”. “Häxorna”, som verkar spendera en stor del av sina liv med att undvika korpar, fullmånar och medelålders män (av uppenbara ideologiska skäl), klappa på olika stenar, mala ner skalbaggar och sno gravjord till sina besvärjelser, började dyka upp på sociala medier-appen TikTok i början av 2020 och har sedan dess bara verkat värva fler och fler lättmottagliga tonåringar och andra svajiga individer till sin ideologi. Häxornas del av TikTok kallas för “WitchTok” där de, till tonerna av The Weeknd och annan ockult musik, gör memes, instruktionsvideos och sketcher om sina dagliga bravader, pratar om sina problem och vad de upplever. 

Efter allt som har kommit att hända år 2020 (Corona, realityserien Keeping Up With The Kardashians tillkännagivande att de kommer att lägga ner och att i princip alla unga kvinnliga kändisar som har definierat 10-talet plötsligt skaffat barn) är det få saker som har chockerat mig på samma sätt som upptäckten av WitchTok. Det är något i den totala självklarheten hos dessa unga och gamla – men flest unga – TikTok-användare, uppriktigheten i deras blickar och avsaknaden av ironi då de avslappnat talar om sina liv som del av internets ockulta folk. Aldrig har jag känt mig lika mycket som en typisk, stensäker ateist, eller en av de dumma bi-karaktärerna i valfri fantasy-serie. 

Häxorna på TikTok talar även ofta om hur de går in i “the astral realm”, något som för en oinvigd person låter lite svårtolkat. Vad är det och vad är det egentligen som händer där? En googling bort finns den mystiska webbsidan theastral.com och artikelförfattaren Tyler, som beskriver sig som konstnär, författare, producent, ingenjör, kreativ tankesmedja och en “spirituell utforskare som går över vetenskapens gränser för att skapa transcendala upplevelser.” Denna sanna filosof och renässansman beskriver “the astral realm” som en typ av annan dimension och ett tillstånd som kan nås genom exempelvis meditation och lucid dreaming (lucid dreaming: ett tillstånd då man är helt eller delvis medveten om att man drömmer, ett koncept som är välutforskat av framförallt tolvåringar världen över). Medvetandet lämnar kroppen och går upp i den astrala sfären som “enligt experter” (möjligtvis krasst tolkat som “enligt Tyler”) befolkas av andar, änglar och utomjordiska varelser. En person som har rest till denna sfär kan även återuppleva det förflutna eller till och med se in i framtiden. 

Att större delen av informationen som går att hitta om “the astral realm”  finns på personliga bloggar vars grafiska profil är comic sans är inte särskilt överraskande –  det är rentav tryggt (hemtrevligt!). Men när det plötsligt på TikTok existerar ett helt community av 16-åriga tjejer med scrunchies och stentvättade jeans som ger varandra råd om var man lättast kan hitta torkade skalbaggar online, pratar om deras senaste resor till “the astral realm” där de fick reda på vilka de var i sina förra liv och diskuterar huruvida det är okej att kasta förbannelser över klasskompisar som man inte gillar, lämnas den som tittar in utifrån med många frågor. Hur kan det ha blivit såhär? Är de totalt galna? Det hinner jag tänka innan jag minns vad jag själv faktiskt håller på med på daglig basis – mitt astrologimissbruk och hur jag på ett maniskt sätt inte har gått på en enda A-brunn sedan år 2006, vad jag vet. Framförallt det där med horoskopen – kan någon som dagligen läser sitt horoskop verkligen döma ut WitchTok? Är det inte egentligen bara en sinnesförvirrad mästrandes en annan? 

För en utomstående ter sig nog de astrologi-besatta och häxorna på TikTok lika förledda. Att bunta ihop mig och hur jag regelbundet läser mitt dagliga horoskop med en av alla s.k häxor ute i världen som precis har mässat klart en skyddsbesvärjelse är kanske inte helt fel. Vid närmare eftertanke: inte fel alls. Människor vill, som bekant, ha något att förhålla sig till, oavsett om det är religion, astrologi eller en stenhård tro på universums meningslöshet. Jag vill inte förespråka 1600-talets Sverige med obligatorisk kristendom och söndagsbesök i kyrkan för alla, men visst hade det något mer än väldigt, väldigt ekologisk kål och flätade korgar. Kanske att det ändå var mer trösterikt för bönderna att få sin extrema fattigdom förklarad som gudabestämd – att det fanns ett bättre liv efter döden om de inte flippade ur innan dess – än att få höra att de bara hade oturen att råka födas in i bottenskiktet av ett extremt ojämlikt, cementerat samhälle som de aldrig skulle slippa ifrån under deras livstid. Nu vill jag inte jämföra mina egna dagliga plågor med de tillhörandes en kämpande bondefru på 1600-talet, även om det vore en stor dröm, men till och med en simpel gen Z-tjej som jag förstår, tack och lov, att det mänskliga psyket inte kan ha förändrats så mycket sedan dess – fast resten av världen absolut har det. 

Vi befinner oss i en tid när mycket är ovisst – när vi ska få dansa på natten i trånga lokaler igen, om Kourtney Kardashians barns pappa Scott Disick kommer att synas i teve någonsin mer och vilket kön Gigi Hadids bebis har – men utbredningen av de parapsykologiska, icke-vetenskapliga och skalbaggsmortlande levnadsfilosofierna är ett faktum. Tiden har äntligen kommit för Tyler, utforskaren av den spirituella världen som går över vetenskapens gränser, och resten av hans något missförstådda folkslag att äntligen få glänsa sedan mellanstadiet tog slut och lucid dreaming slutade vara det coolaste på kartan. Religion är det nya heta, men då menar jag inte de gamla vanliga tråkiga religionerna som halvhjärtat sammanfattades i kursen Religion 1 på gymnasiet, av läraren som blottar traditionella afrikanska masker på väggen under zoom-lektionen. Nej, tänk snarare scrunchies, grönt te, gravjord, oljor pressade i specialdesignade flaskor av en millennial i Portland, skräddarsydda appar som vill veta exakt vilken tidpunkt på dygnet du föddes, bloggar i comic sans och facebookgruppen Änglasjälarnas healing & andlighet (åldersgräns 18 år). 

I min favoritapp Co-Star, som både informerar användarna om hur stjärnorna och planeternas rörelse påverkar deras dagliga liv och agerar AI-psykolog över internet, får jag ett tips om hur jag genom att rena mitt hem med hjälp av sandelträ och rosmarin, tända ett ljus samt bara dricka vatten och äta bitter-smakande mat i 24 timmar kan göra upp med mitt förflutna och åtminstone stundligen pånyttfödas. Vi ses i den astrala sfären!