Bild: Unsplash

Årets mest lästa – 2021

Vi avslutar detta fantastiska år med att lista era höjdpunkter nämligen våra artiklar som ni läst allra mest. Vi vill också passa på att tacka för året som gått, och självklart önska er ett gott nytt år! <3


Melodifestivalen 2021: Drömmen om Rotterdam

Den eviga kärleken för Sveriges största musiktävling dör aldrig ut! Våra mellofantaster Theo Hafström och Ellen Algren bevakade självklart tävlingen från första deltävling tills en vinnare korats, men vad tyckte de egentligen om vinnaren Tusse och alla andra bidrag från tävlingen?


Historien om Olivia Rodrigo: Varför drivers license streamas mer än någonsin på Spotify

Året inleddes även med en monsterhit av en random Disney Channel-skådespelare vid namn Olivia Rodrigo, som under året har etablerat sig som ett av de klarast lysande popstjärnorna. Theo Hafström dissekerade hur en debutsingel som drivers license kunde få den omedelbara framgången som den fick, och självklart ligger det ack så ljuv tonårsdrama bakom.


Bokrecension: Morgonstjärnan – Karl Ove Knausgård

”Som allra bäst är romanen när de lite gotiskt kusliga elementen bara ligger som ett suggestivt molande i bakgrunden, som något abstrakt som säger: något står inte rätt till! Ibland skriver Knausgård sig farligt nära gränsen för vad man kan skriva innan det blir lökiga Stephen King-pastischer, men för det mesta är det rena spänningsromanen.”

Andreas Hörmark recenserar Karl Ove Knausgårds första roman i tungviktsklassen på nio år.


Bild: Ulrika Malm/SVT

Recension: Julkalendern 2021

Två år i rad betyder tradition på KULT, och återigen blev Kitty Östergrens recension av julkalendern en hit när året summeras. Vad tyckte hon om årets upplaga som följde rånarfamiljen Knyckertz med kända namn som bland andra David Sundin, Gizem Erdogan och Filip Berg i rollerna?


Skärmdump från Lisa Anckarmans YouTube-kanal

Snälla någon mygga av Lisa Anckarman

Alva Lundin har fått nog. Den samtida influencerestetiken är rent ut sagt gräslig och det räcker med massproducerade lackbyxor från NA-KD. I sin krönika ger hon en ordentlig känga (haha fattar ni, för det handlar om mode) till det faktum att de människor som styr Sveriges mainstream-trender inom mode – det vill säga influensers – har så fruktansvärt dålig klädstil.


Bild: Netflix

Recension: Snabba cash

Hela världen snackade om Squid Game i höstas, men under våren var den stora snackisen på hemmaplan ändå Snabba cash. Självklart recenserade Jesper Lundstedt Jesper Ganslandt och Oskar Söderlunds prisade filmatisering av Jens Lapidus bokserie.


Foto: Fredrika Eriksson

Intervju: Saga Cavallin

Kitty Östergren intervjuar romandebutanten om ungt föräldraskap, kulturens död och om det alltid varit piss att vara 21 år. Och om hennes bok Glasrutan, såklart.


Bokrecension: Sockerormen – Karin Smirnoff

”I en verklighet som byggs och hålls samman av egensnickrade ord, mantran, symboler och namn existerar läsaren jämsides med bokens karaktärer.”

Lejla Cato recenserar den hyllade författaren Karin Smirnoffs senaste roman, den första efter den megahypeade janakippo-sviten.


Bokrecension: Kvinnor jag tänker på om natten – Mia Kankimäki

”Det är ju givetvis en viktig historieskrivning för att fylla i de luckor patriarkala krafter har förbisett, men ”ta för sig”-feminismen som genomsyrar boken tycker jag är något uttjatad. Kankimäki slår in ganska många öppna dörrar i boken – Stå på dig! Kvinnor kan!.”

Insändaren Henrik Schedin recenserar Kvinnor jag tänker på om natten – en blandning mellan biografi över olika framstående kvinnor genom historien och reseskildring som följer deras fotspår.


Bokrecension: Przewalskis häst – Maja Lunde

”När det inte längre handlar om att leva, utan att överleva, så återvänder vi till vårt mest primala tillstånd. Viljan att föröka sig, att släcka hungern till varje pris, att röra sig mot bättre platser och miljöer. Det är bekant, trots att Lundes berättelse (delvis) är placerad i framtiden.”

Matilda Olson recenserar den norska författaren Maja Lundes Przewalskis häst, den tredje romanen i hennes kvartett om människans påverkan och samverkan med jord och miljö.


Bild: Unsplash

Hora eller madonna – om läsvanor och kvinnoideal

Signaturen Ella tar oss i handen och vandrar oss igenom kvinnoidealet om att vara antingen hora eller madonna, och hur en kvinnas läsvanor påverkar mäns syn på henne som det ena eller det andra. I en värld med hora-madonna-dikotomin verkar de kulturella heteromännen inte kunna tänka sig att bli ihop med en tjej som läser Camilla Läckberg, oavsett om hon också läst de stora klassikerna.