fbpx
Skärmdump från Lisa Anckarmans YouTube-kanal

Snälla någon mygga av Lisa Anckarman

Lisa Anckarman heter hon. Kvinnan som har lyckats samla ihop nästan tvåhundra tusen följare på Youtube genom att styla deltagare från Ex on the Beach i olika polyestersjok från NA-KD. Gapskrattande klär hon på Joakim Lundell eller valfri tjej på Instagram med fillers sju olika lager av mjukisar, skottsäkra västar och solglasögon. Dessutom kan jag på rak arm räkna upp 4 olika influerare, som DN skulle ha sagt, som har släppt ”kollektioner” med exakt likadana gråa och beigea mjukisset. Usch va? Någonting SKAVER minst sagt i mig med stildiskursen bland Svea rikes mest inflytelserika individer. 

För det första går det emot all typ av hållbarhetsdiskurs? Får jag vara så mossig jag bara kan och poängtera bristen på miljötänk? Finns det något som helst tanke kring att alla dessa 199 kronors slipklänningar med största sannolikhet kommer vara otrendiga innan någon hinner yttra ordet masspsykos. Det genomsnittliga plagget idag bärs sju till åtta gånger. Ändå kastas rabattkoder från Nelly och Boohoo runt hej vilt. Köp ditten! Köp datten! Och gör det nu! Och moralen i övrigt? Vid det här laget är det väl ändå ingen som kan förneka den allmänna vetskapen om att alla kläder inom fast fashion är sydda av barn i Bangladesh för noll pengar (om det nu är det som är problemet med barnarbete, att de inte får tillräckligt med stålar). 

Å andra sidan känner väl få egentligen att de tydligt kan identifiera sig med bilden av “den hållbara konsumenten”. Nog för att det finns second hand och att man inte är TVUNGEN att köpa någonting eller för den delen bry sig om stil, men det är så roligt med ting. Kläder och mode är kul, ju. Olyckligtvis är vi alla offer för en påtvingad kapitalistisk skräpeld och själv hyser jag uppfattningen att man kan inte lägga ansvaret på individen. Det är svårt att vara stilig men det är ännu svårare att gå emot det ekonomiska systemet. 

Men vi bortser från det arma klimatet, den bristande kollektiva moralen och kapitalismen för en stund. Min huvudsakliga poäng handlar om att Stilen är ful. Smaklös. Gräslig. 

Egentligen är väl hela grejen bara ett prank från modehusen. Ett skämt som ingen fattar. I synnerhet inte aningslösa influencers och deras anhängare. Modehusen har makt. Modevärlden inser sin makt och använder den till att göra vanlisar till åtlöje. De tänker “vilken är den mest absurda estetik vi kan lura på människor att köpa” och lyckas sälja denna. Gång på gång på gång. Det är deras fel att alla köper crocs för flera tusen. Därefter apar alla fast fashion-kedjor efter. Plötsligt kan även de som inte har råd med originalen köpa sig en gigantisk hoodie med fult tryck och några billiga kopior av Balenciagas strumpskor. Själv kräks jag lite i munnen. Det är rena rama visuella terrorn. 

Om kvällarna när jag ska sova drömmer jag mig ofta bort till den utopiska totalitära staten i min fantasi. Där är alla tvingade att klä sig smakfullt och inspirerat. Kreativt men i kvalitetstyger. Jag är så glad där. I min fantasi. För någonting i samtidens mode-diskurs har gått jävligt snett. Ser jag ett enda par till fula lackstövlar från Nelly punkt com i mitt Instagramflöde vet jag inte vad jag gör. Snälla någon mygga av Lisa Anckarman. Låt oss dödförklara dagens influencers katastrofala estetik.

Snälla någon mygga av Lisa Anckarman