fbpx
Doja Cat på årets gala.
Doja Cat på årets gala. Foto: MTV/www.mtv.com

MTV Video Music Awards 2021: Galornas återuppliv(e)ning!

Även om de stora galorna på något konstigt vänster hållit sig vid liv under året som gått, har upplevelsen av dem känts långt ifrån hur den varit innan. Coronaerans live-event har bestått av förinspelade framträdanden på något som skulle kunna räknas som en scen, men som ofta framstått som ekande tomma rum. Men i natt vändes det äntligen på steken när några av världens största artister samlades under ett och samma tak inför en fullt levande publik på Barclays Center i centrala New York.


MTV har själva tagit fram nomineringarna i kategorierna, men därefter lämnat över ödet till folket som fått rösta på sin favorit i varje kategori. Värdinna för kvällen var ingen mindre än Doja Cat, och hon förgyllde kvällen med sin oemotståndliga personlighet och sina otroliga outfits. Detta innebar också att det för första gången var en nominerad i den mest prestigefyllda kategorin (Årets musikvideo) som höll i galan. Hon fick dock nöja sig med vinst i kategorin Best Collaboration för Kiss Me More med SZA, men det är svårt att se att den hade stått sig mot WAP med Cardi B och Megan Thee Stallion om den varit färskare i minnet.

Självklart framträdde Doja Cat även med två låtar från ett av sommarens bäst säljande album Planet Her, men låtvalen var nog inte vad de flesta förväntat sig. Hon hade dock en oerhört snygg vision, när hon likt den siste luftbändaren svävade i en ljuscirkel till suggestiva Been Like This. Väl nere på marken förkroppsligade hon och två manliga dansare temat i You Right med ett minimalistiskt och modernt dansnummer.

Årets video gick inte oväntat istället till MONTERO (Call Me By Your Name) med Lil Nas X, som kammade hem två mångubbar till under kvällen för bästa regi och specialeffekter. Kvällen kröntes självklart också av det första liveframträdandet av INDUSTRY BABY tillsammans med Jack Harlow, med ett lika extravagant framträdande som musikvideon. Återigen verkar dock inte scenkläderna vara Lil Nas bästa vän – den första outfiten slets av något forcerat och bröts av en random videoupptagning från arenan – men det var inget som påverkade det faktum att han är en naturkraft på scenen. Det enda som saknades var egentligen en referens till den meme han twittrade för några veckor sen, och kanske att någon skött censuren bättre – för inte kan väl Nas gått med på att “queer” skulle bleepas?

Kvällens storvinnare var förutom Lil Nas inte oväntat också Olivia Rodrigo, som vann tungviktarna Årets låt med drivers license och Årets nykomling. Två ganska självklara vinster, och förmodligen en försmak på hur kommande galor kan komma att se ut för 18-åringen. Sommarens största hit på Spotify good 4 u framfördes, och med ett så explosivt framträdande var det inte konstigt att Rodrigos röstmuskler fylldes med mjölksyra under sista delen av låten.

Flest nomineringar hade Justin Bieber med hela nio stycken, som vann Årets artist framför redan nämnda Rodrigo och Doja Cat, samt Ariana Grande, Taylor Swift och Megan Thee Stallion. Om Bieber haft det bästa året av de nämnda artisterna? Svårbedömt, men med tanke på den snabba comeback han gjort i år, efter förra årets kritiserade Changes, är han väl värd vinsten i kategorin. Tillsammans med The Kid LAROI körde han bland annat STAY, som trots sitt höga tempo tappade en del energi och produktionsfiness på scenen jämfört med studioversionen.

Fanns det någon svensk närvaro då? Tja, lite i alla fall. Swedish House Mafia är ju tillbaka. Ja, det stämmer, men deras återkomst har nog inte smällt lika högt som man hade hoppats. De framförde de nya låtarna It Gets Better och Lifetime med Ty Dolla Sign och Dorian Electra på förshowen; två mystiska och pulserande housepoplåtar, som kanske inte är lika lättillgängliga som deras tidigare repertoar. I slutet fortsatte de dock att hinta om mer, då framträdandet tonade ut i en ny låt som av de nya lät bäst hittills – och inte bara för att en viss The Weeknd sjunger den.

I övrigt förtrollade Kacey Musgraves med magiska star-crossed från den nya skivan med samma namn, K-pop-communityt visade sig starkt då BTS tog hem 3 bucklor, Chlöe debuterade på scenen utan sin syster, men dansade så hårt att man undrar om hon tagit något annat än *bara* råd från mentorn Beyoncé, och det bjöds på värmande latinrytmer av Ozuna, Camila Cabello och Shawn Mendes. För livepubliken måste det ha varit en efterlängtad arenahetta, och för tittaren en efterlängtad insikt om att slutet är nära – det är bara de där jäkla munskydden kvar nu.

MTV Video Music Awards 2021: Galornas återuppliv(e)ning!