Illustration: Noa Persson

De bästa musikvideorna: Januari-mars 2021

Även om musik nästan alltid står sig stark på egen hand går det inte att förneka att många av de absolut starkaste musikminnena förknippas med visuella komplement – vi pratar förstås om den kära musikvideon.

År 2021 har den inte samma självklara position i mediesfären som den hade under MTVs storhetstid. Men – kanske att den håller på att göra en storartad comeback med tanke på att alla livestream-spelningar endast är deppiga påminnelser om vad som kunnat vara kroppsskälvande basgångar och närkontakt med svettiga främlingar. Vardagsflykt är en ovärderlig högvaluta en vår som denna, och musikvideor utgör en guldgruva fylld med oändliga tillgångar.

Ett steg på vägen till att låta musikvideorna ta den plats de förtjänar är att lyfta några av de otaliga mängder som bara väntar på att få bildsätta och förhöja din musikupplevelse. Här har vi samlat de bästa från årets tre första månader!


Heartbreak Anniversary – Giveon

Det tycks vara omöjligt att missa Giveons låt Heartbreak Anniversary. Låten släpptes i fjol, men har under de senaste månaderna blivit en viral succé, och i samband med låtens andra våg av framgång har han dessutom släppt en musikvideo att ackompanjera låten.

Redan av låtnamnet avslöjas det att musiken berättar en anekdot om hjärtekross och saknaden efter den förflutna kärleken. Musikvideon är i varma toner med brun saturering, vilket bidrar till att estetiken medför en stark idyllisk trygghetskänsla. Scenerna skiftar mellan en grubblande Giveon som sjunger i ett tomt hus, till att han kör runt på en ödelagd parkeringsplats med solnedgången bakom sig. Det mest fängslande är däremot hur hans ansikte uttrycker känslan av vemod. Påtagligt, minst sagt, och det visuella matchar musiken oerhört fint och gör låten otrolig rättvisa.

Zejneb Rauf


Streets – Doja Cat

En artist som verkligen ger tillbaka till plattformen som format den hon är idag är Doja Cat. Under 2020 gick hon från att vara ett meme-fenomen med Mooo! till att vara en hitmakare utan dess like, och grunden till otaliga mängder TikTok-trender tack vare låtarna på hennes andra album Hot Pink. Ett spår från albumet som på senare dar blivit en sleeper hit är den mystiska slow jam-låten Streets.

I videon ser vi Doja Cat anamma kulturen som genererat singelns framgång, genom att implementera The Silhouette Challenge som florerat på TikTok. Vi får se henne som subjektet i en mörk, sensuell dagdröm där narrativet skiftar från scen till scen men scenen med Doja Cat som någon slags svarta änkan är den som främst sätter sig på minnet. För att inte tala om Silhouette-scenen såklart.

Theo Hafström


Shelter Song – Iceage

Att Iceages tredje singel från kommande albumet skulle vara makalös var det nog inga tvivel om, med tanke på den höga kvaliteten på de två första. Men vad som kunde göra Shelter Song till kanske precis det vi behövde under dessa mörkaste pandemitider är nog den helt fantastiska musikvideo som följde med låten.

Tillsammans med detta 70-tals- och gospelinspirerade power to the people-musikstycke blir musikvideon, regisserad av Cat Pattinama Coleman, komplett. Allt går i slow motion, saker händer och människor syns – ungefär så beskriver man videon lättast. Och helt ärligt behövs inte mer så länge musikvideon lyfter låten till det bättre. Och så är fallet här. Så är verkligen fallet här.

Gustav Stjernkvist


Don’t Judge Me – FKA twigs, Headie One & Fred again..

Varje år FKA twigs släpper en musikvideo är ett år hon kommer hamna på min topplista. 2021 visar sig inte vara ett undantag med hennes egenregisserade (tillsammans med Emmanuel Adjei) video för låten Don’t Judge Me. Känsligt foto, cinematisk narrativ, poetiska metaforer och såklart twigs uttrycksfulla kroppsspråk cirkulerar temat av afrikansk diaspora.

Medan twigs tilltalar en älskare att acceptera henne för allt hon är, kräver Headie One upphörandet av strukturell rasism. Trots olika ämnen delar artisterna en känsla av sorg och hopplöshet som kortfilmen exceptionellt reflekterar. Genom videon går en osynlig kraft runt och hindrar twigs från att lämna sitt rum, samma osynliga kraft trycker ner en svart man på gatan i vad som kan uppfattas som ett polisangrepp. Det hela må sluta dystert och lönlöst för karaktärerna, men som texten säger ska man inte döma.

Emellanåt ser vi bilder på flertalet svarta poeter, författare och aktivister poserande framför Kara Walkers verk “Fons Americanus” – de utgör resultatet av generationers slit och motstånd av förtryck, en symbol för hopp om framtiden.

Samir Bou-malhab


Running – Ruben

Som fortsättning på norska Rubens föregående musikvideo ser vi en själsligt nedbruten och kroppsligt muterad människa i jakten på sig själv. Genom flimrande, vintriga skogar stapplar han på djurliknande ben samtidigt som han sjunger om att inte ge upp och känna hettan under fötterna.

Tillsammans med den bastunga, rockflörtiga popen blir musikvideon till Running en upplevelse värd att hylla. Hade jag hört denna låt innan jag såg musikvideon? Ja. Tyckte jag att låten var så bra som jag tycker att den är nu? Nej.

Theo Hafström


TASTY – Shygirl

Likt en Marie Antoinette i modern tappning snurrar Shygirl runt på en gammal herrgård i videon till TASTY, en housebop från hennes senaste EP. Det är tyll i neonfärger, 1800-talsdekadens och fyrverkerier.

Den musikaliska frihet och karaktär som Shygirl uppvisat hittills i sin karriär överförs här perfekt till musikvideoformat; Shygirl briljerar medan hon plockar upp en hummer med glitternaglar lika långa som dess klor, flörtar med kameran eller springer runt i en labyrint. Det är snyggt, färgstarkt och precis lagom nivå av skruvat. Som en Twister Peek-A-Blue i musikvideoformat, ungefär.

Daria Spitza


BUZZCUT – BROCKHAMPTON

Ända sedan BROCKHAMPTON tog världen med storm under 2017 har deras musikvideor varit allt annat än tråkiga. Med en kamera, lite rekvisita från trädgårdsboden och den enstaka greenscreenen skapade de en DIY-estetik och känsla som idag är synonym med hiphop-kollektivet.

Musikvideon till BUZZCUT är inget undantag från detta. Det finns inga försiktigt justerade strålkastare, extraordinärt handgjorda kulisser eller dyr rekvisita från Hollywoods lagerlokaler. Hela videon består mer eller mindre av en greenscreen, några specialeffekter, Danny Brown och kollektivet själva. Färgerna förändras och smälter samman, samtidigt är kamerans rörelser kaotiska när medlemmarna brottas med varandra, spyr grönt slime och jagas av Danny Brown som förvandlats till ett monster.

Denna vrickade musikvideo känns som en trippig feberdröm som aldrig hade tagit slut om det inte vore för de vackra slutbilderna av landskap och städer som skimrar till den euforiska saxofonen. BROCKHAMPTONs katalog har återigen fyllts med ännu en visuellt imponerande och unik musikvideo som bevisar att det inte krävs särskilt många medel för göra en riktigt häftig sådan.

Robin Andersson


You Don’t Want Me When I’m Sober – Boy Destroy

Boy Destroy debuterade i höstas och har hunnit släppa fyra singlar och två snygga musikvideor inför albumsläppet senare i vår. Videon till You Don’t Want Me When I’m Sober är en snygg 00-tals emo-rock/nu-metal throwback, med en förvånansvärt hög produktionsstandard för en independent-artist.

Videons höjdpunkt är när sångaren sitter i ett mörkt rum, i en elektrisk stol med instrument som tar hans puls, omringad av en grupp äldre individer som profileras med närbilder under låtens gång. Mellan scenerna ser vi Boy Destroy bland annat springandes i en skog, liggandes i gräset, och i ett gammalt övergivet hus, där han plågsamt sjunger låtens tragiska text. Skildringen är smakfull och passar in med låtens tema om kärlek och bekräftelse från något destruktivt. Drop the album! And its visuals!

Charles Lundman


MONTERO (Call Me By Your Name) – Lil Nas X

Inte trodde ni att vi hade pratat nog om MONTERO (Call Me By Your Name)? Utöver att Lil Nas X bevisligen har ett sinne för hits utan dess like är han utöver det någon som utnyttjar mode och estetik för att pusha gränserna för vad en rappare kan vara, vad en musiker kan vara, för vilken människa man är.

Videon transporterar oss med hjälp av en Gnottarna-liknande luftfärd till MONTERO, ett ställe som kan liknas vid Edens trädgård, och från denna punkt är det bara att förundras över grafik, styling, motiv – ja, allt. LNX som en förförisk jätteorm, en buttplug som kastas av levande stenkloner i pannan på honom, den oändliga stången som han poledansar ner till helvetet, och sist men inte minst: en lap dance på självaste Satan. De som bara ser en sjuk musikvideo ser bara yta. Inte för att den är så pjåkig heller.

Lil Nas X debutalbum kommer i sommar, och det är nog många som vill fortsätta utforska Montero och hans snillrika fristad.

Theo Hafström


On A Mountain – DJ Danny

Vad lämpar sig som ett bättre slut på denna lista än en fullständig vardagsflykt till tonerna av DJ Dannys nostalgiska hyperpop? I musikvideon till On A Mountain kastas vi in en klubbmiljö som vecklar ut sig till en vacker, vrickad VR-upplevelse.

Från sin plats bakom DJ-bordet svävar DJ Danny (mer känd som Danny L Harle) upp till en värld helt befriad från gravitationens lagar, och vi förs in i en musikalisk, transcendent upplevelse där färger och former flyter in i varandra och blir till hänförande, trippy scener. Mot låtens mitt sänks tempot och vi finner oss i ett tidlöst, nästan meditativt tillstånd, vars estetik bäst kan liknas med en målarbok; en stor, slukande Mandala som så fort tempot återigen ökar börjar spotta ur sig cirklar och föra oss nedåt i spiraler. Mot låtens slut förs vi återigen ner till klubben, landar i publikhavet där vi började.

Musikvideon blir till en visualisering av upplevelsen av att helt gå upp i en låt, för att sedan finna sig tillbaka på jorden när de sista tonerna klingar ut. Det är snyggt, välgjort och fångande.

Daria Spitza