Från vänster: Caroline Polachek, Seinabo Sey, Terrace Martin & Alex Isley

Månadens bästa låtar: oktober 2023

Det är dags att summera oktober månads bästa låtar, och denna månad består våra höjdpunkter av musik från bland andra emh, Caroline Polachek och IDLES. Vill ni veta vad som rullar i musikredaktionens hörlurar? Följ vår spellista On Replay för mer av våra mest spelade låtar för tillfället!


Fri till slut – Spotify Singles – Dina Ögon ft. Seinabo Sey

I oktober firade Håkan Hellströms album Det kommer aldrig va över för mig tio år. I samband med det samlade Spotify ett gäng svenska artister för att spela in covers på de numera klassikerstämplade låtarna. Vad är väl en större ära än att efter två decennier som Sveriges mest folkkära artist få en nytolkning av… Hov1? Majoriteten av låtarna lämnar en hel del kvar att önska, men en sticker ut: Dina Ögon och Seinabo Seys otroliga version av Fri till slut. 

Utöver att låtvalet är ypperligt – Fri till slut kan vara ett av skivans bästa spår – lyckas Dina Ögon omvandla låten till en svävande, lunkande historia som direkt sätter sig på hjärnan och på repeat-knappen. Addera till detta Seinabo Seys fantastiskt raspiga röst ihop med Håkans törstande text, och en helt perfekt höstlåt uppenbarar sig. Dina Ögon och Seinabo Sey lyckas omvandla Fri till slut till en alldeles egen liten pärla och ger oss ett samarbete som bara väcker mersmak.

Daria Spitza

Fakta – Diza Guava

När jag såg ett klipp från Diza Guavas musikvideo för låten Fakta på vänners Instagram-stories kunde jag inte motstå den Malmöbaserade artistens estetik och sång. Genast gick tankarna till psykedelisk rock som Tame Impala, mycket tack vare de reverb- och flangerdränkta ljudelementen. Den frygiska skalan, kombinerad med stråk, oud och kopuz, målar upp en ljudbild som kastar dig till en öken, eller till det mystiska badhuset som syns i videon.

Sultan Ahmed

Ett liv – Dolce

Som vi har väntat! Förra veckan släppte Umeåduon Dolce sin första nya låt sedan 2021; ett texttungt, akustiskt och vackert inslaget paket med titeln Ett liv. Duon har varit aktiva sedan 2014 och fick redan efter sin debut-EP från 2015, Gröna Höjder, mycket uppmärksamhet för sina finstämda låtar.

Singeln Ett liv förs framåt av de stilla vågorna från en strömmande gitarr och vindar av stråkar. Texten är berättande med en slags allmängiltig melankoli, fragment och stunder från livet. Kontrasterna mellan de lösryckta fraserna blir träffande, det vackra och det fula, önskningar och ånger; “Doften av skogen när det är höst / En chans att förlåta som inte togs / Att glömma att ringa tills någon dog / Försöka förklara men säga fel / Att skynda sig framåt men komma sent”. Det finns ett otroligt flyt i texten och meningarna binds ihop av det blottade hjärtat i det hela. Vi hoppas att Ett liv bara är det första av flera kommande släpp från Dolce.

Allis Sääsk Berglund

2 Step In The Living Room – Terrence Martin & Alex Isley

Producent- och artistduon Terrence Martin och Alex Isley har skapat magi på deras nya album I Left My Heart In Ladera. Jazz- och R&B-projektet är ett kärleksbrev till LA, och gästas av några av duons favoriter från LA: Robert Glasper och Paul Cornish.

På projektet hittar vi feel good-låtar som tillfälligt får lyssnare att glömma bort sina bekymmer. Ett ledande spår är 2 Step In The Living Room, en låt som är gjord för just det. En lättsam maracas i sällskap av den blygsamma elgitarren och likaså trumman under Isleys vackra stämma visar sig vara ett vinnande koncept.

Nardos Tekle

kallt – emh

kallt från den nytillkomna rapparen emh fortsätter på trenden som blandar jersey club och drill i beatskapandet. Låten kommer från den trespåriga EP:n me vs. me, på vilken rapparen visar en förmåga att sätta egen prägel på befintliga koncept. kallt är EP:ns höjdpunkt, och det beror mycket på den lekfulla refrängen som samplar The Neighbourhoods Sweater Weather. emhs röst när han säger “cold” repeteras och förvrängs, och skapar på så sätt en intressant melodi. Produktionen är nedskalad men full av smådetaljer, och den gör att man vill hålla ett extra öga på emh.

Sultan Ahmed

Bild

Dang – Caroline Polachek

Experimentellt, udda och bisarrt – borde man förvänta sig något annat från Caroline Polachek? Att beskriva en Polachek-låt som “udda” är inte ovantligt, men Dang måste vara den mest udda låten i hennes katalog hittills. Det är svårt att ens beskriva vad som händer på låtens korta speltid. Dang består av mummel, en stundtals tillgjord brittisk dialekt, tyst skrik, en gråtande bebis och en massa onomatopoetiska ord. Den senaste singeln är ännu ett bevis på att nytänkande och färsk musik bara är ett stenkast ifrån oss lyssnare, så gör dig själv en tjänst och lyssna på Polacheks senaste popexperiment.

David Brignoli

SauceTV Cypher – zla7an, Fukksailor, Det Osynliga, BIG$LIMEBOY GUVERNÖR

Det var längesen jag hörde en bra cypher, så tack till SauceTVs medlemmar zla7an, Fukksailor, Det Osynliga och BIG$LIME GUVERNÖR för denna banger. Energinivån på SauceTV Cypher är hög från början till slut, och rapparna tar ljudet tillbaka till tidiga 2010-talets snuskiga trap. Utbytet mellan dem är organiskt, hektiskt och aggressivt, och jag kan verkligen känna hur studion kokade när de spelade in cyphern. De alla formar en raprörelse som blickar tillbaka på trapen på samma sätt som man gjort på boombapen en gång i tiden, och det är kul att se den växa.

Sultan Ahmed

Cover art for Dancer by IDLES

Dancer – IDLES, LCD Soundsystem

Är det något man behöver så här i mitten av hösten så är det en ösig, punkig banger att headbanga till medan man typ diskar och regnet oavbrutet maler ner världen utanför fönstret. Dancer av IDLES och LCD Soundsystem ger oss precis det.

Låten börjar med spralliga fiolinspirerade syntar för att övergå i tung bas och drivande trummor, som bygger upp till den förvånansvärt trallvänliga och bugginbjudande refrängen. Joe Talbot väser i vanlig ur sig orden, något som nästan blir en komisk kontrast till den simpla texten: “Dancers hip to hip, dancing cheek to cheek”. Dancer är svettig och bekymmerslös, ett litet energipiller som piggar upp ungefär vilken trivial höstsyssla som helst.

Daria Spitza

Slow Motion – Isolde Molarin

Isolde Molarins debut-EP Now you’re holding my heart är ett fantastiskt verk som tar slut för snabbt. På det finns Slow Motion, en drömmig, känsloladdad och teatralisk låt. Den dynamiska refrängen och den påkostade sången bildar tillsammans en låt som fångar vemodet i att se någon förlora striden mot sig själv. Slow Motion kommer tillsammans med singeln My Taxi’s Here, och den nya låten Eager Kissers, och tillsammans skriver de en berättelse i tre delar om att vinna och förlora någon.

Sultan Ahmed


Lyssna på vår spellista On Replay här!