Från vänster: Mattis, Danny Brown, JPEGMAFIA, Taylor Swift & FLO

Månadens bästa låtar: mars 2023

Mars är nu ett minne blott, men musiken som vi fick höra för första gången under de senaste veckorna lever minsann kvar, och kommer nog hänga med oss ett bra tag till. Vilka låtsläpp fick oss att se ljuset när snön och rusket vägrade släppa taget? Här nedan har vi uppmärksammat mars månads bästa låtar! 


Beskrivning saknas.

MOMENTUM – OG Bella & Slackin Beats feat. Ayla

Sedan debut-EP:n Bejaka eller dö från 2019 har OG Bella fångat mitt och många andras intresse med sitt säregna poetiska textförfattande som skär direkt in i hjärtat. Nu är hon tillbaka med MOMENTUM, en collab med Ayla och ökända Slackin Beats, som med sin finess och färdighet på något sätt alltid lyckas pricka rätt med sina produktioner.

MOMENTUM bjuder på svenskt textförfattande i särklass, med ett medryckande och melankoliskt sound som skiftar i tempo och stil, och utgörs av en atmosfärisk, drömmig ljudbild. Poesi och skörhet är ledorden, och får en att längta efter OG Bellas kommande EP som vi kan vänta oss under våren.

Linda Lauermann

Hallmattan – Jelassi

Jelassi har hittat en helt ny nivå. Ända sedan Inte Konsti uppenbarade sig med sin charmiga Youtube-video för fem år sedan har Farstarapparen varit en uppfriskande vind på den svenska hiphopscenen. Ändå finns ett helt annat brådskande allvar än tidigare i de singlar som hittills har släppts från det kommande debutalbumet.

Starkast är Hallmattan, ett skarpt och avskalat spår som sparkar ner nya dörrar för emotionell öppenhet i modern svensk hiphop. Absolut att mental ohälsa har behandlats flitigt som ämne i genren, men det är sällan man får höra så här nakna och klarögda reflektioner över diagnoser och familjetrauman. Jelassi är en livsviktig röst på den svenska scenen, och albumet som är på väg kan komma att bli ett verk som skapar vågor en lång tid framöver.

Anton Ånell

coogie – Dijon

Dijon fortsätter att imponera med samma råa gitarrdrivna instrumental som han uppvisade på albumet Absolutely från 2021. Till en början är singeln Coogie lågmäld och avskalad, gitarren spelar knappt några ackord i början utan det låter mest som att någon stämmer den samtidigt som det lätt bultas på ett trumset. I mikrofonen mumlar Dijon “Well, I’ll do my best to bear it” och för varje gång han återkommer till denna rad, blir han mer och mer känslosam.

Lo-fi-inspelningen av Coogie målar upp rummet så tydligt, som om gitarristen står i ett hörn, trummisen i det andra och Dijon tvärs i mitten. Det känns nästan som att man är där. Speciellt när artisten sjunger upplevs känslorna så verkliga att man kan föreställa sig ansiktsuttrycken som den skärande sången framkallar.

David Brignoli

All The Girls You Loved Before – Taylor Swift

En av den största snackisarna i livebranschen just nu är Taylor Swifts otroliga start på sin världsturné Eras. Googla och se själv – siffrorna och detaljerna kring showen är häpnadsväckande. Fjolårets hitskiva Midnights streamas fortfarande flitigt, men i anda med turnén har Swift släppt fyra osläppta spår från tidigare skivor – en av dessa är All The Girls You Loved Before.

Swift träffar som vanligt mitt i prick med All The Girls. Låtens gungiga och bastunga produktion från Frank Dukes låter som en själslig föregångare till Jack Antonoff-producerade Midnights. Som vanligt ställer man sig frågan vad Swifts största styrka egentligen är: slående texter, nästintill perfekta hooks, eller produktionsval? För mig är det oftast texten – här vinner den med marginal när Swift använder versens sista rader för att utveckla hooken: “Now you’re all I need, I’m so thankful for / All of the girls you loved before / But I love you more”. Det är poppigt, romantiskt, och mysigt såhär till våren.

Charles Lundman

Turbines/Pigs – Black Country, New Road

Det brittiska experimentella rockbandet Black Country, New Road har varit namnet på allas läppar sedan deras debutalbum For The First Time släpptes 2021. De stannar inte på en plats länge, utan har skiftat från rivig postpunk till rock med jazz- och brass-inslag till storslagna ballader. Nu har de släppt sitt första livealbum Live at Bush Hall 9/9 med den stämningsfulla och händelserika låten Turbines/Pigs som en av höjdpunkterna.

I Turbines/Pigs är det keyboardisten May Kershaw som tar micken för att framföra denna, till en början, stillsamma pianoballad. “Slept beside the maggots and worms / Chewed through the mess that we made / Ploughed the ground, good for you / Could grow some plants if you wanted to”, och de melankoliska fraserna ekar över de dova pianotonerna. Låtens andra halva tar en oväntad, men väldigt BCNR-typisk riktning med en explosiv och instrumentell del fylld av elgitarr, blås och dånande trummor. Låten lämnar lyssnaren med pulsen hög och hjärtat i halsgropen. Bandet är som formskiftare som visar en ny sida vid varje släpp, och deras flytande genre gör dem till ett av de mest spännande aktiva banden idag.

Allis Sääsk Berglund

Beskrivning saknas.

Hej Scones (Interlude) – Kid Canady

Mitt i Kid Canadys självförtroendespäckade EP De Canady kommer Hej Scones (Interlude) som en minipaus från allt skryt och skrävel. Låten är ett brev till en gammal flamma som man haft det bråkigt med, och beskrivningen av en relation som gått snett träffar precis rätt. Nordik Beatz förser Canadys poesi med ett klassiskt, sample-tungt beat som skapar rätt stämning, och Canadys levererande visar att han är lika bekväm i att vara en allsmäktig rappare som att vara en kärlekskrank grabb som saknar en viss person i sitt liv.

Sultan Ahmed

VAMPIROS – ROSALÍA & Rauw Alejandro

Det känns som att man bara väntat på att IT-paret ROSALÍA och Rauw Alejandro ska collaba och skapa ljuv reggaetonmagi tillsammans, och till slut besannades förhoppningen. Den trespåriga EP:n RR släpptes förra fredagen och även om det är den lite mer lättillgängliga BESO som pushas mest på spellistor så är VAMPIROS den sanna pärlan av de tre.

En skarrande syntslinga backas upp med det sedvanligt hårda reggaetonbeatet och slår precis så grovt som man hade hoppats att det skulle göra på förhand. Rauw Alejandros luftigt lätta stämma känns som gjord för att briljera över elektroniska reggaeton-hooks och ROSALÍA trycker in så mycket attityd i spåret som det bara går. Det går nog inte att fira en förlovning på bättre sätt än så här.

Theo Hafström

Numer – Mattis feat. Jaqe & Eddie Hultén

Mattis nya album Numer är en jazzig hiphopodyssé som ibland går vilse, men för det allra mesta hittar de rätta, natursköna rutterna fram till slutmålet. Den allra vackraste promenaden som plattan tar lyssnaren på är titelspåret, där Mattis bjuder in den evigt enigmatiske Jaqe för att spinna garnnystan över flyktiga toner av piano, meditativa handtrummor och sammetslen sång av Eddie Hultén.

Det är en sådan där låt där man vill tappa bort sig själv i varenda lilla formulering, kanske främst Mattis uppmaning att “ta in det orangea och be dem beställa in mera sardeller, för vyerna ser ut som de var målade med akvareller”. Bör avnjutas i ett bergigt landskap som överblickar Medelhavet.

Anton Ånell

Fly Girl – FLO feat. Missy Elliot

Det är en sak att sampla en legend som Missy Elliott, det är en annan sak att göra det så övertygande att den ytterst svårfångade kvinnan själv kommer in och bidrar med en vers. Fly Girl av den brittiska poptrion FLO är en härlig dubbelshot av nostalgi för det tidiga 2000-talets R&B – det är en låt som med sina syrliga harmonier och dansanta rytmer fullständigt andas Destiny’s Child och TLC

Ändå bidrar tjejerna i FLO med en stor dos egen personlighet, och produktionen känns som en fräsch och modern uppdatering på soundet man uppenbarligen utgår ifrån. Missy Elliott lägger signaturmässig tyngd mot slutet och upphöjer låten till ett trumfkort som bör användas till döds på hiphopdansgolven hela året ut.

Anton Ånell

IWGTKY – pbeatgirl

Den svenska undergroundens elektroniska feber fortsätter i full sving, senast med denna pärla från Göteborgsbaserade pbeatgirls senaste singel. IWGTKY (eller I Wanna Get To Know You) är en sexig, dunsig banger som konceptuellt går full house i slutdelen av spåret med en maxad gospel-sample. De lager på lager av viskande sång pbeatgirl producerar gör sig så bra på detta typ av beat, och vibben är fullbordad med den stökigt charmiga videon som ackompanjerar singeln.

Charles Lundman

Lean Beef Patty – JPEGMAFIA & Danny Brown

Alltså… wow. Shit. God damn. Jag minns inte sist jag hört en låt öppna ett album på ett så här kraftigt sätt, men med tanke på att det är Danny Brown och JPEGMAFIA är jag inte förvånad. Den upp-pitchade samplen låter som en öppnare för ett UK garage-inspirerat nummer, men Lean Beef Patty övergår direkt till en av de hårdaste låtarna i båda rapparnas diskografier – och det säger en hel del. Senast jag blivit så betagen av en albumöppnare måste ha varit Kanye Wests On Sight, vilket också säger en hel del. Lyssna bara på SCARING THE HOES – det är ett otroligt album.

Sultan Ahmed


Lyssna på våra favoritlåtar för tillfället nedan!