Från vänster: Linn Koch-Emmery, Blusher & Barry Steel & MAJVI.

Månadens bästa låtar: januari 2024

Skottårets första månad är passé! Även om januari inte imponerat varken väder- eller stämningsmässigt, har åtminstone musiken levererat. Många låtar har släppts som höjt livskvalitén såhär års, varav vi har plockat fram några av våra favoriter här nedan.

Vi har även uppdaterat vår spellista On Replay med låtar som spelas varmt hos oss i redaktionen!


Ebay Armour – Linn Koch-Emmery

Bräcklig röst? Check! Självhatande text? Check! Nedstämda men poppiga melodier? Check! Linn Koch-Emmery lyckades med full emo-bingo när hon häromveckan släppte singeln Ebay Armour, som dessutom är hennes första egna släpp sedan debutalbumet 2021.

Kanske att man till och med kan gå så långt att kalla den för en exemplarisk depplåt? En låt som på något helt oförklarligt sätt balanserar mellan hoppfullhet och melankoli, samtidigt som den nästan känns radikal åt båda de riktningarna.

Från och med det första ackordet osar låten av självhat i en obäddad säng, svartvita tumblr-bilder och inpsocigg under köksfläkten. Ebay Armour är som ett desperat rop på någonting som fattas, men man vet inte exakt vad. Samtidigt som man älskar att se sig själv som den som ropar.

Gustav Stjernkvist

One Night/All Night – Justice

Det händer inte ofta, så när Justice väl släpper nytt är det läge att fira! Låten One Night/All Night parar ihop den franska duon med den personliga favoriten Tame Impala och resultatet är ett formstarkt återseende i sann Justice-anda. Den maxade och hänsynslöst komprimerade ljudväggen för tankarna till gruppens genredefinierande album Cross. Låten bjuder på samma sexiga basgångar och råa synthar som gruppens debutalbum, om än i något modernare tappning.

Kevin Parkers sång är i vanlig ordning luftig, svävande och smälter ihop väl med den annars maffiga ljudbilden, och resultatet är ett välproducerat och välkommet steg bort ifrån deras tidigare, något mjukare sjuttiotalshyllningar som Audio, Video, Disco och Woman. Jag väntar med spänning på fransmännens kommande album Hyperdrama, och om One Night/All Night och den tillhörande singeln Generator är någon indikation på vad som komma skall, har vi en bra Justice-sommar framför oss!

Daniel Miettinen-Singhateh

(I’m such a) Clown  – Barry Steel, MAJVI

Strax efter nyår släppte Stockholmsbaserade låtskrivaren och musikern Barry Steel sin debut-EP LoveSongs vars sound ligger i det flytande gränslandet mellan syntig art-rock och len indie. Låtarna, med sin kvardröjande och solblekta retrokänsla, utforskar desperat förälskelse, sökande och längtan. En av EP:ns många höjdpunkter är låten (I’m such a) Clown som är ett samarbete med den svenska musikern MAJVI.

Spåret inleds i svallvågorna av ekande gitarrtoner och mynnar ut i lunkade trummor och vibrerande syntar. “I’m such a clown waiting for the laughter”: den första frasen sätter tonen för låtens stämning som är utlämnande och trånande. Det finns en vilsenhet i texten, en sorg i den sväljande tystnaden som kommer efter applåderna. Samarbetet med MAJVI är rent ut sagt magiskt, Steels och MAJVIs röster kompletterar varandra och tar låten till nya höjder. Resultatet blir skört, vackert och medryckande. 

Allis Sääsk Berglund

Right Back to It – Waxahatchee, MJ Lenderman

Mellan delstaterna Texas och Louisiana ligger floden Caddo, vars vackra miljö skildras i musikvideon till låten Right Back to It. I videon färdas Waxahatchee på det stillsamma vattnet med en motorbåt, och i kontrast till det vackra och milda landskapet sjunger sångerskan om en turbulent tid.

Vid första anblick kanske texten verkar handla om någon slags uppgivenhet: “I’m blunter than a bullseye / Begging for peace of mind / I get ahead of myself / Bracing for a bombshell”. Men i sångerskan och låtskrivaren Katie Crutchfields händer blir det istället ett segervarv i att acceptera sig själv, både sina brister och perfektioner.

Musiken är varm och avslappnad med MJ Lenderman på gitarren, precis som den stekande heta sommardagen som Crutchfield sjunger om: “Photograph of us in a spotlight / On a hot night, I was drifting in & out”. Med Right Back to It fortsätter dessutom Waxahatchee att skulptera ut en trivsam plats i country-genren, vilket sätter ribban högt inför hennes kommande album Tigers Blood.

David Brignoli

Rave Angel – Blusher

“Somebody hand me the aux cord, this DJ sucks I’m going home / No one’s on the dance floor, I’m tearing up this place alone”. Vi har väl alla varit där? Haft en sån kväll där man gör sitt allra yttersta för att få till en svettig urladdning på klubben, fast musiken suger och ingen annan är taggad? 

Tur då att den australiensiska trion Blusher med nya singeln Rave Angel har gjort en låt som borde kunna återuppliva även det allra tröttaste dansgolvet. Texten är i andan av Cyndi Laupers klassiker Girls Just Wanna Have Fun, men det är också där likheterna tar slut: Rave Angel är ingen trött disco-revival, utan urstark, skimrande elektropop som man vill mosha och dansa tryckare till samtidigt, ända tills solen stiger över staden igen. 

Anton Ånell


Lyssna på vår spellista On Replay här!

2024-02-03