fbpx
Foto: Bandets egna

VIDEOPREMIÄR:
Urtidsdjur Vandringssång

Imorgon släpper Uppsalabandet Urtidsdjur den tredje singeln inför sitt annalkande debutalbum. Redan nu har du dock chansen att smyglyssna på Vandringssång här på KULT, samt ta del av den fantastiskt psykedeliska videon!

Urtidsdjur består av Affe Kihlberg, Kettil Engberg, Gustaf Boström och Emil Niklasson — alla kommer från olika delar av landet, men fann varandra i Uppsala. Sin musik beskriver de som ”hippie-rock eller proggig rock.” Kolla in videon nedan!


Självklart passade vi också på att ställa några frågor till bandet i samband med premiären!

Låt oss börja med den kanske svåraste frågan av de alla: Vilka är Urtidsdjur?
Gustaf: Ja, det var en svår fråga! Men Urtidsdjur är fyra vuxna pojkar som faktiskt inte alls kände varandra innan Urtidsdjur fanns. Det började 2016 med att Kettil som nyss flyttat till Uppsala lade ut en annons på bandfinder.se där han sökte folk att spela med. Jag hade också nyligen flyttat till Uppsala och nappade på annonsen eftersom jag gillade hans idé om ett jammigt och psykedeliskt rockband, och vi verkade ha väldigt lik musiksmak, med Slowgold som en av favoriterna. 

Gustaf utvecklar:
– Efter att ha setts över en öl och jammat ett par gånger tillsammans så tyckte vi det kändes så bra att vi lade ut en ny annons där vi sökte basist, och det var då Emil anslöt till bandet. Efter ett par rep tillsammans hade Emil redan skrivit vår första låt, Mörka dimmors rus. I samband med det märkte vi inte bara att Emil var bra på att skriva låtar utan också att han var en bra gitarrist och vi bestämde oss för att Emil skulle spela gitarr och vi skulle söka en ny basist och utöka från trio till kvartett. Efter att ha spelat med flera olika basister hittade vi tillslut Affe som smälte in perfekt både musikaliskt och i det lilla kompisgäng som bandet nu hade blivit.

Varifrån kommer ert bandnamn?
Kettil: Som för många andra band så hade vi inte jättelätt att komma på något bandnamn. Det är en fin gräns mellan pretto och ploj och en blir lätt väldigt självkritisk när det kommer till sådana ganska stora beslut. Just ordet ”Urtidsdjur” i sig är  inget märkvärdigt ord, en hör det lite då och då. Jag är delvis uppvuxen på Gotland och för min del har det varit lite av en referens till ett radioprogram (”Veckans Morris”) på gotländsk lokalradio under tidigt 2000-tal. Det har gått och blivit lite av ett internskämt för några av oss fans till programmet, ordet låter liksom ganska kul på gotländska. Jag tänkte att det ändå skulle kunna funka för ett band som spelar gammelrocksinfluerad musik i nutid. Jag la fram förslaget till bandet och det var på något sätt det minst dåliga namnförslaget vi hade, så vi körde på det helt enkelt. Nu har vi nog vuxit  ihop med namnet och det känns riktigt bra.

Berätta lite om vandringssång! Hur kom låten till?
Emil: Låten började med en idé om att Urtidsdjur behövde en låt med tydligare inspiration från svensk folkmusik än de låtar vi då hade samt att skriva en låt utan refräng. Att skriva en låt utan refräng var något jag hade haft lust att göra under lång tid då det under en period kändes som vi hade kört fast i ett låtformat. När Urtidsdjur började att spela så var det inget snack om att vi skulle skriva och spela låtar enligt viss modell så denna låt var ett försök att bryta sig loss från invand rutin och göra något Urtidsdjur inte hade gjort på länge.

Foto: Pernilla Ekenståhl

Vad handlar texten om?
Emil: Texten handlar om att bege sig ut i det okända utan att riktigt veta vad som finns i slutet eller vad det är som man letar efter. Berättaren i texten ska bege sig ut på vandring mot okänt mål och söker sällskap på den resa som visar sig vara både lång och prövande. På vägen stöter de på diverse illavarslande tecken som antingen skrämmer dem och/eller motiverar dem att fortsätta sin vandring.

Berätta lite om videon! Hur kom den till? Inspiration?
Affe: Videon till Vandringssång är filmad i replokalen med min jobbtelefon. Den är egentligen väldigt simpel, men det tänker jag inte erkänna högt, för jag är väldigt nöjd med slutresultatet. Jag fick idéen efter att ha lånat hem Emils gitarr för att filma en musikvideo till en annan av Urtidsdjurs kommande låtar. Jag kom att tänka på hur töntigt pojkdrömshäftigt det skulle vara med en musikvideo bestående av Flying V-gitarrer som snurrade runt i mönster. Det slutade med en idé om att göra en riktigt psykedelisk rock-klichévideo. Starka färger, repetitivt och hypnotiska mönster av bandet som spelar och sjunger.

Affe utvecklar:
– En viktig grej när jag klurat idéer är att det inte får ta för lång tid. Jag är alltid lite orolig att mina bandmedlemmar ska tröttna på mej annars. Nu har jag under senaste halvåret insett att det nog är en inbillning jag har kvar från tidigare band, som jag skyller på när det egentligen är jag själv som riskerar att tröttna om en process tar för lång tid. Det gick i alla fall väldigt snabbt och smidigt, både att få med resten av bandet på idéen men också att filma allt. Det svåraste var att få Gustaf och Emil att se seriösa ut och inte fnissa eller le samtidigt som dom sjöng. Hur länge jag satt och animerade kaleidoskopeffekten som videon kretsar kring tänker jag däremot hålla hemligt!


Urtidsdjurs debutalbum släpps 21:a januari 2021.

/

VIDEOPREMIÄR: Urtidsdjur – Vandringssång