Foto: Emelie Carlsson

VIDEOPREMIÄR: Mange Hellberg – En hård klapp

KULT betyder söndag dikt. Just denna söndag betyder för många också fjärde advent. Och vilken annan dag än idag passar då bättre för att förhandstitta på artisten, poeten och konstnären Mange Hellbergs video till juldikten En hård klapp? Nä, exakt (kuggfråga); inte så många andra dagar.

Mange Hellberg har fyra album, flera konstutställningar och två poesi- och konstböcker bakom sig. I ett nytt koncept som han kallar poesi, art & beats utforskar han julens baksidor i En hård klapp. Se resultatet i videon nedan!I samband med premiären passade vi på att ställa några frågor till Mange Hellberg om gul färg, inspirationskällor och mjuka klappar.

Vilka kreatörer — författare, musiker, konstnärer — inspirerar dig mest just nu, i december, i mörkret och i pandemin?
– Jag läser lite, men skriver mer, men Hanna Rajs Laras diktbok Under månen är jävligt fin!! Sen lite Kristina Lugn varje vecka, det får mig att hålla fötterna i luften!! Saker jag diggar på Instagram nu är konst av Kristina Valentin, Marie Louise Ekman, Lady.k_156 , Kniven i vattnet, Esters_rester.
Sen poesi: Nora Khalils poesi, Dymo Sthlm, l1.ban.
Foto: Lenny silver (@lennys.photobox)
Rederietcitat på Insta gör mig glad och gammal 🙂
Ser fram emot Ligizd Tv & när Trump bli bortrövad av Alien.

Zackes nya album Pengar. Frihet. Zakaria Jamal! , sen lite Sleafords Mods, Amyl and the Sniffers, Benny the Butcher, Nina Simone och We are the world julmusik med pepparkakor och julmust .

Vad är en mjuk klapp om den hårda klappen, som i låten, är smärta, sorg och besvikelse?  
– En mjuk klapp är en kram till nån som längtar att bli omhållen
En mjuk klapp är En vacker sång till den som bara hört skit detta år.
En mjuk klapp är Nån som lyssnar bredvid den som bara vill måla över julen med rollern .
En mjuk klapp är att säga hej till nån man inte känner, men det är en mjuk klapp som når.

Så en mjuk klapp är att bli sedd. Det är inget inslaget paket, men det öppnar upp hjärtat.

En hård klapp är hård av samhällskritik och tung av mänskligt lidande. Vad orsakar lidandet, och mot vad riktar sig kritiken?
– Lidandet orsakas av ego, makt och kontroll.
Sverige – titta bara hur de ser ut nu? Kulturen och restauranglivet går på knäna av Coronaregler, men att åka tunnelbana 700 pers samtidigt är helt ok. Regeringen behöver skaffa cojones! Psykiatrin skulle funka bättre som konstutställning. Sjukvården går på knäna & blir hyllade nu som hjältar! Luuuugn nu dom har varit hjältar sen första sjukhus byggdes! Man vill slänga i alla politiker i ett stort Rosenbad & sen en strömförande kabel.
Vårt samhälle håller på att rasa ihop, dom rika blir maktgalnare och maktgalnare, och dom fattiga blir panikångestigare & stressigare.
Likesen ger en tröst för stunden, men sen kommer verkligheten tillbaka & tittar in i en tom kyl.

Jag tänkte inte när jag skrev den, vad den var mot nåt, utan snarare hur det ser ut! Sverige skulle behöva åka in på en avgiftning.

Illustration: Mange Hellberg

GUL FILT – varför är filten gul?
– Älskar gult, gula filtar är solen, som lyser extra mycket i mörkret hos dom ensamma. Sen är gul filt nåt jag virat runt min kropp många gånger på olika avdelningar i Sverige.

Tips på en bra mjuk klapp att ge till någon nära? 
– Jag tror på handskrivet, handgjort typ en dikt, teckning, tavla, ett mixtape med fina låtar, en kortfilm på iPhone om vad den personen betyder.
Vi lever i en värld där mörkret är mörkare än någonsin av Corona, maktgalna människor, instagram Jesus & en fattigdom som växer som klamydia. Jag tror att varje liten gest som känns personlig är en julklapp även i april.