fbpx
Ljung. Foto: Lamia Karic

VIDEOPREMIÄR:
From the outside – Ljung

Artisten Ljung har nyligen släppt låten From the outside, den fjärde singeln för i år och den sista inför det kommande albumet Bleed and bloom. Med en metallisk, skimrande ljudbild tar låten lyssnaren på en resa genom identitet och transformation, där såväl produktionen som texten vrider och vänder på sig själv. Låten har nu blivit med video, producerad av Studio Förgätmigej, där Lamia Karić och Johannes Helgelin stått bakom kameran och försett låten med en visuell skrud som sömlöst blandar blod och kött med slangar och blinkande apparater. Ett möte med människan och med tekniken, en förändring som sker i det fysiska men också i psyket – en rå, brutal och vacker eskapad.

From the outside handlar om att förändras, blicka tillbaka på sig själv, se den man varit men också blicka framåt och se den man vill vara”, berättar Ljung. “Den här videon gestaltar det på ett rätt skruvat sätt. Helt perfekt!”

Ljung berättar vidare: “Jag har ett grovt kontrollbehov när det kommer till mitt projekt och har svårt att släppa in andra kreatörer. Det har jag försökt utmana. Därför frågade jag ett antal människor jag tycker är svingrymma om de ville vara med och göra en video. Jag är så glad över att Lamia och alla andra ville det och gjorde det här till det kanske roligaste projekt som jag jobbat med någonsin.”


Videon släpps imorgon, den 11:e oktober, men redan nu kan du se den här på KULT Magasin.

“Man kan tolka videon hur man vill men grundtemat är förändring och att födas på nytt”, berättar Lamia och Johannes från Studio Förgätmigej.

“Vi är alla en produkt, eller ett sjukt experiment om du så vill, av tidigare generationers val och handlingar. Vid det här laget kommer det nog inte som en överraskning att mycket av det vi tar förgivet och tror på inte är hållbart. Det enda sättet att ställa saker tillrätta och i någon mån frigöra oss från det sociala och genetiska arvets klor, är att hålla viljan till förändring vid liv och inse att riktig förändring, både som samhälle och privat, är en smärtsam process som till varje pris kommer att motarbetas. Videon är också för oss som regissörer och studio ett försök att få filmskapare i det här landet att göra något annat än ytliga reklamfilmer för snygga artister, Sommar med Göran eller ytterligare en Bergman-kopia.”

CREDITS
Video produced by Studio Förgätmigej
Directors: Lamia Karić och Johannes Helgelin
Stills Photographer: Lamia Karić
DOP: Camilla Topuntoli
Gaffer: Andreas Månsson
Editing, animation and graphics: Johannes Helgelin
Grading: Lamia Karić
HMUA and special effects: Johanna Jarmide Larsson
Styling: Kajsa Willumsen
Wings: Hanna Antonsson
Song title Graphics: Johanna Berg
Runner: Jonathan Eklund
Music: Ljung and Alexander Bergil

/

VIDEOPREMIÄR: From the outside – Ljung