fbpx

Veckans bästa singlar: v. 9

När vi nu yttrar kommande mening så kommer ni med all säkerhet att tänka ”Så där säger ni ju varenda vecka”. Men denna vecka kan faktiskt vara den bästa musikveckan vi haft i år (och kanske även hela decenniet)? Och nej, det säger vi faktiskt inte varje vecka. Men denna vecka gör vi det. 

Avgör själva om det finns skäl till påståendet – nedan har vi skrivit om några av våra juveler, och resten hittar ni som vanligt här


Bild

What’s Next – Drake

Certified Lover Boy Season. Igår natt släppte Drake sin mini-EP Scary Hours 2, en uppföljare till Scary Hours som också släpptes under tidigt året 2018 i en typisk Drake-move som både känns fräsch men klassisk på samma gång. Highlighten här är klart What’s Next, som även fått sig en Theo Skudra-regisserad video.

På ett synth-laddat, hypeat beat från Maneesh och Supah Mario som inte hade landat helt fel på playlist-albumet More Life från 2016 rappar kanadensaren i bryggan “Well, summer, all I did was rest, OK? / And New Year’s, all I did was stretch, OK? / And Valentine’s Day, I had sex, OK? / We’ll see what’s about to happen next” med ett extremt catchy triplet flow. Raden om att stretcha är en tydlig referens till det kommande albumets försening som orsakats av rapparens knäoperation. Kanske blir dessa rader denna Drake-eras “She said do you love me I tell her only partly”-singalong moment. Eller blir det när han kontinuerligt ropar “OK?”, “OK!” efter låtens refräng?

Oavsett ger What’s Next samma vårfeeling som God’s Plan och Nice For What gjorde innan Scorpion släpptes sommaren 2018, och sätter samma ton för detta albums rollout – förhoppningsvis får vi ett bättre denna gång.

Charles Lundman

Karaoke – Hildur Höglind

Intrycket av att den svenska tsunamin av unga popförmågor växer sig starkare och starkare för varje vecka gör sig ännu tydligare nu när Hildur Höglind debuterar på svenska. Karaoke är den första av en rad kommande singlar på svenska, och det är passande nog en låt man gärna sjunger karaoke på när tillfället ges.

Singeln är så där fräscht funkig som är ovant att höra på svenska. En drivande basslinga drar låten ständigt framåt tillsammans med nya, omväxlande element som omfamnar Höglinds luftigt mörka stämma. Det faktum att hon utmärker sig en släppvecka som denna borde också vara bevis nog på att Karaoke helt enkelt är en, ursäkta språket, jävligt bra debut.

Theo Hafström

Leave The Door Open – Silk Sonic

Den flyktiga men funkiga Bruno Mars och den ambitiösa, allsidige Anderson .Paak har slagit sig samman för att bilda supergruppen Silk Sonic. Ett passande namn för artisternas gemensamma signaturstil. Med nyheterna om ett album som ska gästas av funklegenden Bootsy Collins släppte duon igår den första singeln Leave The Door Open från plattan.

Den charmiga throwback-hyllningen till 70-talets soulscen är lika sensuell som skämtsam med texter som “Just shaved, smooth like a newborn” och “if you’re hungry, girl, I got filets”. Mars ljuva toner går så väl ihop med Paaks raspiga röst medan de vädjar fram och tillbaka om en dams sällskap över ett glittrande beat och analoga trummor. Låtens klassiska struktur byggs uppåt tills vi når ett skakande klimax. Efter det vaggas vi sakta till sömns med ett fadeande lo-fi-outro. Efter detta släpp är två saker säkra: Silk Sonic kommer ha ett av årets mest spännande album och nio månader från nu kommer BB vara överbelastat.

Samir Bou-malhab

Tio i – Riga Tiger

Att skildra den svårfunna magin i en inte allt för intressant vardag har blivit något av ett signum för Göteborgsbandet Riga Tiger. Pissoarer, folköl och trottoarkanter blir mer ofta än inte inspirationskällor till vad bandet kallar sin “realismpop”. Där verklighetsflykt kombineras med en slags romantiserad vardagstristess.

Tio i, är bandets första singel från deras tredje album och kanske deras mest tankeväckande hittills. Över en konstant gitarrslinga och svävande syntar använder bandet sina vardagsbetraktelser för att skildra någonting som möjligtvis är större än vardagsrummets nersuttna soffa. “Kalla det lugnet i stormen, kalla det flykten från flocken, kalla det svårt att förstå”. Vi kan låta den textraden tala för sig själv.

P.S. Refränger är överskattade.

Gustav Stjernkvist

Be Sweet – Japanese Breakfast

Första singeln från Japanese Breakfasts kommande album Jubilee är en färgstark energikick, perfekt för de där första, soliga vårdagarna, då kroppen och världen sakta vaknar till liv igen. 

Be Sweet har en charmig gnista och drar stundtals tankarna till en tidig Madonna; den  80-talsinspirerade produktionen gnistrar av syntar och nostalgi, samtidigt som låttexten tydligt vänder sig mot framtiden: “I wanna believe in you, I wanna believe in something” sjunger hon med lättsamhet i rösten. Lekfullheten kanaliseras även i musikvideon, i vilken vi skymtar Marisa Dabice från Mannequin Pussy, och dras med på ett dimmigt, neonfyllt detektivuppdrag.

Michelle Zauner, som ligger bakom monikern Japanese Breakfast, har haft några tuffa år, vilket tydligt speglats i hennes två första album. Det verkar dock sannolikt att vi får se henne dra inspiration från något lättare händelser på det nyannonserade albumet – Be Sweet verkar hinta om att Zauner, kanske, är redo att tro igen. 

Daria Spitza


Ni glömmer väl inte att följa listan?

/

Veckans bästa singlar: v. 9