fbpx
Bild: Omslaget till "more" av BETWEEN FRIENDS

Veckans bästa singlar: v. 9

Behöver du ny musik att tonsätta vårens första dagar med? Vi har skrivit om några av vårens första och bästa singlar, resten av veckans fynd hittar ni i spellistan här!


Dåligt År – Jonathan Johansson 

Jonathan Johanssons nya singel Dåligt År känns nog relaterbar för många då det senaste året, fyllt med pandemi och restriktioner, nog inte tar priset som det bästa. Låten är lekfull och lättsam, Johanssons röst är len och ljudbilden likaså. Det är något med denna låt som har ett semesterlunk, den är soft poppig med en funkig bas. Texten pratar om tunga saker på ett komiskt sätt och består av lösryckta fraser som: “För vad ska vi göra / När vi har räknat alla döda / Slåss för fred i Nangiala?”. 

Refrängen etsar sig fast med sitt upprepande av meningen “Det har varit ett dåligt år”. I samband med låtsläppet skriver Johansson detta på Instagram: “Godmorgon. Det har varit ett dåligt år. Och ett dåligt år innan det. Och ett innan DET am i right? Hey det är ett dåligt år NU. Det är horribelt just nu. Den här tröstar mig, hoppas den tröstar er också. Ta det lugnt, men blunda inte”, vilket fångar känslan låten ger i dagsläget.

Allis Sääsk Berglund

Only One – MALIA

I början av veckan släppte MALIA ett spår som framförs graciöst och vackert trots dess smärtsamma historieberättande. Only One tar lyssnaren till ett instabilt förhållande där det värsta man kan tänka sig sker framför ens ögon. Denna R&B-låt sprider en känsla av behag med MALIAs fina stämmor och det fängslande pianot som dansar ihop med gitarren. Sångerskan får sina känslor av sorg att kännas mjuka och betryggande, likt en kram, något som gör låten mer rörande. 

Nardos Tekle

I’m Tired – From ”Euphoria” An HBO Original Series – Labrinth & Zendaya

Den brittiska låtskrivaren och artisten Labrinth har fått en enorm publik i samband med hitserien Euphoria, som han skapat stora delar av soundtracket till. Singeln I’m Tired släpptes för cirka två veckor sedan, men togs sedan mystiskt bort från Spotify vilket upprörde många fans. Nu är den tillbaka, och denna gång med skådespelaren och Euphoriastjärnan Zendaya som medverkande på låten. 

Ljudbilden börjar avskalad och sakral, med en dov orgel och stämmor. Den enkla texten förmedlar en tung känsla av utmattning och smärta, det svider till under lyssningen. Låten mynnar ut i något otroligt mäktigt och fylligt då kören blir starkare. Zendayas vers blir som ett svar på Labrinths första, som har en väldigt kraftlös och desperat ton, medan Zendayas vers blir ljuset i tunneln. Den slutar på en bitterljuv men ändå hoppfull not med dessa ord: 

“Hey Lord, You know I’m trying / Hey Lord, You know I’m trying / It’s all I got, is this enough? / Hey Lord, I wanna stay”

Allis Sääsk Berglund

Attention – Omah Lay & Justin Bieber

“Show me a little attention”. Textförfattandet i den senaste singeln Attention av afrobeatsproducenten Omah Lay och Justin Bieber är rakt på sak. Detta dansvänliga spår i 110 BPM förmedlar den sortens frustration och förtvivlan som Bieber tidigare har hanterat i sin musik. Vare sig han sjunger om återtagandet av sin egen frihet eller vill uppmuntra människor till att återfå friheten på dansgolvet har artisterna i detta spår lyckats hålla lyssnaren väldigt nyfiken kring vad som inspirerade spåret. 

Nardos Tekle


Hela listan hittar ni här:

/

Veckans bästa singlar: v. 9