fbpx

Veckans bästa singlar: v. 53

Trots den förvirrande gregorianska kalenderns veckoantal är vi nu framme vid årets första dag. 2021, du kom till slut. Just nu är året ett enda stort, tomt oskrivet blad som bara väntar på att få fyllas av musikens framtida historia, och den börjar IDAG. Nedan har vi skrivit om några av låtarna, resten hittar du i listan här. God fortsättning!


Erit – Försent för er

Regn, åska och ett dystopiskt hummande. Så inleds Erits senaste singel Försent för er. Den dystra inledningen ger dock snart vika för karaktäristisk sång, medryckande trummor och melodiska syntar. På Försent för er låter Erit melankolin möta hoppet, och ett draperi av längtan sveps över det underliggande mörkret; “Jag tror, jag tror, jag tror / På att det finns något mer / Än allt ni sagt / Jag tror, jag tror, jag tror att det finns någonting som ni inte ser (…) att ni vill ha nåt mer, mer än tidsfördriv”.

Försent för er tar Erit sin tid. Låten utvecklar sig sakta, melodin växer sig starkare och ljudbilden blir tydligare allteftersom. I mitten av låten är det dock som att stämningen skiftar, lättas upp — åskan mullrar en sista gång, himlen spricker upp, syntarna blommar ut. Vi dras med i en vind som verkar komma från varmare breddgrader, och stannar där under andra halvan av det över 5 minuter långa spåret. Trots längden känns inte en enda ton överflödig — Erit imponerar med sin förmåga att låta ord, melodi och känsla sömlöst flyta ihop.

Daria Spitza

Bilden kan innehålla: 1 person, närbild

Felicia Takman – Vit månad

Stockholmsartisten Felicia Takman behandlar alla mer eller mindre uppfyllda nyårslöften i låten Vit månad. Här blandas rosaglittrig pop med gårdagens slattar, cigarettfimpar och relationsångest till en kanske lite allt för sann radiomelodi. ”Sånt som ger en kickar är svårt att hålla sig ifrån”, är en sådan textrad som biter sig fast kanske lite extra en dag som denna när krutröken börjat lägga sig och vi inleder ett nytt år som med största sannolikhet även det kommer präglas av cigaretter, systemets billigaste vin och ännu mer relationsångest.

Denna låt som tydligen legat på ofärdiga projekt-hyllan allt för länge släpps när vi kanske behövde den som bäst. Gott nytt år och ha en superfin vit månad!

Gustav Stjernkvist

Limón Limón – Away

Den LA-baserade indiepopduon Limón Limón släppte i mellandagarna den uppfriskande Away, en exotisk historia om längtan till att fly vardagens bekymmer. Med luftiga flöjter, lätta strängar och svala trumpeter är det som om du redan transporterat dig till ett ställe där vardagen består av det desperata sökandet efter närmaste AC-kalla supermarket. Trots att det är en ganska tungt producerad indiepoplåt har duon funnit en otroligt härlig balans; låten består av många element, men alla får sin stund i det soniska rampljuset.

Sångarens röst påminner om Adam Levines, men så här lättsamt och groovy har inte Maroon 5 låtit på år och dar.

Theo Hafström


Hela listan hittar ni här!

/

Veckans bästa singlar: v.53