fbpx

Veckans bästa singlar: v. 5

Är du en av dem som helst inte vill veta av Sveriges största underhållningsprogram som inleds idag? Självklart finns vi här för dig också! Därför har vi handplockat de bästa singlarna från veckan som gått, och även valt några att hylla lite extra med hjälp av ord här nedan.

Hela listan hittar du här!


Shark Tank – Delara

Det är få ting som är så tillfredsställande som när produktionen sammanvävas med det textliga konceptet i en låt vilket Delara ger oss ett praktexempel på med den nya singeln Shark Tank. R&B-löftet från Norge kombinerar text om djupdykning i metaforiska poolar, vilket speglas i den bubbliga ljudbilden.

Shark Tank utgörs av en bottnande basslinga och ackompanjeras av elektroniska inslag som får en att dra tankarna till just en havsbeklädd värld. I outrot får vi även bekräftat att detta var avsiktligt när musiken tonar ut, diskanten försvinner och flyter samman med ljudet av bubblor som tar sig upp till ytan. Tillfredsställande var det ja.

Theo Hafström

Song for Nick Drake – Skullcrusher

Förra året debuterade Helen Ballentine under det brutalt låtande artistnamnet Skullcrusher med en självtitulerad EP på fyra låtar. Trots att det var ett kortare projekt gjorde Ballentine ett bitande intryck på förra årets indiefolkgenre med sin drömmiga ljudbild och sköra sång. Nu har hon släppt singeln Song for Nick Drake som också den får Skullcrushers namn att se spännande ut inför det kommande året.

Akustiska gitarrer sammanflätas med färgglada syntar och skapar en nyckfull atmosfär som utstrålar både glädje och sorg. Ballentines sång är mjuk och varsam fram till vad som mycket väl kan vara låtens höjdpunkt – ett harmoniserat crescendo som öppnar upp låten och släpper in alla instrumentala element likt solstrålar i en tät barrskog. Exakt när vi kommer att få höra ett album från Skullcrusher är ännu oklart, men en sak är säker: hon är ett härligt tillskott i genren.

Robin Andersson

RAGE – Pussy Riot 

När vissa börjar veckan med att hälla upp en kopp kaffe, inleder Pussy Riot den med att släppa en rykande färsk känga mot den ryska regimen. RAGE skulle egentligen komma senare i år, tillsammans med konstkollektivets debutalbum, men det rådande läget i Ryssland fick medlemmarna att bestämma sig för att släppa låten direkt, tillsammans med följande krav: 

we demand the release of a Russian opposition leader Alexey Navalny, Pussy Riot’s Masha Alekhina, and all political prisoners, we ask the police to stop beating the protesters and stand together with us, we ask Putin and his team to leave the Kremlin ASAP.”

RAGE är en låt som, likt Pussy Riots flesta, lever upp till sin titel och sitt syfte. Det är ösigt, snyggt och hänsynslöst. Kravet som ackompanjerar låten speglas ytterligare i den medföljande videon: efter en smått psykotisk, flippad och energisk musikvideo rullar direkt efterscenerna, där vi får se klipp på en del av det som hände under inspelningen som hölls i februari 2020. Polisen stormade in, stängde av elektriciteten, anklagade de på plats för “gaypropaganda” och frihetsberövade 13 av personerna som deltog i musikvideon. Pussy Riot har med andra ord mer än nog med vatten på sin kvarn vid det här laget, och den ilska och frustration som de bär på kanaliseras med sylvass träffsäkerhet på RAGE.

Daria Spitza

Favor – Julien Baker

Den numera väletablerade låtskrivaren Julien Baker delar med sig av ännu en singel från hennes kommande tredje album. På Favor visar hon inte bara att hon återigen är en briljant låtskrivare på alla sätt, utan även att hon nu vågar röra sig bort från de avskalade ackompanjemangen. Men i denna något 90-talsinspirerade singer songwriter-ballad är texterna dock lika transparenta och berörande som alltid. Här tar Baker också hjälp av sina bandkamrater fån Boygenious. Phoebe Bridgers och Lucy Dacus 
lägger sina klockrena stämmor, vilket som bekant kan lyfta låtar till en helt annan nivå – Favor är givetvis inget undantag.

Gustav Stjernkvist


Hela listan hittar ni här!

/

Veckans bästa singlar: v. 5