fbpx
Bild: Omslaget till "Beach Boy" av BENEE

Veckans bästa singlar: v. 5

Så är ännu en helg kommen. Oavsett vilket lördagshumor du är på hittar du förhoppningsvis något att matcha det med i vårt urval av veckans fetaste singelsläpp. Mjuk indierock, hård hiphop eller stämningsfull pop? We got it all!

Nedan har vi skrivit om några favoriter och här har vi samlat veckans bästa singelrelaser. Enjoy!


Abide COLLEAGUES

Svenska gruppen Colleagues bildades 2012 med tanke att förena musik och visuell konst och att fokuset skulle ligga på samarbetet inom gruppen, snarare än på medlemmarna. Mellan 2014 och 2016 spelades de flitigt i radio, uppträdde på alla landets festivaler och prisades på mängder av musikbloggar innan de plötsligt försvann. Under åren borta från rampljuset har de producerat och skrivit musik åt bland andra Veronica Maggio, men nu är det dags för dem att släppa sitt debutalbum. Singeln Abide är deras första släpp på sex år som med mjuk sång och ett framträdande beat osar av allt det bästa från 2010-talets hipsterpop.

Fanny Betnér

Do We Have A Problem? – Nicki Minaj ft. Lil Baby

Över ett mäktigt, minimalistiskt beat turas Nicki Minaj och Lil Baby om med att ge oss flow på flow. Efter ett kort inledande stycke börjar Nicki sin hook som övergår sömlöst till versen, där i princip varje rad slår. Hon byter tonläge gång på gång, fram och tillbaka mellan en mörkare rap-kadens och en mer sångdriven leverans lik versen. Lil Baby ger oss en kort vers men Nicki stjäl showen här när hon går in i tredje versen med ett helt nytt flow och ett melodiskt outro där beatet för första gången under hela låten ändrar instrumentation. Chef’s kiss, alltså.

Det är så här det perfekta giftermål mellan pop och rap låter, och artister som Nicki, Drake och Lil Wayne populariserade. Bonuspoäng för en extremt over the top video.

Charles Lundman

Samma blod Fägring

Samma blod är debutsingeln från det nya Göteborgsbandet Fägring som snott sin sångare Anton Tuvesson från Two Year Vacation och nu bjuder på klassisk och träffande “drömmande småstadsunge i regn”-pop. De sammanfattar själva sin musik perfekt som opretentiös indie på svenska med ingredienserna gitarr, bas och trummor – ett vinnande koncept som är enkelt, tydligt och odödligt.

Fanny Betnér

ACAB – Supa Bwe ft. 7000, redveil & Chance the Rapper

Titta vilka guldkorn man kan hitta i sin Release Radar tack vare att man följer ingen mindre än Chance the Rapper. Chance har verkligen gått ner sig sista åren, och att tävla i att kasta bajs på tillståndet av hans karriär har blivit ett mycket nöjesrikt tidsfördriv för rapfans. Men för att citera en Twitteranvändare Chance retweetade under lördagsmorgonen: “This sound like high school Chance. Love it!”. Vilket det gör. Alla rapparna börjar med samma rad, men när det är Chances tur gör han det med en nasal Acid Rap-aura “AAAAAAAACAB, like I need a taxi” och startar en nostalgisk vers som gör sig perfekt över det loopiga, moderna boombap-beatet.

Alla fyra rapparna på ACAB ger oss sin bild av Black Lives Matter-rörelsen år 2022. Detta skapar en snygg röd tråd på en kort låt som lätt hade blivit rörig och monoton med så många features och ett så kort loopat beat. Men det hela är en succé. Shoutout till 17-åriga underground-älsklingen redveil vars vers påminner om en ung Earl Sweatshirt.

Charles Lundman


Hela listan hittar ni här!

/

Veckans bästa singlar: v. 5