fbpx
Bild: Omslaget till "Picking Up" av Biig Piig ft. Deb Never

Då var vi redan mitt uppe i december – kylan har krupit sig närmre inpå och behovet efter glögg och lussebullar har peakat. Vilka musikaliska ljusglimtar värmer våra sinnen denna vecka? Vi har handplockat de bästa releaser här i vanlig ordning, och du kan läsa om några av våra höjdpunkter här nedan!


Jessie – Venus Anon

Jessie är den där personen alla har i sin närhet – en strulig vän, förälder eller familjemedlem som aldrig riktigt får till det. Hen kan vara kriminell, beroende av droger eller helt enkelt förkrossad av vikten livet lägger på en. På Jessie pratar Venus Anon om den på ett inspirerande och hoppfullt sätt: över ett drum and bass-beat, programmerade element från en 808-trummaskin och livestråkar sjunger och harmoniserar Venus med sin varma röst och uppmuntrar Jessie: du kan vara vem du vill om du bestämmer dig för det. Låten håller ihop balansen mellan att vara sorgsen och hoppfull, och den får dig att dansa och känna hopp om att det kan fixa sig till slut.

Sultan Ahmed

Missade tolvslaget i år – Vit Päls, Brigaden, Julia Rakel

Tillsammans med Brigaden och Julia Rakel har det svenska indiepopbandet Vit Päls släppt nyårsdängan Missade tolvslaget i år. Med blås och rivig gitarr drar låten igång, slänger in lyssnaren i detta livfulla och aningen vemodiga spår. Låten känns som nyår, fylliga röster och den explosiva ljudbilden som oväntat slår till precis som fyrverkerier, högtidligt blås, ett stressigt tempo som ger spring i benen och något underliggande melankoliskt som skaver.

Låten är lekfull och fraserna är både humoristiska och bitande relaterbara. “Strök runt som en hund / En låda utan innehåll som leta efter dig”, de vet hur de förtrollar sina fans: genom att sjunga det som tänkts och känns med aldrig sägs – det fula, det fina, det hemska, det vackra. Att Vit Päls de senaste månaderna har börjat släppa musik regelbundet är en riktig lyx och vi längtar spänt till nästa singel.

Allis Sääsk Berglund

Did you know that there’s a tunnel under Ocean Blvd  – Lana Del Rey

Vad vore väl en kall, lång vinter utan Lana Del Reys vemodiga stämma? Nya singeln Did you know that there’s a tunnel under Ocean Blvd bär samma namn som Lanas kommande album, som annonserades i samband med släppet, och låter oss sjunka in i melankoliskt och sårbart universum. Som så ofta i Lanas musik snurrar detta universum kring en törstande, brännande längtan; ”Open me up, tell me you like it /
Fuck me to death, love me until I love myself” sjunger hon över den lågmälda produktionen, som nästintill fungerar som en canvas, tills den mot slutet förstärks och ackompanjerar hennes stämma.

Did you know that there’s a tunnel under Ocean Blvd är på många sätt ett klassiskt Lana-spår, utan större överraskningar. Samtidigt är hennes hantverk finslipat – hon vet vad hon gör allra bäst. Låten är därför ett lovande smakprov på det kommande albumet som släpps den 10:e mars nästa år.

.

Daria Spitza

Pumpkin Seeds – Aesop Rock & Blockhead ft. Lupe Fiasco

För fans av nördig, textfokuserad hiphop är ett samarbete mellan Aesop Rock och Lupe Fiasco som att bevittna ett möte mellan två gudar. Båda är bland de bästa som någonsin har rört en mikrofon, och trots att de har rört sig i närliggande territorium i flera decennier är det här första gången de hoppar på en låt tillsammans. 

Det är omöjligt att inte spela singeln om och om och om igen för att försöka fånga varje formulering i de två tungviktarnas smått ogenomträngliga verser. “Inside of the box is just another box” går hooken, och precis så känns det också att lyssna – var och varannan textrad är som en matrjosjka-docka där innebörden säkert skulle gå att packa upp i evigheter.

Anton Ånell


Hela listan hittar ni här!

/

Veckans bästa singlar: v. 49