fbpx
Bild: Omslaget till "catching the vibe" av Идиот & jahanam

Veckans bästa singlar: v. 48

Behöver du också ett break från all julmusik som likt varje år spelas dag in dag ut hela december på ett gränslöst sätt? Då har du kommit rätt. Låt oss tillsammans ta tillfället i akt att koppla bort det där för en stund, och fokusera på all annan musik som är aktuell just nu. Veckans bästa singlar kommer här!


Find Another Illusion – Death and Vanilla

Death and Vanilla är Malmös och Sveriges alldeles egna svar på band som Beach House, Stereolab och Broadcast – något de återigen bevisade när de i veckan släppte första singeln till sitt kommande femte album. På Find Another Illusion blandas det stabilt mellan vintage syntar och surfrock-gitarrer samtidigt som den där lågmälda, mystiska och fullkomligt reverb-dränkta sången vaggar lyssnaren på det där bekväma men ändå förväntansfulla sättet. Att detta inte är en låt som kom till i en dammig inrökt lägenhet i Soho på 70-talet är fortfarande svårt att tro. 

Också: blockflöjt i modern musik. Hur najs är inte det?

Gustav Stjernkvist

catching the vibe – Идиот & jahanam

Идиот och jahanam debuterade i veckan med catching the vibe via labeln Smuggler Music. Singeln kommer i två versioner: Originalversionen som abrupt övergår från en mystisk rysare till en kraftig, dunkande banger med skarpa syntar och luftiga trumslag. Den andra versionen, ORO243-mixen, börjar på samma sätt som originalet men väljer att inte köra högre än i andra växel. Istället behåller den jahanams filtrerade vokaler och inkorporerar dessutom ljud från Stockholms tunnelbana. Den återskapar den längtan och nostalgi en ensam tur på tuben brukar få en att känna. En bra release från Smuggler och en otroligt stark debut av jahanam, som länge varit en DJ i Stockholms undergroundscen och som senast spelade på HÖR i våras.

Sultan Ahmed

Solitude – Snakehips, BIA & Lucky Daye

DJ-duon Snakehips har förenat sig med Lucky Daye och BIA på nya kärlekssingeln Solitude. Låten kommer vara en del av Snakehips debutalbum Never Worry, ett album som blandar hiphop och R&B med elektronisk musik. “Come and break my solitude / ‘Cause I wanna share it all with you” trånar BIA i den piano- och baselinetunga housedängan medan Daye vackert harmoniserar. Vare sig du vill gråta i frustration eller kyssas passionerat på klubben passar Solitude perfekt som soundtrack.

Nardos Tekle

My Swisher Sweet, But My Sig Sauer – $uicideboy$ & Germ

Den numera kultförklarade rapduon $uicideboy$ kunde tydligen inte nöja sig med ett studioalbum i år. Häromveckan annonserade kusinerna från New Orleans ett kommande mixtape med Soundcloud-underbarnet Germ, som väntas komma senare i år. My Swisher Sweet, But My Sig Sauer, är den första produkten av samarbetet. Till ett nästan GTA-inspirerat beat spottar dessa tre bars lika aggressivt och förbannat som man kan vänta sig och på bådas unika sätt bearbetas missbruk, vapen och dödslängtan lika kaxigt som de gjort sig kända för.

Gustav Stjernkvist


Hela listan hittar ni här!

/

Veckans bästa singlar: v. 48