fbpx
Bild: Omslaget till "Insensitive" av Tamera

Veckans bästa singlar: v. 47

Novembers sista helg är kommen, och nu väntar några stimmiga veckor med julstök. Vi lämnar årets kanske gråaste månad på musikalisk topp, och gör entré i december med bagaget fullt av otroliga releaser från veckan som varit. Däribland hittar vi nya guldkorn från svensk hiphop, tvärheta bangers fyllda med medryckande drum and bass, och förförande poplåtar. Hitta dina nya favoriter redan nu!


Denz och Jelassi kanaliserar 2Pac på nya singeln “WTF”

WTF – Denz feat. Jelassi

Denz och Jelassi är en kaxig kombo. Inspirationskällan till den ohämmade attityden på WTF kommer från ingen mindre än Tupac, och båda öppnar sina verser med att recitera kanske den mest ikoniska öppningen i en raplåt någonsin: fuck your bitch and the clique you claim. Redan då sätts förväntningarna högt, och rapparna tvekar inte, utan kör över ett farligt, dancehall-aktigt nummer; de atonala ackorden och den annars tillbakadragna percussionen funkar som utmärkt kanvas för råslakt. Som alltid är Jelassi duktig på att blanda sött med salt, och Denz flow är gungigt och sätter bounce på låten så det blir en garanterad hit.

Sultan Ahmed

Cover art for Runnin’ Free by Nicole Dollanganger

Runnin’ free – Nicole Dollanganger

I snart ett årtionde har kanadensaren Nicole Dollanganger utforskat drömpopens mörka och gotiska alléer. Oftast dras hon till en dyster tematik vilket vi även får höra på den nya singeln Runnin’ free som släpptes igår. Musiken må vara en smula hoppfull och optimistisk, men under den ytliga fasaden döljer sig ett mörkare textuellt innehåll; Hon sjunger om leriga nallebjörnar och hundskrik som håller henne vaken om natten, samtidigt som hon beskriver en tvetydighet mellan att stanna eller att lämna detta spöklika hem.

Distade gitarrer tränger in i refrängen, annars flyter Runnin’ free på i ett mer avskalat och lugnt tempo där Dollanganger endast behöver sin röst och några sparsamma gitarrtoner för att fylla nog med utrymme. Detta inträffar mot slutet av låten, och precis när Runnin’ free är som mest avskalad viskar hon “The days are long, please don’t go / I can’t trust myself to be alone / It all goes dark, my bangs long overgrown / In this lonely ‘78 motorhome”.

David Brignoli

Fembot Fashion – Maddy Maia

Maddy Maia har länge existerat i bakgrunden av musikbranschen som tastemaker, A&R för Ninja Tune och programledare i radio innan hon började släppa musik själv, och resultatet lever upp till hypen. Artistens sentimentala variant av dansmusik känns precis som det vi behöver efter ett tufft 2022. Fembot Fashion är ett breakigt housespår strösslat med en hälsosam dos trendig garage. Trots spårets sexiga och dansiga första intryck besitter den ett dubbeleggat djup: textraden “You can’t control me” loopas genom låten, som skapades när slutdomen för Roe v. Wade ändrades i USA, och därmed landets federala prejudikat för abort. Frustrationen och hopplösheten hörs – och paras väldigt snyggt låtens mer traditionella danselement.

Charles Lundman

Nånting i Luften – Yasin

Vad gör man när man precis avslutat ett otroligt framgångsrikt år karriärmässigt och hittat någon så fantastisk att ringen kommer fram? Jo, man släpper en låt som låter som seger. Yasins Nånting i Luften är ett lugnt nummer, jämfört med de spända, hårda spåren i sin katalog. Samtidigt som Sveriges bästa rappare berättar om historier som låter för tuffa för en så ung kille att ha gått igenom, vet han också hur han finner det fina i livet och njuter av det. En av de mest anmärkningsvärda sakerna med Nånting i Luften är självsäkerheten – Yasin vet vem han är och var han är på g. Det är helt otroligt att han en gång i tiden suttit i baksätet av en bil och rappat till 50 Cent med sina vänner.

Sultan Ahmed


Hela listan hittar ni här!

/

Veckans bästa singlar: v. 47