fbpx
Bild: Omslaget till "Can't Be Yours Forever" av SALES

Veckans bästa singlar: v. 43

Behövs ny musik att tonsätta Halloweenfesten med? Eller för att göra helgmyset ännu härligare? Vi har både allt från sött och salt i vår musikaliska godispåse, det är bara att ta för sig i listan här!

Nedan? Några av favoriterna i text. Det är sen gammalt!


Shadow Slow Pulp

I onsdags släppte Slow Pulp den kryptiska låten Shadow: en hamrande rockbanger med en gåtfull text som gömmer sig långt inne i låtens komplexa ljudlandskap. Den sprakande gitarren och diffusa sången skapar tillsammans ett desorienterat svall av ljuvligt surr till en bultande trumma. Emily Massey sjunger över denna soniskt intrasslade instrumental, men lyckas undvika att fastna i dess spindelnät med rytmiska harmonier och sin ljusa röst. Även fast de flesta orden lyckas tränga sig igenom så trasslar en del ord in sig, så pass att de blir omöjliga att höra. I detta fall gör det bara låten mer unik och när Massey sjunger “I look out at the sky / Hold the sun in my (?)” får man använda fantasin för att lista ut resten.

David Brignoli

Pengar – Annika Norlin

Annika Norlin, författaren, journalisten, hjärnan och hjärtat bakom musik projekten Hello Saferide och Säkert! släpper äntligen ny musik – fast nu under hennes eget namn. Hon har tidigare släppt singlar som Rött & svart pumpar hjärtat med Falkarna och ett konceptalbum med Jens Lekman vid namn Correspondence.

“Och det är då jag hör jag mig själv säga: nej pengar betyder ingenting / och våren / våren ska komma / oavsett konto, den är till för alla / men det är att kunna andasatt hinna tänka / att det är vår“

Låten Pengarna handlar om just pengar; hur det är att ha dem och att inte ha dem. Utanförskapet och ångesten som kommer med bristen av dem; att se världen genom pengar. Annika Norlin är verkligen ett under när det kommer till texter, en ordsmed som gör texterna vassa så det sticker rakt in i hjärtat. Med både enkelhet och humor lyckas hon förtrolla, hon besitter en fingertoppskänsla som gör texterna nära och tillgängliga. En vemodig och Norlinsk låt med element som känns igen från tidigare släpp i alla hennes projekt. Hon har även avslöjat att det kommer komma en skiva, vilket vi ser mycket fram emot.

Allis Berglund

Open Ya Mind – Cypress Hill

Man kan inte ljuga om att det inte pågår en stor debatt om hip-hopen idag. För det gör det. Bör texterna granskas eller inte? Vad vet jag. Men detta är uppenbarligen och självfallet inte en debatt som nått de förenta staterna, för här kommer det gamla klassiska hiphopkollektivet Cypress Hill med en låt som definitivt skulle skapa ett antal opinionsinlägg på stora medieplattformar om den skrivits i Sverige.

Open Ya Mind handlar enbart om en sak. Cannabis. Om hur gött de tycker det är och att det inte finns en enda anledning att inte legalisera det. Förutom en söt klibbig doft osar låten även så pass mycket old school att man kunde tro att den släpptes ett par decennium tidigare. Så lyssna och njut nu innan det blir förbjudet att spela den på radion.

Gustav Stjernkvist


Hela listan finner ni här!

/

Veckans bästa singlar: v. 43