Bild: Omslaget till “Off” av !SAURA, fotat av Melissa Zabihi

Veckans bästa singlar: v. 42

Det är grått utanför fönstret, det blåser vilt och trädens löv ligger som ett hav på marken. Världen utanför verkar med andra ord rätt trist och icke-inbjudande, och vi behöver desto mer stimulerande underhållning på annat håll, helst bekvämt på soffan. Vad passar då bättre än att djupdyka i veckans bästa musikreleaser? Lyssna in vår ultimata spellista och läs om några av veckans höjdpunkter här!


Look In My Eyes – Lennixx

Det är med stor glädje som mitt R&B-svaga hjärta ser att Lennixx, som utgör en viktig plats på den dessvärre någorlunda glesa svenska R&B-scenen, är tillbaka. Look In My Eyes blir duons andra släpp för i år, och tar med oss på en drömmig resa till kärleken och de rosa molnen på ett lekfullt sätt. Låten är ett perfekt soundtrack till dagdrömmarnas sagovärld och har en mångfacetterad ljudbild med tydligt framträdande neo-soul, R&B och psykadeliska inslag, över ett gitarrsound som påminner vagt om Khruangbins Mariella.

Look In My Eyes visar hur Lennixx vågar experimentera rent musikaliskt, och får en att se fram emot debutalbumet som ska släppas under våren 2023. PS. Missa inte den drömmiga musikvideon till låten! 

Linda Lauermann

I Ain’t Quite Where I Think I Am – Arctic Monkeys

Innan varje Tumblr-användares våta dröm Arctic Monkeys släppte sin absoluta kanonkula till album under fredagen, hann de faktiskt med att släppa en sista singel vid namn I Ain’t Quite Where I Think I Am. Här befinner sig protagonisten på en lyxyacht, helt missanpassad till de ytliga och pengafixerade människorna omkring sig, och undrar helt enkelt vad tusan han gör där. 70-talsprägeln är påtaglig och så är också det mer musikaliska narrativet som vi sett i deras tidigare singlar. Låten har dock ett förvånansvärt funky groove som säkerligen hade gjort Janne Schaffer tillfredsställd.

Gustav Stjernkvist

Matinee – Smino

I samband med att Smino meddelar sina fans om att ett nytt album med namnet Luv 4 Rent är på väg, släpper rapparen också det bubbliga spåret Matinee som smakprov. Den lättsamma låten är producerad av Kyle Banks och består av fyndiga fraser och tal om städer som han har besökt. “St. Louis to Shanghai, St. Lucia, can’t lose, we loose, we goosed up, baby, my baby do it like she tryna pay her rent/ East LA, live in the Wood, I feel like Clint (Ooh-woo, ooh-ooh-woo)”. Lyssnaren känner av den lekfullhet och festlighet som Smino sprider, något som gör det till en perfekt låt att lyssna på denna lördag. 

Nardos Tekle

Sunset – Caroline Polachek

När Caroline Polachek teamar upp med brittiska producenten Sega Bodega, som tidigare jobbat med bland andra Shygirl, FKA Twigs och Låpsley, är en flamenco-dränkt, solkysst kärlekslåt inte riktigt det första som man förväntar sig. Men Polachek visar att hon är långt ifrån klar med att tänja på musikspektrat som hon rör sig inom – Sunset är ännu en kompromisslös pärla. 

Spanska gitarrer och handklappar rullar över en likt vågorna som drar över Barcelonas stränder, och Polacheks vokaler är stundtals blöta av autotune, stundtals kusligt Shakira-klingande. I den medföljande videon mixas stilar, influenser och referenser medan Polachek strosar genom just Barcelona, kör förbi en Bunny is a rider-skylt och sminkar tjocka streck under ögonen. Videostilen, som närmast kan liknas vid ett albumkollage, framhäver låten ytterligare och skapar tillsammans en fängslande mosaik. Resultatet blir varmt och kärleksfullt, salt och soligt.

Med Sunset visar Caroline Polachek att hon kan behålla sin signatur oavsett vilken genre hon rör sig i. Det är ingen idé att försöka förutspå vilken riktning hon tar – det enda vi behöver veta är att hon kommer att överraska, och överträffa våra förväntningar, oavsett vad hon tar sig an.

Daria Spitza

Hela listan hittar ni här!