fbpx
Bild: Omslaget till "Highs & Lows" av Dagny

Veckans bästa singlar: v. 40

Fira helgen med den bästa musiken från veckan! Det finns nya färska releaser från alla musikvärldens hörn, kom och ta del av ett smörgåsbord som bjuder på allt från studsande elektroniska melodier, svenska afrobeats till melankoliska toner från Skottland. Lyssna på spellistan och läs om några av veckans bästa singlar här!


Two Faces – Boy Destroy

Sveriges egna emohjälte heter utan tvekan Boy Destroy. Om inte detta var någonting som redan var självklart så fortsätter den snart 28-åriga göteborgaren att gång på gång bevisa detta genom att sporadiskt släppa singlar. Two Faces heter den senaste och är som vanligt en blandning av influenser från alla ens emohjältar från 90-talet till modern tid. Den melankoliska Lil Peep-hiphop:en är påtaglig, men så är det också mer alternativa i riktning mot Twenty One Pilots och Jimmy Eat World. Allt som allt lyckas han ännu en gång att bilda någonting nytt och rykande färskt som detta landets stora musikvärld saknar. Någonting man bara suktar efter att få böla till.

Gustav Stjernkvist

Complex – Katie Gregson-MacLeod

I början av augusti publicerade musikern och låtskrivaren Katie Gregson-MacLeod en video på TikTok där hon sjöng några sekunder från låten Complex. Stycket med dessa ord ”But I’m wearing his boxers, I’m being a good wife / We won’t be together, but maybe the next life / I need him like watеr, he lives on a landslide / I cry in his bathroom, hе turns off the big light” förtrollade lyssnarna och gjorde förväntningarna på låten höga.

Complex är en lågmäld och berättande låt om att ha savoir complex för de man dejtar och själv sluta som den som behöver hjälp. Orden är träffande och gestaltar en inre tomhet som läcker ut över allt man gör. Fylld med hjärtskärande ilska, frustration och en känsla av maktlöshet så lämnar låten lyssnaren omskakad och drabbad.

Allis Sääsk Berglund

Political Copycat – Majorelle Blue

Även om de så, med all sin kraft, skulle försöka, så kan Majorelle Blue bara inte sluta pigga upp och skapa upplyftande indiepop. Bandet släpper nu sin tredje singel från kommande EP:n Waterproof Mascara och har den här gången snålat på varken lo fi:n eller garagerocken. Political Copycat doftar lika mycket The White Stripes som Teddybears STHLM när bandet klagar över hycklare som om det vore 2004. Den stökiga refrängen när ledmotivet upprepas gång på gång gör budskapet bara mer och mer påfallande.

Med singeln följer också en tillhörande musikvideo som ringar in bandet bättre än någonting. Fem bra malmöiter i den sunkigaste, men ack så charmiga källarlokalen – som dansar benen av sig då de på riktigt inte har någonting bättre för sig.

Gustav Stjernkvist

Swan Upon Leda – Hozier

Ingen höst utan Hozier, som tur har han välsignat oss med singeln Swan Upon Leda. En dramatisk och omslutande komposition med vågor av stråkar och ekande piano. Stämningen är melankolisk och mystisk med ett starkt budskap. På Twitter säger Hozier säger att låten är inspirerad av ett citat av den egyptiska journalisten Mona Eltahawy

Citatet av Eltahawy inspirerade hans text som berör och belyser dessa patriarkala globala system och de hemskheter och brott kvinnor och flickor utsätts för runt om i världen. Redan första frasen är som en kniv i bröstet: ”A husband waits outside / A crying child pushes a child into the night”. Låten är mångbottnad och nästan sakral i ljudbilden, med ett oerhört tungt och nödvändigt budskap som får lyssnaren att känna, tänka, sörja och vilja kämpa.

Allis Sääsk Berglund


Hela listan hittar du här!

/

Veckans bästa singlar: v. 40