fbpx

Veckans bästa singlar: v. 4

Inte trodde ni väl att vi hade glömt att uppdatera er med det allra bästa från veckan som gått? Nejdå, för från och med den här veckan (och kanske ett bra tag framöver, vem vet?) kör vi veckans singlar på lördagar istället. Hade ni svårt att hänga med i musiksvängarna igår när allt kom på en och samma gång? Då står vi till er tjänst, redo med det absolut bästa för veckan.

Nedan har vi skrivit om några av favoriterna, resten hittar ni i listan här!


Half Waif – Orange Blossoms

Förra året släppte Half Waif The Caretaker, ett album som växte fram under en tid när hon försökte hjälpa en person som hon älskar ur sitt missbruk. I ett pressmeddelande berättar Half Waif att den hjälplösheten som hon upplevde då ledde till att hon själv samlade på sig enormt mycket smärta. Den nya singeln Orange Blossoms är skriven under samma period som The Caregiver och handlar om insikten av att hur mycket hjälp vi än ger och får, hur mycket vi än älskar eller är älskade – så kan vi i slutändan endast räddas av oss själva.

En oslipad pianoslinga utgör grunden för hela låten och denna vävs samman med blygsamma stråkar, avlägsen bakgrundssång och distade trummor. Den eteriska ljudbilden framhäver inte bara Half Waifs glasklara sång, men den ställer henne också i dess centrum. Resultatet är naket, gåshudsframkallande och känsloladdat i all sin skörhet. 

Robin Andersson

Molly Hammar – DOUCHEBAG

Molly Hammar har de senaste åren profilerat sig som en av Sveriges mest tekniska sångerskor, det är ett tacksamt läge med en röst som hennes att navigera sig genom olika genrer. På den nya singeln DOUCHEBAG testar hon dock något helt nytt – lite go’ och hederlig hiphop. Vad hon tar sig an det med? Bravur såklart.

DOUCHEBAG är en pondusfylld, bastung låt som får vilken själstrött människa som helst på fötterna igen. I musikvideon ser vi Hammar själv axla rollen som douchebag i en snygg och flådig klubbhistoria som matchar låtens produktion signerad av Jubëls ena halva Sebastian Atas. Låten avslutas med (en personlig favorit) en elektronisk trumpetorkesterslinga, som tillsammans med Molly Hammars sång ger en kraft nog att kasta douchebag:sen där de hör hemma: in the trash.

Theo Hafström

Sophia Kennedy – Cat on My Tongue

Det är en utmaning att försöka beskriva hur Sophia Kennedys nya singel Cat on My Tounge låter. Men vi kan i alla fall göra ett försök. Medryckande elektronisk pop som på något vänster precis balanserar på den hårfina gränsen mellan lycklig och melankolisk. Ja, typ så. 

Låtens absoluta höjdpunkt är däremot den trollbindande melodin som hela tiden tycks finnas någonstans i bakgrunden. När den då inte tar över låten helt, och sliter med sig lyssnaren i denna hypnotiska poplåt. En låt som både tycks vara skriven för den mest lycklige och samtidigt den mest sorgsna, och som lovar mer än gott inför Kennedys kommande album Monsters som släpps den 7:e maj.

Gustav Stjernkvist


Hela listan hittar ni här!

/

Veckans bästa singlar: v. 4