fbpx
Bild: Omslaget till "evergreen" av Christian French

Veckans bästa singlar: v. 38

Hur spenderar du din löningshelg? Förmodligen med ny musik på något plan! På dansgolvet eller i soffan, på dejt eller familjeträff. Ensam eller kollektivt. Don’t worry, vi har något för alla stunder! Veckans bästa singlar sätter sound på helgen. Ta del av musiken här och djupdyk i några av de bästa släppen här nedan!


Hela vägen upp – Silvana Imam ft. Jaqe

Det är svårt att inte ha höga förväntningar när det handlar om just Silvana Imam och Jaqe.  När de tidigare har gjort musik tillsammans har det varit motiverande och energiskt. När jag sätter på Hela vägen upp första gången vet jag inte riktigt vad som väntar. Jag blir förvånad när det första jag hör är en sampling på S.O.A.Ps Simon Says. Därefter kickstartar låten och det är dynamiskt från första stund.

Hon inleder med Välkommen till Silvana Season, och det låter direkt som den Silvana vi alla älskar driftig och kraftfull. Jaqe utgör ett bra komplement i den riviga refrängen. Silvana berättar i ett pressmeddelande att låten ska vara just ”en hyllning till alla mina hårt arbetande systrar, syskon och bröder. Älskar er alla, vi är i det här ihop”.  Silvana och Jaqe bevisar återigen att de är en stabil kombo, och det finns ingen tvekan om att detta samarbete kommer bli en sån där låt du kan lyssna på under höstens mörka morgnar eller i vilket turn-up-sammanhang som helst.

Linda Lauermann

Closer – bladeofsoil

Stockholmsbaserade elektroniska duon bladeofsoil släpper sin första singel, Closer, sedan debuten Lust / Neglect som släpptes tidigt förra året. Ljuden är många och lagrade på varandra, men på det sättet att lyssnaren kan höra och inspektera allt. Låten är som en löst stickad tröja där delarna sitter samman men går att urskilja enkelt, rösten knyter ihop allt och blir som ett täcke över den atmosfäriska ljudbilden och glitchiga samples. 

Det är mycket som känns bekant och nära; hostningar, fniss och forsande vatten går att urskilja mellan tonerna. Stämningen är intim och dyster, tomrummen i låten fyller lyssnaren med de känslorna som väcks av musiken. Tunga åskmoln, den enda lampan som lyser i rummet under natten, den tomma sidan av sängen, vänta på en ensam perrong under vintern. Ett otroligt intressant och känsloväckande släpp som får lyssnaren att längta efter mer från duon.

Allis Sääsk Berglund

Do You Remember Sally Moore? – Girl Scout

I somras spelade de svenska nykomlingarna Girl Scout på Way Out West, Popaganda, och By:Larm, utan att ens ha släppt en enda låt. Det förändras nu med debutsingeln Do You Remember Sally Moore?, och det var länge sen ett band lät så här komplett så här tidigt i karriären. Spåret är inget revolutionerande egentligen, men det visar upp en total kontroll över hur man gör riktigt, riktigt, bra poprock. Verserna är härligt, bitterljuvt nostalgiska för gymnasietiden och bygger mot en refräng som utvecklas för varje gång den kommer tillbaka. Först är den en viskning, sen kommer den med en behärskad kraft, och till slut, efter en så jävla utsökt brygga, släpps all låtens energi loss – det som började som en fjärils vingslag har blivit till en orkan, och låten är en masterclass i att bygga spänning. En oförskämt bra debut.

Anton Ånell

KILL DEM – Jamie xx

I samband med starten av sin USA-turné släppte Jamie xx i veckan sin nya singel KILL DEM. Låten är kort sagt en riktigt fet banger. Den dancehall-osande klubbdängan sägs vara inspirerad av Notting Hill Carnival, en gatufestival som britten deltagit i både som artist och besökare sedan barnsben. Låten har testats på artistens spelningar under sommaren och bedömdes alltså bra nog att släppas – fullt förståeligt, då allt från sångsamplingarna, till trummorna, till melodierna är så ösiga att det är omöjligt att inte vibea till KILL DEM. Quality control, alltså.

Charles Lundman

Tomorrow 2 GloRilla & Cardi B

Stjärnskottet GloRilla slog igenom under sommaren med käftsmällen F.N.F (Let’s Go). Hon följer nu upp med nya singeln Tomorrow 2 där ingen annan än Cardi B rekryteras för en gästvers. För en artist som hade kunnat fortsätta jaga pophits med Ed Sheeran och Bruno Mars är det uppfriskande att Cardi slår sig samman med en hungrig nykomling som representerar det hårda, smutsiga soundet som hon själv har sin grund i. 

Beatet låter som att det tog 10 minuter att slänga ihop – fast på det bästa sättet – och både Cardi och GloRilla spenderar sina tre minuter med att slakta det totalt. Det finns inget utrymme för några melodier att andas här, duon fyller varenda sekund av spåret med bars, bars, och mer bars.” I stay on her mind, I got condos in that bitch head” samt “Poppin shit, you would think I went to school for chiropractin’” fastnar lite extra, bara för att nämna några smakprov.

Anton Ånell


Hela listan hittar du här!

/

Veckans bästa singlar: v. 38