fbpx
Bild: Omslaget till "Crash" av Clara Mae

Veckans bästa singlar: v. 36

Ibland är det läge att faktiskt låta musiken tala för sig själv. Den här veckan är exakt en sån vecka. Nedan har vi skrivit om några av veckans alla otroliga låtar, men det vore att göra er en otjänst om ni inte lyssnade på låtarna i spellistan som ni hittar här. Tro oss, ni kommer inte ångra er.


Skies Bavé

I veckan släppte den svenska sångaren, producenten och låtskrivaren Bavé ett smakprov från sin kommande debut-EP In Vermouth som släpps 17:e september. Singeln Skies kan jämföras med en varm sommardag, och ger oss Frank Oceans Sweet Life med en mer alternativ tvist. Bavés röst stöds vackert av den stormiga gitarren och under bryggan hör man hur välproducerad denna låt är. Trots att sommaren är över, är Skies en bra anledning till att blunda för sanningen ett tag till.

Nardos Tekle

Have Mercy – Chlöe

Vissa av er kommer känna igen inledningen av den här låten, och då kan jag avslöja: ja, ljudet kommer från låten från första början. Utan att detta blir (ännu) en utläggning om TikToks påverkan på musikbranschen, så måste ändå kudos ges till den som såg den virala potentialen i låten och föreslog att släppa en teaser till låten mer än två månader innan den släpptes.

Som ett sidoprojekt är Have Mercy debutsingeln av Chlöe, som annars är med i den hyllade syskonduon Chloe x Halle, med ingen mindre än Beyoncé som mentor. Det hörs tydligare på denna singel än i duons tidigare musik: basen dånar, Chlöe växlar mellan kaxig sångrap och luftig huvudklang och ackompanjeras i slutet med snyggt körarrangemang. En jäkel är hon på att sjunga också, så helgens framträdande på VMA:s kommer nog inte bli nådigt.

Theo Hafström

Forward is the way out – Tribe Friday

Indierockbandet Tribe Friday har under det senaste året varit svåra att undvika då deras sprakande gitarrer ekat över landet i bland annat Musikhjälpen 2020 och årets P3 Guld-gala vilket bara är bra för de här stjärnskotten vill man verkligen inte missa!

Deras musik, som de själva beskriver som ”bubblegum emo”, är full av lekfullhet och ös som är perfekt för att ta en genom det stundande höstmörkret. Nya singeln Forward is the way out sprudlar av allt det bästa från 00-talets indierock och påminner en om att trånga spelningar och hoppande dansgolv inte är långt borta nu.

Fanny Betnér

Pressure – Ari Lennox

R&B-stjärnan Ari Lennox har fullbordat denna vecka med släppet av Pressure. Tillsammans med en smaskig musikvideo som ger oss de snyggaste looksen från både 00- och 70-talet, vägleder Lennox sin partner i sängen. Likt det man ser i musikvideon, kombinerar låten en struktur som liknar en från Motown-tiden tillsammans med trap-808:s som håller soundet modernt. Som vi har hört i Lennox tidigare släpp, som Pop från hennes senaste album Shea Butter Baby samt On It där hon sjöng tillsammans med Jazmine Sullivan, vet vi att Lennox kan leverera en sexig låt med mycket känsla, och Pressure är inget undantag.

Nardos Tekle

If You Say The Word – Radiohead

Radiohead avslöjade i början på veckan släppet av samlingsskivan Kid Amnesiae. Trippel-LP:n släpps i samband med 20-årsjubileumet för bandets kanske mest banbrytande skivor Kid A och Amnesiac, som båda innehöll material från samma sessions.

Detta följdes av tisdagens singel If You Say The Word, ett struket spår som samlat damm i Radioheads arkiv. Ett av bandets svagaste länkar har varit B-sidor – man hör varför de exkluderades från sina respektive projekt. Detta är dock inte fallet med If You Say The Word. Den korta låten hade passat extremt bra på Kid A, utan att rubba skivans tätt sammanknutna tema. Låten är klassiskt Radiohead – en dystopisk, nästan utmattad text, snygga gitarrtexturer och superb sång från frontmannen Thom Yorke över ett karaktäristiskt stadigt trumbeat.

Med en digital utställning planerad i november måste vi nästan fråga oss om vi är mer taggade inför jubileumssläppet än vad vi hade varit om bandet istället hade en helt ny skiva på väg.

Charles Lundman

En Sensommarhistoria – Simon Emanuel

Den sedvanliga singeln består oftast bara av ett spår, men har man tur får man fler – som i detta fall! Simon Emanuel vinkar av sommaren med ett stämningsfullt soundtrack i form av trespårssingeln En Sensommarhistoria, som tack vare sin helhet är för bra för att inte göra ett undantag. Låtarna tonsätts, i angiven ordning, av häftiga produktioner från More10, Slackin Beats och David Lager – som envar lyckas så stilfullt gestalta känslan av melankoli som följer av årsskiftet.

Emanuel rappar avspänt och skickligt över melodierna; först i samklang med en saxofon i Salvia; vidare över ekande bakgrundssång och ett mjukt trumkomp i Rödvin och Minns Du; och slutligen till en melodi som lika väl kunnat agera som en kylig 80-talsvinjett i Jag Hittar Ut Själv. Trespårssingeln är tempererad och iscensättande, och blir den perfekta tonen för sensommaren.

Zejneb Rauf


Hela listan hittar du här!

/

Veckans bästa singlar: v. 36