fbpx
Bild: Omslaget till "Atopos" av Björk

Veckans bästa singlar: v. 36

Vi befinner oss mitt i upptakten inför valet, och hela veckan har varit präglad av just detta – inte mycket annat som fått komma igenom mediabruset! Just därför är det väl ett ypperligt tillfälle att stänga av allt det där en stund och få tankarna på annat genom att ta sig en tur in i musikens värld. Vad har vi egentligen fått ta del av i musikväg denna veckan? Vi lyfter de bästa releaser från valveckan här, och nedan kan du läsa om några som stuckit ut lite extra!


Trouble – The Big Moon

Londonkvartetten The Big Moon har ett tredje album på gång, och det är ingenting som går obemärkt förbi när de lite drygt en månad innan släppet delar med sig av en andra singel från skivan. Trouble handlar enligt frontfiguren Juliette Jackson om ett minnesstoff av henne själv gåendes över en järnvägsbro på väg till sjukhuset för att föda sitt barn. Det är en rörande men också upplyftande låt skriven ur ett modersperspektiv men som, oavsett vad den handlar om, kommer långt på sin mycket slagkraftiga refräng.

Gustav Stjernkvist

Moderaterna – You Thant

“Det har hänt en riktigt jobbig grej i Stockholm!”

Vi är ju en politisk oberoende tidning, men hur kan man bara inte älska att You Thant har samplat Teddybears STHLM:s berömda och minst sagt våta tal på Grammisgalan 2001? Promillenivån var nog dock högre den kvällen än när bandets nya låt Moderaterna skapades. Som vanligt bjuder bandet på en utomordentlig prestation i hur man hanterar experimentell musik. Här blandas trummor, gitarr, syntar och sordin-utrustad trumpet till en fantastiskt tragikomisk låt, vars politiska text helt enkelt får  tala för sig själv.

Gustav Stjernkvist

More Thoughts (2019) – Big Sean

En del sker i Detroit-rapparen Big Seans liv för tillfället. Ett barn med Jhene Aiko är på väg och fans är fascinerade över att se hur det kommer påverka hans kreativa process. Förra söndagen släppte rapparen sin mixtape Detroit  för att hylla att det var tio år sen han släppte sin 2012 mixtape. Som en adderad bonus till detta släppte Big Sean denna vecka även singeln More Thoughts (2019). Spåret spelades in 2019 i samarbete med bland andra producenten Key Wane, som även får en välförtjänt shoutout i låten. ”Quit going overboard, I think it’s finally sinkin’ in / KeY Wane on the beat, you know that be my favorite BPM”. Precis som  titeln anspelar på, får lyssnaren en inblick i den väg artisten har fått färdats genom, och det positiva likaväl negativa med vägen han har valt som artist.

More Thoughts (2019) är tekniskt sätt inte en singel – men däremot den enda nya låten på re-releasen av albumet, vilket gör den värd att lyfta.

Nardos Tekle


Hela listan hittar du här!

/

Veckans bästa singlar: v. 36