fbpx
Omslag: "Fear Nuttin" av BackRoad Gee

Veckans bästa singlar: v. 35

Som om den här musikveckan inte varit nog med albumsläpp från två av världens största rapartister och återkomsten av Sveriges största musikexport genom tiderna, har veckan bestått av en hord nya grymma släpp. Nedan har vi skrivit om några av dem, resten finner ni som vanligt i spellistan här!


Hemlighet – Ros

Ros är tillbaka med den infektiösa klubb-bangern Hemlighet. Låten bygger på samma 00-talsestetik man kunde höra på artistens EP Peaches and Cream. Med en mycket catchy melodi i refrängen som introduceras efter en kort vers och sedan upprepas under större delen av låten utan att trötta ut lyssnaren sjunger hon: ”Jag skriver ner det men ingen kan se det, det är ingen som vet / Det har hållit dig vaken, det får dig bli galen, för du vill ha mer / Öra till öra dom viskar, vill höra, men ingen som vet / Det som jag vet, min hemlighet”. Kanske sitter Ros på en hårddisk fylld med feta Frej Larsson-osande bangers? I så fall kommer det hålla oss vakna tills hon släpper mer.

Charles Lundman

Överdos – Daniela Rathana feat. Zikai

Daniela Rathana och Zikai inviger den första helgen i september på bästa sätt: genom att släppa en kaxig powerduett. Överdos inleds med raden “Du vill ha med mig / Lägga mig i fickan / Alltid med dig” och ska enligt sångerskornas egna ord uttrycka en så kallad cute aggression, alltså känslan av att vara nästintill beroende av sin partner. 

I låten möter söthet aggression i duons mjuka stämmor som förs samman med en tung och basig produktion. Kombinationen utmynnar i en soulfylld och poppig framställning av sweet-but-psycho-tropen, som blir såväl charmig som magnetisk. Överdos väcker både en längtan efter fler kvinnliga duetter inom svensk musik, och en nyfikenhet på Rathanas och Zikais framtida släpp.

Zejneb Rauf

Bild

Human Touch – Pond

Australiska Pond fortsätter sin singelkavalkad inför sitt efterlängtade sjätte studioalbum, ironisk nog kallat 9. Human Touch är en psykedelisk åka-motorcykel-genom-öknen-låt. En låt som kanske enklast kan beskrivas som en modern Silverbullit-liknande The Doors-inspirerad och elektronisk tappning på den psykedeliska rocken. Som om man inte tycker att den tuggande syntslingan har attityd nog, handlar dessutom låten om när bandets sångare Nick Allbrook hjälpte en kvinna att stjäla en bil. Lyckligt nog för bilens ägare fullföljde de aldrig planen och lyckligt nog för oss resulterade händelsen istället i denna låt.

Gustav Stjernkvist

Still Get By – Venus

Still Get By är den andra singeln som släpps från den kommande EP:n Come Night, Come Day av den 22-åriga artisten och låtskrivaren Venus. Låten inleds med ett mjukt nynnande, krispiga trummor och en ljudande bas. När en svävande gitarr träder in i ljudbilden förs lyssnaren in i ett gung. Det är inte bara ljudbilden som fascinerar utan texten fångar in och håller fast. Låten handlar om självbevarelsedrift, ett utforskande av queer kärlek och artistens uppväxt.

Frasen “I still get by” sjungs på det sättet att man hör både smärtan, men även styrkan bakom det. Man hör utmattningen och kampen i att fortsätta försöka. Still Get By skapar höga förväntningar för den kommande EP:n som vi på KULT väntar spänt på att få ta del av.

Allis Sääsk Berglund

TRUST! JPEGMAFIA

JPEGMAFIA släppte i veckan singeln TRUST! tillsammans med en DIY-osande video och en turnéannonsering. Låten fortsätter nerför samma excentriska spår som singlarna inför EP! och EP2! gjorde, med en hoppig syntarpeggio över den experimentella rapparens typiskt kaxiga bars. Låten ändrar beat i mitten och blir mycket lugnare. Peggy fortsätter: ”I ain’t chasing plaques, I ain’t even running (Nope) / Baby, I’m a soldier; I get medals when I’m gunnin’ (Boom, boom, boom)”. Ett nytt projekt ryktas även vara på väg. Thank you Peggy!

Charles Lundman

Roadrunner The Usual Boys

Berlinbaserade The Usual Boys har gett oss en kort, men fullspäckad The Modern Lovers-cover. Roadrunner är bandets punkigaste hittills, med en långsam vers där den förvirrade sångtexten nästan svamlar sig fram, tills hela bandet snabbt trappar upp till refrängen som endast upprepar ”Roadrunner, roadrunner!”. Inspelningen har en rivig livekänsla lagom till höstens återvändo till livespelningar.

Charles Lundman


Hela listan hittar ni här!

/

Veckans bästa singlar: v. 35