fbpx
Bild: Omslaget till "Submarine" av Moon Panda

Veckans bästa singlar: v. 34

Tillbaka till vardagen, jobbet, skolan, rutiner. Ja, det verkar som att vi kollektivt har bestämt oss för att det är dags igen. Ta en paus från allt det där och koppla av med de bästa musikreleaser från dagarna som gått! Denna gång hittar vi mycket nytt från svensk musikscen, som verkar kommit tillbaka efter semestern med härliga släpp som passar utmärkt till myset denna helg. Du hittar hela spellistan här och några av våra favoriter nedan!


Placebo – Snövit

Sveriges egna androgyna underground rap-pappa Snövit återvände igår med bangern Placebo. Skånerapparen har aldrig varit rädd för att utvecklats sedan genomslaget 2018 och har experimenterat tungt med både boom bap och tyngre, Maskinen-esque dunk-rap sedan dess. Rapparen har inte heller varit rädd att låna koncept från andra kända låtar och artister både i texter eller samplingar, likt Kanye West och Håkan Hellström.

Med Placebo har SNX officiellt tagit musiken i en ny riktning: den otroligt heta elektroniska indievågen à la Jean Dawson och Junior Varsity. På Placebo refereras det obrytt till Ramones ikoniska “Hey ho, let’s go” innan Snövit börjar rappa över gitarrer och pumpande punktrummor. Hooken bokstaverar att må piss. Visst är låten lite kort, men att se kameleonten som är Snövit ändå ta sitt sound vidare samtidigt som han bevarar sig själv är en lättnad. Rapmusik är på en lite konstig plats 2022, och de sanna kreativa rapparna som Snövit överlever genom att utvecklas med släpp som Placebo.

Charles Lundman

YUKON (INTERLUDE) – Joji

Joji är nog ansvarig för en av tidernas mest framgångsrika rebrands. Mannen tidigare känd som Pink Guy, och ännu tidigare känd som Filthy Frank, har nu blivit en R&B-stjärna på riktigt.

På den nya singeln Yukon (Interlude) fortsätter artisten bevisa att han är mycket bättre på musiken än han någonsin var på Youtube-sketcher. I linje med det mesta av Jojis verk har det korta spåret en intim bedroom pop-känsla, men det lyckas ändå kännas cinematiskt genom subtila stråkar och glittrande pianoslingor. Låten bärs upp av en förtjusande melodi som gifter sig väl med Jojis patenterat blyga sångstil – det är mäktigt på ett diskret och stilfullt sätt. Joji visar inte alla korten här, och om detta bara är ett interlude så är det väldigt lovande för det nya albumet Smithereens, som ska komma ut i november.

Anton Ånell

Calm Down – Rema feat. Selena Gomez

En osannolik duo bestående av två artister med olika musikaliska bakgrunder har parats ihop på en oväntad singel. Afrobeats-artisten Rema släppte under veckan en omgjord variant av den avslappnade singeln Calm Down, denna gång gästandes av popartisten och skådespelerskan Selena Gomez. Trots bådas kontrasterande artisterier kompletterar Gomez Rema på spåret med sin djupa ton som bidrar till ett ytterligare lugn. Om inte det vore nog ska artisterna även släppa en musikvideo under nästkommande vecka, något som lär bli ett intressant hopkok.

Nardos Tekle


Hela listan hittar du här!

/

Veckans bästa singlar: v. 34