fbpx
Bild: Omslaget till "Rumors" av Lizzo & Cardi B

Veckans bästa singlar: v. 32

Rykten går om att den allra bästa musiken från veckan som gått finns i en och samma spellista, och att några var så bra att de förtjänade att skrivas om längre ned på denna sida. Hela listan ska enligt uppgifter finnas här.


Lämna några ärr – Huset

På den nya singeln Lämna några ärr illustrerar den Göteborgsbaserade musikgruppen Huset hur ont olika sorters relationer stundom kan göra – när tyngden av den andra personens bördor plötsligt hamnar på dina axlar. Sårbarhet och lojalitet genomsyrar texten med rader som “Du kan vila ut hos mig tills du blir mindre svag” och “Jag bär runt på massa smärta som du har orsakat / Har inget behov av någonsin ge tillbaka”.

Frontpersonerna Johan Hammerlid och Kareem Hussein framför melodisk rapp och sång med ett stilfullt flow över den soulrika, stegrande produktionen. När en smörig saxofon möter kyliga trummor skapas något av en filmisk atmosfär och alstrar en helt förtrollande lyssnarupplevelse. Lämna några ärr blir lätt en av sommarens bästa svenska släpp!

Zejneb Rauf

Image

Indecisive – spill tab feat. Tommy Genesis

EP-aktuella fransk-koreansk-amerikanska artisten spill tab släppte under veckan Indecisive i samarbete med Tommy Genesis. Spåret är intensivt och dansvänligt och uppvisar båda artisternas no fucks given-attityd. spill tab ger oss låtens sexiga, melodiska la-la-la-hook innan Tommy levererar sina viskiga signatur-bars. Ett mycket smakfullt samarbete präglat av fantastisk produktion från marinelli som passar likaväl på dansgolvet som i hörlurarna.

Charles Lundman

Säg vem jag är – Mattias Timander

Mattias Timander, bosatt i Stockholm men hjärtat i Kiruna. Den 23-åriga låtskrivaren och poeten släpper nu sin första singel Säg vem jag är. Ljudbilden är lummig och vaggande, redan innan sången kommer igång förs lyssnaren in i en känsla av bitterljuv nostalgi och trygghet. Det finns en nyans av något klassiskt svenskt som förstärks av sången, och texten är ihopvävd med en poetisk fingertoppskänsla. 

“För blåsigt för en cigarett / En svanlik suck en droppe svett / Vår höst drar in som höga vågor / Jag hör vad du säger men det är svåra frågor“

Texten är otroligt intim och bejakande, berör tankar om minnen och framtid. En vilsenhet och ett sökande efter riktning. För varje gång man lyssnar på låten kliver nya fraser fram, hela låten känns väldigt genomtänkt. Mattias Timander ger nytt liv till något gammalt, och vi ser fram emot att se vad han kommer med härnäst.

Allis Sääsk Berglund

Swinging At Shadows – The Cribs

Brittiska The Cribs har gjort sig förtjänta av en hög status bland brittisk indierock, men trots detta har de i princip aldrig slutat släppa musik sedan de bildades 2003. Pandemin gjorde inte heller den saken annorlunda. Bandet ska tydligen ha märkt att de suttit där med ett överflöd av nya låtar, och under en tid när B-sidor är ett utdöende koncept ska man istället ha  kommit på ett intressant marknadsknep för att få ut låtarna, genom att släppa en sjutummare varje månad fram till årets slut. Man kan tycka vad man vill om det, men det går inte att förbise att den första singeln i ordningen, Swinging At Shadows, är minst sagt fenomenal. Å andra sidan är det svårt att bli förvånad över detta när The Cribs, på något sätt, alltid lyckas överträffa sig själva i nu snart 20 år.

Gustav Stjernkvist


Hela listan hittar ni här!

/

Veckans bästa singlar: v. 32