fbpx
Bild: Omslaget till "Back" av LOLA

Veckans bästa singlar: v. 31

En regnig vecka har passerat och sentimentaliteten kring sommarens slut börjar sakta men säkert krypa sig på i vanlig ordning. Trots detta har det funnits många ljusglimtar i form av nya musiksläpp denna veckan, och däribland finns det säkerligen något för alla stunder och sinnestillstånd!

Veckans bästa singelsläpp hittar du här, och personliga favoriter kan du läsa om här nedan!


Beach House – Carly Rae Jepsen

Carly Rae Jepsen har aldrig låtit kaxigare än på nya singeln Beach House. Hon slog igenom med den oförskämt förälskade dängan Call Me Maybe, och på album som Emotion och Dedicated grävde popstjärnan ännu djupare för att göra musik som var skamlös i sitt trånande efter genuin kärlek och romans. 

Därför är det uppfriskande och lite omvälvande att nu höra Jepsen sjunga om att vara med “boy number.. I can’t keep count anymore” och dissa killar för att dom är otrogna mot sina fruar med henne. Jakten på kärlek är fortfarande temat här, men nu hör vi Jepsen sjunga om det från ett mer uppgivet och nästan cyniskt sätt. Soundet är fortfarande popmagi, med stora syntar och four-on-the-floor-gung, men den mer avslappnade och humoristiska tonen gör det här till någonting nytt och fräscht för sångerskan.

Anton Ånell

One Year Stand – Frankie Cosmos

Amerikanska indiebandets Frankie Cosmos nya singel One Night Stand är mjuk och får en att uppleva något slags artificiell nyvakenhet. Gitarren är dämpad och trummorna är lugna i bakgrunden, ljudbilden går att likna vid ett tjockt duntäcke: värmande och omfamnande. Texten svider desto mer med fraser som “I feel like scored clay / Rough unless I attach myself to you” och “I’m not worried about the rest of my life / Because you are here today”. Texten är lekfull och rabblande, och för tankarna till Kimya Dawsons vardagliga men fängslande låtar. 

Låten lämnar lyssnaren i ett slags vakuum, den är likgiltig på ett väldigt befriande sätt. Som i frasen “You don’t love me / That’s okay”, sorgen finns närvarande men det gör också lyckan. Det är lite som att bli upprymd med tomhet. Låten växer för varje lyssning och något så väldigt enkelt lyckas nästla sig långt in under revbenen.

Allis Sääsk Berglund

50K Or Brunch – Your Old Droog

Your Old Droog har låtit som en gammal man nästan ända sedan han gjorde debut. Kanske var det därför vissa spekulerade att han var ett alter ego för Nas när han först började få uppmärksamhet för sin avslappnade, samplebaserade boom bap.

50K Or Brunch har Your Old Droog blivit bekväm i rollen som hiphopveteran, och det är ett rent nöje att höra honom dissa nästan allt och alla under solen. Den ukrainskfödda rapparen är underhållande och kreativ när han punkt för punkt lägger ut varför han är bättre än dig, inte för att han är rikare eller kändare, utan för att han helt enkelt har fetare punchlines. Eller vad sägs om “Dudes sounding like a fake Earl Sweatshirt – Earl Cardigan”?

Anton Ånell

Patience – Mall Grab feat. Nia Archives

Den australiensiska dj:n Mall Grab har tillsammans med den brittiska sångerskan Nia Archives släppt singeln Patience – en lunkande låt med ett repetitivt beat som verkligen kliar något i hjärnan på lyssnaren. Elektroniska trummor och atmosfäriska syntar får en att känna som att man flyter på moln, en slags drömsk hissmusik där hissen tar en ut i rymden. Nia Archives finstämda och skickligt monotona röst vässar kanterna lite på låten och gör det bitskt. Texten går inte riktigt att greppa om man inte verkligen fokuserar, men här är det mer musiken och stämmorna som blir betydelsebärande.

En låt som passar till alla stunder där man är i rörelse: bussturen, på cykeln eller på dansgolvet. Ett sprudlande och modernt spår som väcker ett vidare intresse för båda artisterna, och som tur är har Mall Grab precis släppt sitt nya album When I Breathe för den som vill lyssna vidare.

Allis Sääsk Berglund


Hela listan hittar du här!

/

Veckans bästa singlar: v. 31