fbpx

Veckans bästa singlar: v. 3

Alla goda ting är tre, eller hur? Efter en tveksam inledning på året känns vecka 3 som årets bästa, och varför inte fira det med lite fräsch musik? Nedan har vi skrivit några rader om ett urval av veckans bästa singlar, resten hittar ni i listan här!


Mapei, Irya Gmeyner – On Repeat (Music From the TV Series Thin Blue Line)

Är vi inte alla i behov av en pulserande, hypnotisk verklighetsflykt en grådassig fredag som denna? Svenska artisten Mapei och multikonstnären Irya Gmeyner har tillsammans skapat en låt som får kaffekoppen att hoppa runt på skrivbordet om du bara skruvar upp basen hårt nog, och som samtidigt har ungefär samma avkopplande effekt på hjärnan som Calm-appens Harry Styles-avsnitt.

Låten som är med i SVT:s nya serie Tunna blå linjen inleds med kraftfull melankolisk underton, men exploderar sedan i en klubbhit som nog får de flesta, inklusive undertecknad, att undra vad SVT:s nya polis-serie egentligen handlar om. Det osar av rökig klubb, blinkande ljus och litervis med svett – kombinationen som vi alla drömmer om på nätterna, med andra ord. Utöver den mäktiga produktionen är vokalframträdandena otroliga. Gråt nu därför inte över spillt kaffe; höj volymen och låt dig sugas upp i en välbehövlig, och välgörande, hypnos.

Daria Spitza

Billie Eilish, ROSALÍA – Lo Vas A Olvidar

Oddsen inför att vi skulle täcka den här länge omtalade låten var nog så låga så att man inte skulle få några pengar tillbaka på vinst. Två artister som länge parats ihop som en ideal musikkombo, Billie Eilish och ROSALÍA, har äntligen släppt sitt första samarbete (och förhoppningsvis inte sista), och det i samband med den hyllade serien Euphorias specialavsnitt om huvudrollen Jules. På förhand fanns det två vägar som var utstakade för en låt av dessa artister: Antingen en excentrisk, experimentell kombination av låtar som A Palé och bad guy, eller en låt av rent och skärt livselixir – och vi fick det sistnämnda.

Lo Vas A Olvidar smälter sångerskornas ljuvliga stämmor in i varandra (som förväntat) och förmedlar både hjärta och smärta. Låten är en avskalad, men laddad visa om en sorti med bitter eftersmak. Ett stycke som antingen kan spelas på färden mot himlen eller helvetet, beroende på vem som lyssnar.

Theo Hafström

Molly Sandén – Kärlek börjar alltid med bråk

Molly Sandén fortsätter sin vandring i det svenska electro-R&B-landskapet, och nu får vi hennes första singel för året. Kärlek börjar alltid med bråk knyter samtidigt melodiskt an till singeln Freak från 2015, som tog henne från före detta barnstjärna till en del av den svenska popeliten. Sedan dess har hon, som många andra, bytt från engelska till svenska och blivit en av dem som definierar svensk pop idag.

Kärlek börjar alltid med bråk, från det kommande albumet Dom ska veta, reflekterar cyniskt över relationer som inte slutar på god fot. Efter det fruktansvärt välproducerade albumet Det bästa kanske inte hänt än går det nästan inte att förvänta sig annat än tillfredsställande snygg produktion av Molly Sandéns musik, och den nya singeln gör en verkligen inte besviken.

Molly Sandéns tredje svenska album Dom ska veta planeras att släppas senare i vår.

Theo Hafström

Royal Blood – Typhoons

Brittiska Royal Blood fortsätter slå sitt eget rekord i hur pass episka låtar man kan få till med i princip endast bas och trummor. Efter ett par år av tystnad annonserade duon i höstas sitt tredje album Filthy Minds, och släpper idag den andra singeln tillhörande detta. Typhoons, med sin extremt passande titel, är till absolut ingens förvåning en fullkomligt rak och ”in your face”-rocklåt.

Kanske, kanske kaaanske att det är åt det lite mer poppiga hållet, än vad vi brukar få från bandet; men så länge låten innehåller den simpla instrumentationen, Mike Kerr’s übersexiga röst och känslan av att vilja slå någon på käften, kan låten helt ärligt få vara hur poppig den vill.

Gustav Stjernkvist


Lyssna på hela listan här!

/

Veckans bästa singlar: v. 3