fbpx
Bild: Omslaget till "jag vill" av LKN

Veckans bästa singlar: v. 28

Ännu en sommarvecka har passerat, även denna gång med minst sagt intressanta nyheter från musikvärlden! Det har varit en intensiv vecka för svensk hiphop, med nya bangers från stora namn som Jireel, C.Gambino, 1.Cuz och Mwuana. På den internationella fronten har vi fått ta del av spännande och minst sagt otippade samarbeten; Vad sägs om Ellie Goulding ft. Big Sean? Eller en mix av Calvin Harris, Justin Timberlake, Pharrell och Halsey? Vi har som vanligt samlat alla släppen att hålla koll på från denna veckan i spellistan här, och nedan kan du läsa om några favoriter!


Fingeravtrykk – Ane Brun

Norska sångerskan Ane Bruns senaste singel Fingeravtrykk känns som ett slag i magen och all luft bara skjuts ur en. En melankolisk och filmisk låt om döden, det tunga ämnet går att känna även om man inte lyssnar på texten med sina sentimentala stråkar och ekande piano. Det finns en otrolig stämning i låten som känns blytung, tonerna spelas från hjärtat och Bruns syrenröst lyckas lura in lyssnaren i detta mjuka, men sorgfyllda, musikaliska landskap. 

Låten är cirka sex minuter lång och mot slutet mynnar den ut i något desperat och elektriskt, man kan känna hur Brun med sin röst försöker nå fram till den bortgångna. En blandning av saknad, ilska, stark kärlek och bottenlös sorg lämnar lyssnaren omskakad.

Allis Sääsk Berglund

 Stay With Me – Calvin Harris feat. Justin Timberlake, Halsey & Pharrell Williams

Featurelistan på Calvin Harris nya platta Funk Wav. Bounces, Vol.2 ser ut som eftertexterna till en Marvel-film, och kanske samlas allra flest tungviktare på den nya singeln Stay With Me, med Halsey, Justin Timberlake och Pharrell. Det andra albumet i Funk Wav-serien verkar hittills fortsätta i samma anda som det första, med produktion stöpt i syntfunk, disco och soul.

Kombinationen Timberlake och Pharrell i denna kontext hade all anledning att ge folk kalla kårar med tanke på att dessa två män, efter att ha lekt med dessa sounds, gjorde sig ansvariga för två av det senaste decenniets mest ondskefulla låtar (Happy och Can’t Stop The Feeling). Stay With Me undviker dock stelheten som plågade dessa låtar, till stor del tack vare Calvin Harris oförnekliga förmåga att få rumpor att skaka, samt Halseys flörtiga bidrag till låten. Timberlake och Pharrell håller sig samtidigt borta från sina värsta impulser, och lyckas undvika felplacerad falsett eller fejkad entusiasm här. Resultatet är en sexig discobanger som förhoppningsvis får turen att bli en sommarplåga – det hade varit välförtjänt.

Anton Ånell

Message (Better Days) PawPaw Rod

Det LA-baserade skivbolaget Godmode har de senaste åren legat bakom genreböjande artister som Yaeji, Channel Tres och Shamir. Det som enar de allra flesta artisterna som har haft med bolaget att göra är en hängivelse till grooves, och det senaste tillskottet PawPaw Rod är inget undantag.

Message (Better Days) är hans första singel efter debut-EP:n som kom förra året, och den bygger vidare på det projektets styrkor med några nya knep. På debuten visade PawPaw Rod en talang för att skapa gung med oemotståndliga melodier och en sångröst full av själ och pondus. De egenskaperna kommer fram även här, men debutens blandning av elektronisk produktion och abstrakta texter har vuxit till ett tydligare, om än inte revolutionerande, budskap om att leva i nuet, tonsatt av upplyftande, levande brass och rhodes-piano. Ett spännande steg framåt för ett lovande stjärnskott!

Anton Ånell


Hela listan hittar du här!

/

Veckans bästa singlar: v. 28