fbpx
Bild: Omslaget till "Thot Shit" Av Megan Thee Stallion

Veckans bästa singlar: v. 23

Är det dags? Det är väl ändå dags nu? Eller? Okej, det verkar vara det. Härmed förklarar vi sommaren officiellt ankommen. Och vad vore sommarlycka utan den allra senaste musiken? Inte mycket, och ännu mindre med tanke på hur mycket grymt som kommit i veckan.

Nedan finner du lite tangentknappande om några av veckans bästa nytillskott, resten av dem hittar ni här!


RAPSTAR – Prins Daniel

Prins Daniel är tillbaka med sin första låt sedan 2019 års skiva Houdini. På RAPSTAR uppvisar Daniel en liknande kadens som på den tidigare skivan, med detaljerade, berättande bars över ett MASAKA-producerat beat som låter lite nostalgiskt à la tidigt 2010-tal. Låten handlar om att inte tappa sig i framgång, samt Daniels driv att vilja bli framgångsrik i musikindustrin och de fallgropar det drivet kan leda till.

Allt understryks av Daniels egna driv; efter refrängen som upprepar att Daniel har ”gasen i botten”, rappar han i andra versen: ”Försöker hålla skålarna på vågen balanserade / Tömma det som tar min energi och fylla på med nåt som ger mig den / Leendet jag bar har blivit sneare / Men prioriteringen är kvar: konvertera dagdrömmarna till leverne”. Singeln ger oss Kendrick Lamar-, eller kanske nästan till och med Mac Miller-vibbar!

Charles Lundman

Great Mass of Color – Deafheaven

Postmetalbandet Deafheaven har länge varit hyllade för deras förmåga att blanda hård death metal och drömmig shoegaze. På deras nya singel Great Mass of Color lämnar däremot bandet death metal-genren bakom sig och väljer istället att shoegaze:a in i kaklet. Låter det som något bandet släppt tidigare? Absolut inte. Great Mass of Color är däremot lika djärvt som det är uppfriskande.

2018 blev Deafheaven nominerade för bästa metalframträdande på amerikanska Grammys för deras låt Honeycomb, elva minuter av mästerlig metal. Great Mass of Color är Honeycombs motpol – minst lika beundransvärd, men avsevärt mer lättillgänglig för dem som blir avskräckta av den hårda dödsmetallen.

Great Mass of Color är den första singeln från Deafheavens kommande album Infinite Granite som släpps den 20:e augusti.

Oscar Johansson

Peggy Gou - Nabi (feat. OHHYUK) by Gudu Records

Nabi – Peggy Gou & OHHYUK

Allas koreanska favorit-cloutprinsessa Peggy Gou är tillbaka med en självbeskriven ”summer song for you”. Nabi är Peggys första solosingel på två år. Producenten och DJ:n håller fast vid sin nostalgiska men ändå nytänkande stil, med simpel pianodriven produktion, viskad koreansk sång från både Gou och gästande OHHYUK, och ett snyggt rytmiskt break i slutet av första tredjedelen av låten. Ett lugnt, mycket wavy spår, som inte hade passat hel fel på stranden.

Nabi låter inte heller långt ifrån vad man skulle hitta i en koreansk jazzlista på Youtube – något Peggy säkert är fullt medveten om – och även om det inte är den typen av floor-fillers Peggys nästa skiva förväntas vara sprängfylld av, gillar vi det. Ett välkomnande tillbaka till regelbundna släpp efter pandemin. Nu väntar vi på singel nummer två som enligt Peggy kommer senare i sommar.

Charles Lundman

Just Whenever – Breakup Films

Israeliska Breakup Films har inte bara gått från enmansprojekt till kvartett och för första gången fått uppleva känslan av att spela live. De har även utvecklat sitt, från början simpla men pricksäkra, indiesound till någonting större. Just Whenever är deras första singel som band men fjärde totalt och ger oss emotionell shoegaze-pop som är relativt lättsmält men med en komplex och kopiös ljudbild. Det är både slagkraftigt och detaljrikt, och den underbara tragikomiken är genomskådlig när den beskrivs som bandets egna version av en partylåt.

Det är inte sällan man ser memes som driver med 20-åriga män som sitter i sin källare, leker med reverb och skjuter fram sin debut-EP. Det är däremot sällan man ser dem lyckas. Breakup Films har gjort det och Just Whenever är beviset.

Gustav Stjernkvist


Hela listan hittar ni här!

/

Veckans bästa singlar: v. 23