fbpx
Bild: Omslaget till "The Ordinary Place" av Kone Mara

Veckans bästa singlar: v. 22

Vare sig början av juni innebär ren eufori av frihet eller terminens sista jäktande är det dags att koppla bort och av med lite melodier! Kanske blir detta första och sista gången du hör dem, kanske den första av många?

Nedan har vi skrivit om några av veckans allra färskaste melodier, resten hittar ni här!


Sweet Temptation – Sofia Monroy

Popdivan Sofia Monroy debuterade 2019 med singeln Cautious och har efter det hyllats i både Sverige och internationellt och bland annat uppträtt på scener som Way Out West. Från Mexiko till Luleå och nu bosatt i Stockholm, levererar den nu 22-åriga artisten en ny hit med singeln Sweet Temptation. Soundet är kaxigt och sensuellt, med en nypa disco och latingitarr.

“Tell me all the things that you like / You can have it all for one night / Baby let me give you some of that sweet temptation” sjunger hon kvickt och förföriskt, och berättar om frustrationen i tvetydiga signaler och spel; ska vi inte bara vara tillsammans? Monroys sound sticker ut i popvågen och låtarna är skapade med en enorm fingertoppskänsla, och Sweet Temptation är inget undantag.

Allis Sääsk Berglund

Cissi (Cecilia Lind) – Evert Mob

Lagom till Masked Singer Sveriges säsongsavslutning har musiksverige fått sig ett nytt mysterium att klura ut. Evert Mob är en trio midsommarkransskymda ansikten som förvandlar Cornelis Vreeswijks klassiska visa till ett extremt hittigt poprap-paket.

Den nationalromantiska estetiken både visuellt och musikaliskt gör en likt Ari Asters mästerverk (diskutera i smågrupper) Midsommar förundrad och nyfiken på vad som skall komma härnäst. Oavsett vilka ansikten som döljer sig bakom de kusligt frodiga kransarna är Cissi (Cecilia Lind) en otroligt stark debut… eller ja, eventuell debut.

Theo Hafström

JEREMIAH – ORIGINAL – BROCKHAMPTON

Brockhamptons 2021 börjar ta sig ordentligt. Efter vårens albumsläpp Roadrunner: New Light, New Machine kommer äntligen en turné senare i sommar, och nästa skiva senare i år sägs bli gruppens sista. I fredags kom deluxeversionen av Roadrunner med fyra nya låtar, varav tre redan var med på den fysiska releasen för Roadrunner. Den fjärde, originalversionen av JEREMIAH, är tidigare osläppt och fungerar praktiskt taget som singel för detta deluxesläpp.

Låten är melankolisk, med ett beat som ekar från SATURATION-eran. Spåret är lugnt och somrig med Kevin Abstract på hooken och verser från Matt Champion och Merlyn. Den regelbundna kollaboratören Ryan Beatty som tidigare arbetat med Tyler, the Creator framträder även mot slutet av låten med en snygg harmoni över slutrefrängen. JEREMIAH innehar den typ av vibe BROCKHAMPTON alltid levererar så klockrent. Snälla sluta inte göra musik efter nästa skiva bara.

Charles Lundman

How Not To Drown – CHVRCHES feat. Robert Smith

I en längre intervju med NME beskriver den skotska indiepoptrion CHRVRCHES härkomsten till sin färska singel How Not To Drown. Man borde kunna sammanfatta det de säger till: misär, misär och åter MISÄR. Martin Doherty, berättar bland annat att han skrev musiken under tiden han fastnade i en lång djup depression, och bandets sångare Lauren Mayberry funderade faktiskt på att sluta helt i bandet när hon skrev texten.

Men vad är det då som gör att dessa fem och en halv minut av ren melankoli är något att lyssna på? Jo! CHRVRCHES ofta (väldigt) uppfriskande indiepop fungerar, tror det eller ej, utmärkt i denna mer vemodiga skrud och resultatet på How Not To Drown blir näst intill episkt. Och bara för att ta depprocken till sin spets bjuds även The Cures alldeles egna Robert Smith in för att lägga en vers, vars röst flera gånger bevisats passa orimligt bra till elektronisk musik.

Gustav Stjernkvist


Hela listan hittar du här!

/

Veckans bästa singlar: v. 22