fbpx
Bild: Omslag till "Turn Up" av Mike Posner och The Futuristics

Veckans bästa singlar: v. 21

Varje vecka hänförs vi på KULT av mängden ny, bra musik som bara sipprar ut ur Sveriges musikscen. Oavsett om vi går igenom vår inkorg, där vi samlar all musik som ni skickar till oss, eller scrollar olika listor, sidor och bloggar, häpnar vi över all den kreativitet och produktivitet som gör Sveriges olika lokala scener så levande. Vi försöker ständigt att göra allt vi kan för att uppmärksamma både större och mindre lokala akter, och denna vecka har vi lagt extra fokus på att fylla vår spellista med massvis av grymma, svenska släpp. Nedan har vi också lyft tre favoriter som fångat vår uppmärksamhet ännu lite extra!


God Morgon Stockholm – Simon Emanuel, Nomad, More 10

Att lägga veteranerna Simon Emanuel och Nomad över More 10:s själfulla produktion var ett genidrag som gav oss ett av förra årets bästa svenska hiphopalbum Den Stora Duken. Trion visar inga tecken på att sakta ner när de rullar ut God Morgon Stockholm, en ny singel från albumets uppföljare. More 10:s beat bygger på ett 80-talsinspirerat piano och körsång som låter som att andas in dagens första, fuktiga luft på morgonpendeln – en perfekt canvas för två lyriska tungviktare att gå ronder över. 

I texten sparas inget krut, och i vanlig ordning finns det här pärlor till textrader som golvar med både unikt ordval och mening. Vad sägs till exempel om “ögonblick spillda genom sprucken lins, fasader krackelerar när fukten syns”? Återigen skapar Simon Emanuel och Nomad konst genom att få det vardagliga kännas stort och livsviktigt.

Anton Ånell

Belly Shots – Sarah Klang

Sarah Klangs nya singel Belly Shots är en mjuk countrylåt som värmer upp kroppen som en stark shot i magen. Hennes röst är berusande och len, ljudbilden består av både akustisk och elektrisk gitarr och släpande trummor. Låten är slumrande och innehåller en viss svärta; det finns en melankoli i texten som handlar om att lämna sina 20-årsdagar bakom sig. Den kluvna lyckan i att gå vidare, röra sig framåt. 

Texten är fåordig och tillbakablickande: “I was on my way to the top yeah / Crowd surfing on the back yeah / Champagne, cherry on the top yeah / Hotel roofs, riding in the front yeah / But I was always dreaming about something else”. Låten fångar stressen av att man ska leva vilt och vikten av ens 20-årsdagar och en lättad suck över att de kommit till ända. Lycka över nya tider utan pressen av att missa något.

Allis Sääsk Berglund

Skål – Tjuvjakt

Tjuvjakts resa från smått satirisk skämtgrupp till en av hiphopsveriges mest nyskapande grupper fascinerar än idag, och på nya singeln Skål låter det som att de fortfarande knappt har fattat vad som har hänt. Refrängen lyfts upp av triumferande gospelkörer, och beatet skimrar som något producerat av Kanye West i hans Graduation-fas, med en rik ljudbild av orgel, piano och gitarr. Som vanligt finns här melodiska flows som borrar in sig i huvudet medan gruppens medlemmar reflekterar över framgången och allt den burit med sig.

Samlingen av dessa ingredienser ger oss en låt som är garanterad att bli soundtrack till många sena kvällar under den första riktiga sommaren vi får njuta av på flera år. En skål för gruppen som kommit en lång väg sedan låtar som Biggie Smalls i Mankini och Porrfilm.

Anton Ånell


Hela listan hittar du här!

/

Veckans bästa singlar: v. 21