fbpx
Bild: Omslaget till "VBS" av Lucy Dacus

Veckans bästa singlar: v. 20

Sommaren står för dörren, och mängder med musik som släpps nu är så där härligt överväldigande. Men lugn bara lugn! Vi har självklart jobbat för att det inte ska bli allt för överväldigande att hitta ny musik till försommarvärmen.

Nedan finner ni några av veckans favoriter, som vi vet (!!!) endast består av män. Men det blir det ändring på till nästa vecka då kör vi kvinnor all the way! Resten av låtarna hittar ni här.


TEMPERAMENT – Kabiri

Singeln TEMPERAMENT lyfter det viktiga ämnet om fördomarna som riktas mot individer från socioekonomiskt utsatta områden. Rapparen Kabiri utmanar den ytliga uppfattningen människor bildar sina åsikter utifrån. I texten blottar Kabiri sina egna erfarenheter av de rasistiska mikroaggressioner som han själv utsätts för; hur hans ekonomiska framgång inte sällan tros komma från kriminella handlingar.

Refrängen lyder “Agro / Kaxig / Strumporna fyllda med laxing” och beskriver de fördomsfulla attribut Kabiri stämplas som på grund av sitt utseende. Irritationen framhävs dessutom i producenten 610:s hårda beat, och det uttrycks tydligt att han nått brytpunkten för mikroaggerssionerna. Textförfattandet kombinerat med beatet gör att TEMPERAMENT blir lika tung som viktig.

Zejneb Rauf

Soared Straight Through Me – Tom VR

Tom VR tänjer återigen på gränserna för hur elektronisk musik kan låta på nya spåret Soared Straight Through Me. Låtstrukturen, likt spåren på Fast Track To Bliss som släpptes i januari, är annorlunda och intressant. Låten är fylld av uppskurna sång-samples, en bas som pulserar hela låten igenom och ett crescendo i slutet som trappar upp den atmosfäriska produktionen efter ett långt break. Vi väntar på mer spännande future tech från den Manchester-baserade producenten.

Charles Lundman

Stop Making This Hurt – Bleachers

Jack Antonoff har länge rört sig i bakgrunden som producent för artister som Taylor Swift, St. Vincent, Lana Del Rey och Lorde. Med jämna mellanrum kliver han fram i rampljuset tillsammans sitt band Bleachers, och denna vecka har de släppt den otroligt energifyllda singeln Stop Making This Hurt.

Ett glansigt piano och pulserande saxofoner kombineras med kraftiga trummor i en låt som mycket väl hade kunnat vara ledmotivet till en härlig coming of age-film. Antonoffs sång står i förgrunden av en pampig kör som ger refrängen ett explosivt krut. Låt oss hoppas att Sveriges meteorologer har siat fel om helgens väder, för den här dängan får en att vilja springa längs solvärmda gator, mellan uteserveringar och i gröna parker.

Robin Andersson

Rice & Gravy – Smino & Monte Booker

Independent-skivbolaget Zero Fatigue har släppt sin första singel för året och efter endast en lyssning blir du snabbt hungrig efter mer. Rice & Gravy är skapad av artisten Smino och producenten Monte Booker – en duo lika läcker som låtens titel. Monte Booker introducerar oss till en magnetisk produktion med en kombination av bubblande syntar, slagverk samt 808-trummor för det där lilla extra, vilket tillåter Smino att göra det han gör bäst – att rappa.   

“That’s what made me (Yeah) / Rice and gravy (Yeah)”

I Rice & Gravy berättar Smino om sina rötter och sin uppväxt genom att rappa om familj och den tacksamhet han känner för dem. Rice & Gravy blir en analogi för hans barndom och alla glädjande minnena kopplade till den.   

Nardos Tekle

NLMN – Corduroy

Det är svårt att inte bli helt förälskad i den drömska shoegaze som bandet Courdoroy från Norrköping bringar oss. Gåshudsindie som denna passar nämligen i alla väder, vid alla humör, samtidigt som det bara är så jäääkla snyggt.

Corduroys singel NLMN är ytterligare ett exempel på hur kopiöst många känslonerver en reverbdränkt gitarr kan trycka på samtidigt. Hur bandet själva beskriver själva låten? Kort och gott som ångest i låtformat. Här både vill jag och vill inte hålla med. Samtidigt som låten är en blek och skelögd bild av en själv som stirrar tillbaka på en i spegeln klockan fyra på morgonen, är den samtidigt en varm kram som viskar att “det kommer bli ok”.

Gustav Stjernkvist


Hela listan hittar ni här!

/

Veckans bästa singlar: v. 20