fbpx
Bild: Omslaget till "This Hell" av Rina Sawayama

Veckans bästa singlar: v. 20

Det är dags att vidga vyerna och utforska helt nya låtar. Kanske från en av dina favoritartister? Kanske från en artist du aldrig hört talas om? Chanserna är mycket goda för dig att hitta en ny favorit bland låtarna i vår lista över veckans bästa släpp. Men det är dem alltid.

Nedan har vi skrivit om några av höjdpunkterna, resten finns i den väldigt följbara spellistan här!


Nine Minutes – Clara Malby

Debutsingeln Nine Minutes av 22-åriga Stockholmsbaserade Clara Malby är en lekfull låt som för tankarna till tidig 2000-talspop. Ljudbilden bestående av en distad gitarr och raka trummor bryts av och mjukas upp av bubbliga syntar och fylliga stämmor. Rörelsen av orden i refrängen och texten etsar sig fast hos lyssnaren: “Nine minutes til you leave / 540 seconds and I’m free / You ask me questions / I’m like ah ah ah ah / Two minutes what i need / Until i flip, leave me to be / The only sound that comes is / ah ah ah ah”.

Malby sjunger inte enbart, utan levererar orden med sin honungslena röst och en skicklig anspråkslöshet. Denna låt är ett leende och rus i kroppen på recept, munter och beroendeframkallande. Clara Malby är ett namn att lägga på minnet och Nine Minutes kommer definitivt att bli grädden på moset för sommardagarna som nalkas.

Allis Sääsk Berglund

2001 – Foals

Brittiska indieveteranerna Foals fortsätter att fylla på med singlar inför sitt sjunde album som kommer senare i juni med discodängan 2001. “Ett vykort från det förgångna”, beskriver sångaren Yannis Philippakis låten med samma titel som året bandet flyttade till Brighton. Men ännu viktigare är det en låt som, med sitt allt annat än själsdödande discogroove, är som klippt och skuren för att låten ska vara ett soundtrack till sommaren 2022 – hela 21 år senare.

Gustav Stjernkvist

Wraith – Chance The Rapper, VIC MENSA & Smoko Ono

Om du är ett fan av Chance The Rappers tidigare låtsläpp Cocoa Butter Kisses från projektet Acid Rap, så lär du vara glad över att Chance nu förenar sig med personen han skapade spåret tillsammans med, VIC MENSA. Ihop med producenten Smoko Ono har rapparna delat den nya singeln Wraith, ett av flera projekt som är planerade att släppas under året.

Med Mensas inledande uttalande i låten, något som låter som hans inre, djupaste tankar, kastas lyssnaren in i musiken direkt. Spåret känns tungt, med en sorgsen underton, likt den metaforiska stenen rapparna nämner i textförfattandet: “The house is too heavy / The wrist is too heavy / My brother a heavy /He stackin’ the Stone”. Chance och Mensas förmåga att förmedla personliga svårigheter och känslor lyfter låtens budskap och gör det till en minnesvärd låt.

Nardos Tekle


Hela listan hittar ni här!

/

Veckans bästa singlar: v. 20