fbpx

Veckans bästa singlar: v. 2

Snön har lagt sig över landet som ett betryggande och vitt Cura-täcke, och kanske att det behövdes efter inledningen av året. Det försäkrar oss om att allt, åtminstone för en stund, är som det borde: det kan fortfarande snöa år 2021, det finns republikaner med vett nog att förstå att Trump vanvårdat makten över världens mest inflytelserika land, och att det finns skäl för oss att stanna hemma. Eller utomhus, men långt ifrån andra. Ni fattar.

Vare sig du promenerar ute i vårt vackra vinterland eller myser framför brasan behövs såklart lite ny musik att förhöja upplevelsen med. Nedan har vi skrivit om några av veckans höjdpunkter, resten hittar ni här!


Linn Koch-Emmery – Linn RIP

Linn Koch-Emmery fortsätter göra sig förtjänt av att kallas för ett av Sveriges nya indiehopp när hon nu släpper andra singeln från sitt kommande debutalbum. Linn RIP är inte riktigt den begravningshymn man lätt kan förvänta sig, utan handlar om den knepiga men ständigt förekommande känslan av att vara så trött på sig själv att man ibland bara vill begrava sig.

Låten utforskar också en lite annorlunda sida av artisten. Med ett aningen poppigare sound tar hon ett tillfälligt avsked från de effektdränkta gitarrerna och aggressiva instrumentationen och byter ut detta mot en mer avskalad ljudbild med en refräng man inte skakar av sig i första försöket.

Gustav Stjernkvist

ALM – Dum

“Jag hälsar alla mina vänner att de hade rätt / Men jag är den som aldrig lyssnar på något sätt”

Efterklokhet kan nog vara den mest värdelösa känslan som finns – något som ALM tonsätter på hennes andra singel Dum. Verserna andas friska svenska popfläktar med förväntansfulla pianoackord och dämpade trummor, innan ALM på något sätt lyckas med konststycket att stegra i refrängen samtidigt som hon drar ner tempot. Resultatet blir en pampig allsång, efterklokhetens anthem månne, som tänder hoppet om mer otäckt relaterbar musik från det nya svenska pophoppet.

Theo Hafström

Glitterer – Didn’t Want It

En rockdänga behöver inte göras särskilt komplicerad för att fånga det där gunget som får en att vilja hoppa runt av glädje och gapa med i texten. Glitterers nya singel Didn’t Want It är ett perfekt exempel på detta med sin nedskalade uppsättning av instrument.

Den muddriga elgitarren harvar sig igenom hela låten tillsammans med de tunga trummorna. En tjutande, nästan psykedelisk synt tränger sig in bakom gitarrens brus och för hela skeppet i hamn. Med en monoton, men ändå slagkraftig sång klämmer Ned Russin ur sig en vemodig text, som även den är minimalistiskt utformad.

Varför göra allt svårare och mer påklätt än Didn’t Want It om det är så vackert och dansvänligt i sin enkelhet?

Robin Andersson


Lyssna på hela listan här!

/

Veckans bästa singlar: v. 2