fbpx
Bild: Omslaget till "WHOLE" av CHAI

Veckans bästa singlar: v. 2

2022 har knappt hunnit börja, och en och annan håller fortfarande på att vakna upp från jul- och nyårsdvalan. Musikvärlden har dock raskt gaskat upp sig efter decembervilan och börjat året med gasen i botten. Förra veckan bjöds vi på ett överraskande albumsläpp av världsstjärnan The Weeknd och denna vecka haglar album- och singelreleaserna. Årets andra vecka bjuder på abnorma mängder bra musik – en del har vi skrivit om nedan, mycket annat har vi samlat i spellistan här. Enjoy!


Easy – Kanye West, The Game

Titta så bra det kan bli. Ye – tidigare känd som Kanye West -–tjatar högljutt, likt apan som pryder omslaget till Eazy, hela veckan, om en singel med The Game. Hälften av alla fans, inklusive undertecknad, tror därmed alltså att inget kommer hända. Vi fans har nobbats förut. Men så, 06:00 svensk tid på lördagen, unnas vi en ny track som teasats med titeln My Life Was Never Eazy, som påminner om sent 00-tal till tidig 10-tals-Ye.

Spåret, som är en Spotify Exclusive i tjugofyra timmar, har minimalistisk, emotionellt statisk produktion – Kanyes signatur vid det här laget. The Game får ta mycket plats, med en vers som låter nice över Kanyes produktion. Kanske bäst, och roligast, av allt är ett gäng seriösa punchlines från Kanye: ”We havin’ the best divorce ever / If we go to court, we’ll go to court together / Matter of fact, pick up your sis’, we’ll go to Kourt’s together” och ”God saved me from that crash / Just so I can beat Pete Davidson’s ass (Who?)”. Men det är bara toppen av isberget. Kanye is back. Easy!

Charles Lundman

Os Ovos Da Morte – Bongo Riot

Det krävs två dödskallar och en hel jäkla massa bongotrummor, sen är du hemma. Alla kanske inte riktigt begripit det men det har i alla fall de mystiska göteborgarna i Bongo Riot gjort. Iklädda sina ikoniska dödskallemasker släpper de nu debutsingeln Os Ovos Da Morte. Och ja. Det är en bongofest som heter duga. Hela sex minuter av instrumentellt, psykedeliskt slagverksparty som får en att bara vilja vara där, där kaoset händer.

Gustav Stjernkvist

More Pressure – Kae Tempest, Kevin Abstract

En av veckans mest intressanta releaser kommer från poeten tillika artisten Kae Tempest och Brockhampton-grundaren Kevin Abstract. Singeln More Pressure är en fantastisk blandning av spoken word, alternativ rap och glimrande syntar. Den genretänjande produktionen rullar medryckande på i bakgrunden, medan Kae Tempest och Kevin Abstract reflekterar över livets tempo: ”More pressure, more release / More relief, more belief / Less push, more flow / Please, let me let go”. Resultatet är något alldeles eget – en rytmisk och lyrisk meditation som imponerar och berör.

Daria Spitza

En sista dag – Thuna

Rapper-gone-indiepunkaren Thuna har som många artister valt att släppa ny musik precis i början på året. En sista dag, den första singeln från ett eventuellt nytt album, är en Oasis-osande ballad som vid den här årstiden inte kan visualiseras på annat vis än med den snö och det nordliga ljus som så sällan kryper fram så här års – men när det  väl gör det, låter det som En sista dag. Produktionen är episk, med glimtar av orglar under versens pumpande akustiska gitarrer och ett klimax med ett sparsamt gitarrsolo som endast kan liknas vid Radiohead’s klimaktiska gitarrarbete på The Bends. Kommer detta bli ännu en stilistisk vändning från Thuna efter fjolårets Dantes Inferno?

Charles Lundman

Jackie Down The Line – Fontaines D.C.

Irländska Fontaines D.C. befäster sin titel som ett av världens hetaste indieband när de nu presenterar sitt tredje album Skinty Fia. Vilket de gör på helt rätt sätt, genom att dela med sig av singeln Jackie Down The Line. Här har bandet anammat sin irländska härkomst i ett lyckat försök att sluta låta som vilket indieband som helst. Det är bland annat tolvsträngad gitarr och andra irländska folk-influenser som ackompanjerar bandets klassiska depprockiga stil.

Gustav Stjernkvist


/

Veckans bästa singlar: v. 2