fbpx
Bild: Omslaget till "Superstar" av Darin

Veckans bästa singlar v. 19

Vårvädret har haft milda framgångar över landet, men lusten att plocka fram sommarplaggen, slänga de tunga, tjocka jackorna längst bak i ett skåp och sätta på somriga toner i lurarna är trots det högst närvarande, i alla fall på KULT-redaktionen. Kanske har du en stadig sommarlista som åker fram varje år, eller ett dussin sådana. Kanske är du på jakt efter ny musik? Ni vet vad man säger, vänner kommer och gå, men sommarbangers består… A blessing and a curse. Vi har fiskat fram åtminstone ett gäng låtar från veckan som gått som vi tycker är värda en spelning eller två, en sommarlista eller två. Kanske är det här du finner låten som kommer att ge din sommar det lilla extra?

Du kan läsa om tre releaser som fångat våra öron lite extra, och resten av fynden hittar du som vanligt i spellistan här.


Jag vill bara va med dej – Håkan Hellström & Noonie Bao

Håkan Hellström slänger sitt tidigare hipster-sound åt sidan i utbyte mot trallvänliga 80-talssyntar och en smörig låttext om att bara vilja vara sådär lyckligt kär i någon och berätta det för alla. Med Jag vill bara va med dej så försöker Håkan endast få dig att sjunga och dansa till hans och Noonie Baos kärleksfulla sång. “Här är en låt för sommarn och för bilåkning och för allt möjligt” förklarar han på Instagram och när man väl hör den varma ljudbilden så förstår man exakt vad han menar.

David Brignoli

The Heart Part 5 – Kendrick Lamar

När en ny del i Kendrick Lamars The Heart-serie droppar vet man att det är Kung Fu Kenny-season. Den hyllade rapparen gjorde inte fans besvikna, med en video som släpptes tillsammans med låten i måndags där rapparens ansikte byter skepnad till bland andra Kanye West, Jussie Smollet och Nipsey Hustle med hjälp av deepfakes.

Låten bygger på detta tema: Kendrick rappar från de olika individernas perspektiv och uppvisar, som alltid med The Heart-teaserna inför skivorna, grym teknisk rapförmåga och lyriskt djup. Beatet samplar en alternativ version av I Want You med Marvin Gaye. Lyrisk brillians för all del, men samplingen, i kombination med Kendricks refräng som tar inspiration från originalet, är absolut det bästa med låten. Låten är så bra att det är synd att The Heart Part 5 inte är med på den slutgiltiga versionen av Mr Morale & the Big Steppers som släpptes igår, fredagen den 13:e maj.

Charles Lundman

Welcome To Hell – black midi

black midi lyckas verkligen ingjuta deras nya singel Welcome To Hell med tillräckliga hemskheter för att leva upp till den helvetes-osande titeln. Musiken likväl texten är kaotiskt underhållande – sångaren Geordie Greep rabblar upp en berättelse om “Private Tristan Bongo” och hans traumatiska upplevelse med militären, samtidigt som sprakande gitarrer och bultande trummor tonsätter allt inferno. Welcome To Hell innehåller en så överdriven och teatralisk ljudbild att man nästan skrattar innan det övergår till kalla kårar. Man blir förvirrad av allt virvlande ljud tills att en plötslig tystnad finner sin väg in i låten och bidrar med lite välbehövlig klarhet. Aldrig har man hört så organiserat kaos tidigare.

David Brignoli


Hela listan hittar ni här!

/

Veckans bästa singlar v. 19