fbpx
Bild: Omslaget till "Feel" av quickly, quickly

Veckans bästa singlar: v. 18

Inte lurar vi er till Skåne när vi säger att veckans musikfångst är utsökt. En otrolig blandning av nykomlingar och väletablerade artister har förgyllt denna första vecka i maj, och kanske hittar ni något att ljudsätta slutspurten till den oh så efterlängtade sommaren.

Nedan har vi skrivit om några av veckans nyheter, resten av låtarna hittar ni här!


SOLIGT BARN – Bella Leonette

20-åriga Bella Leonette debuterade förra året med EP:n Missade samtal och har tidigare i år skrivit en låt till den populära SVT-serien Tunna blå linjen. Nu har hon, tillsammans med pojkvännen Fabian Aspelin, skapat den somrigt nostalgiska låten SOLIGT BARN. Modern soul och en gnutta jazz i en låt skriven till hennes yngre jag, om svårigheterna hon kommer möta och överkomma.

Med honungslen röst sjunger hon “Värna om vännerna / gå aldrig själv på nätterna / missa inte samtal eller orden mellan raderna”, och låten är fylld med uppmaningar och betryggande lovord som dessa. Saker man hade behövt höra som liten. Lyckan under orden i låten vibrerar, beatet är mjukt funkigt och gitarrslingan stämningsgivande. Det är något så vackert och värmande när hon sjunger ”Baby allt ska hända dig”, en slags kärleksförklaring till sig själv. Allt ska hända dig, och låten får en att vilja ut och möta livet. Låta allt hända en.

Allis Sääsk Berglund

Kan vara en bild av ‎en eller flera personer och ‎text där det står ”‎حهه YOU THANT PARADISE/ HANGING ON‎”‎‎

Hanging On Doors – You Thant

Stockholmsbandet You Thant överraskade många med sin murbräcka till debutalbum förra året. Nu har bandet tagit sina ägodelar och flyttat till musik- och universitetsstaden Leipzig för att viga sina liv åt musiken. Ett beslut man ska vara väldigt tacksam över.

Hanging On Doors är bandets första låt sedan albumet Dinner for Two och precis som debuten får denna låt en att ifrågasätta allt man trodde man visste om popmusik. Denna intensiva ballad-ish ger en allt från trumpet-serenader och stämningsfull saxofon över de kontinuerliga pianomattorna, till en samplad röst som skriker låtens motto “Nothing happens for the sake of it” i örat på en.

Ännu ser det ut som att framtiden lovar mycket gott från Stockholmsbandet i Leipzig.

Gustav Stjernkvist

i n t e r l u d e – J. Cole

“Only J. Cole would drop an interlude as his lead single lmao”.

Memes och J. Cole-hat åsido, verkar J. Cole’s The Off-Season ha jobbats på ett bra tag, kanske till och med innan 2018 års KOD, vars sista spår är introt till The Off-Season. i n t e r l u d e är endast ett mellanspel, men det är förståeligt varför Cole valde denna som teaser till den kommande plattan. 

På spåret lyckas J. Cole visa upp både sitt öra för snygg produktion, sitt flow, och sina snygga textrader. Produktionen hanteras i vanlig ordning av Cole själv, denna gång med assistans från T-Minus och Tommy Parker. Låten skulle passat perfekt in i KOD, men låter på något sätt fräschare, med en soulful sampling och klattrande hi-hats som backar Cole medan han rappar rader som “My homie’ homie got out on parole / He sold more Coca-Cola than the soda industry” och “Christ went to Heaven aged thirty-three / And so did Pimp C and so did Nipsey”. Kanske kan detta bli Coles starkaste platta hittills.

Singeln markerar även första gången sedan pandemin som en av de största rapparna (förutom Drake, såklart) valt att påbörja ett albumsläpp – med hoppet om möjligheterna för en turné runt hörnet. Kanske hoppar de andra stora rapparna på och släpper musik de också. Vi får hoppas.

Charles Lundman

Dina signaler – Lucaz

(Nästan) debuterar denna helg i maj gör Lucaz, och det med vemodiga Dina signaler. Förra året släppte han en singel under namnet imm4nuel, men då med ett med ett sound tydligare i linje med den svenska nutida hiphopscenen.

Dina signaler är fortfarande hiphop, men sticker ut tydligare från andra i samma hiphopgeneration. Med ett känslosvallande dovt piano som förgrund och ett mer sjunget flow sätter sig låten direkt på hjärnan, och gör Lucaz till en att hålla ögonen på.

Theo Hafström

runt på stranden – ShitKid

ShitKid har sedan debuten 2016 ständigt varit aktuell och hyllats som en av Sveriges mest intressanta musiker med sin råa, hemmasnickrade lo-fi-punk och totala anti-allt-attityd. I veckan släpptes den första singeln från hennes sista album. ShitKid började som ett soloprojekt av Åsa Söderqvist, men blev en duo 2018 när basisten Lina Molarin Ericsson joinade och deras musik fick mycket uppmärksamhet både på hemmaplan och i USA. Förra året återgick det till att vara Åsas soloprojekt och efter ett otroligt produktivt 2020 med tre album och en EP avslutas det hela nu 2021 med albumet Sort Stjerne! som släpps i juni.

Under tiden som duo var soundet mer åt det garagerockiga hållet, men på nya singeln runt på stranden är ShitKids tidiga DIY-punk tillbaka. Med nonchalant riot grrrl-stil sjunger Åsa om att dra runt på stranden i en gul bikini till hårt distat och kompromisslöst enkelt gitarrspel. Om något utlovar singeln att den kommande plattan blir en sista smäll i klassisk ShitKid-anda där hon fortsätter vara den vattendelare bland musikälskare som hon varit från start, och lär fortsätta vara långt efter slutet.

Fanny Betnér

Miss The Rage – Trippie Redd feat. Playboy Carti

Över ett dundrande beat teamar Trippie Redd och Playboi Carti upp på Miss The Rage. Spåret känns som att det kunde ha släppts 2017 med sin emotionella seriositet men samtidigt lekfulla vibb. Höga falsetter hörs i bakgrunden över det minimalistiskt 808-drivna beatet. Okomplicerade hi-hats dansar fram med en kort, loopad syntmelodi. Låten är en äkta representation av båda artisternas sound och scenen de associerats med. Det låter självsäkert, äkta och kompromisslöst, och Miss The Rage har absolut potentialen till att bli en fan favorite.

Charles Lundman


Lyssna på hela listan här!

/

Veckans bästa singlar: v. 18