fbpx
Bild: omslaget till "GET GOT" av Raghd

Veckans bästa singlar: v. 16

Vad säger ni, är det inte dags att ta en liten paus från allt omkring och kolla in det allra nyaste från musikens alla olika hörn? Det är exakt vad vi gjort, och självklart har vi plockat ut det allra bästa för att göra det lite enklare för er.

Nedan har vi skrivit om några av singlarna från veckan som gått, resten hittar ni här!


Tiotusen celsius – Mattis feat. Skander

Den svenska rapparen Mattis är tillbaka med ännu en poetisk vibe som gästas av en lika beskrivande som vacker vers av Skander.

Titeln Tiotusen celsius håller vad den lovar. Här har ni en låt som kommer göra er varma och rosenkindade. Över hans vanliga ljuva motiv och dämpade trummor rappar Mattis rader om ett kärleksintresse på ett omtänksamt och detaljerat vis. Trots specifika rader som “Jag lånade pengarna till Kuba / Jag lånade ännu mer till ringar” går det att relatera till situationen, och de detaljerade scenarierna fördjupar bara hans bars. Men när den romantiska, lugna refrängen slår kan alla känna igen sig: “De vet inte vad kära är”.

Efteråt kommer Skander med sin tydliga ljusa, men raspiga röst och delar med sig en berättelse av samma kaliber som Mattis. “Du är ruschen av mitt först bloss / glöden, vi har samma eld i oss”. Jag ser fram emot att ligga under sommarnatthimlen med denna låt på repeat.

Samir Bou-malhab

GET GOT – Raghd

Den otroliga göteborgsakten Raghd är aktuell med singeln GET GOT; en låt som vid ett första intryck kan uppfattas som lättsam, mycket tack vare dess medryckande melodi. Vid en närmare dissekering av texten upptäcks däremot personliga anekdoter om svårare perioder under artistens uppväxt, “en tid då livet inte alltid var lika självklart” som Raghd själv berättar om texten. Över den svängiga melodin beskriver hon minnen från barndomen så färgstarkt att lyssnarna kan leva sig in i miljön och de skavande känslorna som framställs.

Produktionen – som DJ Haydn står för – och texten i samspel gör GET GOT till en otroligt behaglig och intressant lyssnarupplevelse, och det råder ingen tvekan om att Raghd levererat en singel i särklass.

Zejneb Rauf

What’s Your Name? – ELLA&EMMA

Vissa låtar får det att verkligen rycka i dansnerverna och här har vi precis en sådan låt. What’s Your Name? är ELLA&EMMAs debutsingel och de börjar starkt med en riktig electropopdänga som får en att sprinta till närmsta dansgolv – vare sig det råkar vara balkongen eller köksbordet. Den unisona sången och pulserande basen för snabbt tankarna till grupper som Icona Pop och Rebecca & Fiona, och att leverera grymma kvinnliga electroduos är definitivt en av musiksveriges bästa traditioner som ELLA&EMMA direkt visar sig vilja vara en del av. 

Fanny Betnér

Image

Introvert – Little Simz

Krigstrummor som slår likt åskan, skrikande blåsinstrument som hör hemma hos revolutionen och gripande kusliga pianonoter är basen till Little Simz nya verk. Introvert är första singeln från hennes kommande album Sometimes I Might Be Introvert, och låten gästas av R&B-sångerskan Cleo Sol och ett stycke från The Crown-skådespelerskan Emma Corin.

Introvert är högljudd och cinematisk och kan klippas in i valfritt Rocky-träningsmontage utan att sticka ut. Sätt på denna i hörlurarna och nästa träningspass kommer kännas som en eftermiddag i soffan. Men den nigeriansk-brittiska rapparen är sällan endast flashiga instrument utan substans. Introvert är en passande titel för Little Simz som använder sig av flera motsägelser i sin text. Little Simz skildrar hur yttre förhållanden påverkar inre konflikter för henne som en svart kvinna. Dualitet är ett tema som strösslas på låten när rapparen beskriver kriget mellan Yin och Yang, artisten Simz och personen Simbi. Som Cleo Sols refräng säger: “Find a way, I’ll find a way / The world’s not over”, så finns det än tid att vinna kriget mot systematiskt förtryck.

Introvert är bara introt till det kommande albumet och som Emma Corin utlovar så kommer vi “[…] embark on a journey of what it takes to be a woman”. Sometimes I Might Be Introvert släpps den 3:e september.

Samir Bou-malhab

Image

Smile – Wolf Alice

Wolf Alice fortsätter förgylla sin comeback och peppa inför den kommande brittiska festivalsommaren (ja, det är ok att var avundsjuk, det är vi alla) med den storslagna och snudd på episka singeln Smile. 

Ni vet en sån där låt där så mycket händer på samma gång att det näst intill är omöjligt att skifta fokus? Detta är en sån låt.

En kaxig indiedänga, som med sina elektroniska och psykedeliska inslag konstant försöker bryta sig ur genrens ram. Ändå går det inte att undgå att låten håller sig fast vid bandets rötter som det stöddiga men samtidigt expressiva källarbandet från London, som än idag bevisar varför de är ett av landets främsta alternativa rockband.

Gustav Stjernkvist


Hela listan hittar ni här!

/

Veckans bästa singlar: v. 16