fbpx
Bild: Omslaget till "Duo" av Sam Gellaitry

Veckans bästa singlar: v. 15

Helgen är här, och om inte glass för halva priset på Pressbyrån är det tydligaste vårtecknena vet vi inte vad som är (NOT sponsored). Men vad är en dag i vårsolen utan ny, fräsch musik att lyssna på? Nedan hittar ni några av veckans favoriter, och resten hittar ni som vanligt här!


Gnista – Vånna Inget

I tio år har Malmöbaserade Vånna Inget välsignat oss med sin sina pricksäkra texter, medryckande melodier och framför allt, sin uppkäftiga attityd. En tioårsjubileumdag som såklart ska få ett ordentligt födelsedagsfirande, och just därför (eller kanske inte just DÄRFÖR, men lägligt nog) släpper bandet nu första singeln Gnista från sin fjärde fullängdare.

Gnista är en melankolisk kärleksskildring i Malmöpunkens anda, med undertoner av samma bitterhet och förbannad in your face-attityd som bandet gjort sig kända för. Refrängen “vi är precis som dom som aldrig får varann”, kommer också garanterat leva kvar i minst tio år till.

Gustav Stjernkvist

FORCE OF HABIT – Paris Texas

Jag vill lyfta Paris Texas, en relativt nystartad rapduo från Compton, för att visa att jag upptäckte dem tidigt; att jag var där från början, va. Before they blew up. Med två grymma singlar i ryggen, HEAVY METAL, som med sina aggressiva elgitarrer och rapparna Felix och Louise Pascals avslappnat kaxiga flows redan fått dem att sticka ut på undergroundscenen, och den poppigare, nästan tidiga Gorillaz-aktiga SITUATIONS, släpptes i veckan den tredje singeln, FORCE OF HABIT.

ett lo-fi, indierockklingande beat med en skramlig elgitarr får vi en snygg och effektiv hook och två grymma verser från dem båda, och jag har svårt att inte tänka på artister som numera kultförklarade King Krule. Namnet Paris Texas, som givetvis syftar på Wim Wenders film från 1984 med samma namn, blir mindre av en gåta efter att ha tagit del av singelns musikvideo, som onekligen visar att duon är cineaster.

Kom igen nu. Häng med! Kom in i matchen, innan Paris Texas är på allas läppar. Det är kreddigt att vara först.

Andreas Hörmark

Love More (By Fiona Apple) Sharon Van Etten, Fiona Apple

Fiona Apple gäster den amerikanska singer-songwritern Sharon Van Ettens senaste platta epic Ten, re-releasen av plattan Epic från 2010, på singeln Love More. En avskalad och jordnära låt där röster och stämmorna blir det bärande. De sjunger om en passerad kärlek, något som inte längre är men fortfarande präglar en: Tied to my bed / I was younger then / I had nothing to spend but time on you / But it made me love”. Det finns en fantastisk uppbyggnad i låten, den fylls ut gradvis med mer stämmor, ekande trummor och percussion så att jag som lyssnar fylls av en upprymdhet som dröjer sig kvar. 

Känslan låten ger är euforisk och mjuk, en melankolisk lättnad. Sången är hjärtlig och inlevelsefull, det är något med Fiona Apples röst; det låter som att hon känner så mycket för orden hon sjunger att det flera gånger nästan brister. Man lämnas med ett tryck över bröstet och längtan efter att spela om låten igen och igen.

Allis Sääsk Berglund

You – Regard, Troye Sivan, Tate McRae

Sommarlängtan blir inte direkt mindre när Regard släpper en svävande lätt housedänga. Och bara det att den kosovanska DJ:n lyckats med att skapa en sådan är ett konststycke i sig. Med sensuell sång av Troye Sivan och Tate McRae (ni vet hon som sjöng you broke me first) och ett utsökt gnistrande syntdrop får You en att flyta iväg i ett rus av endorfiner. En sommar utan en riktigt househit är väl ändå ingen riktig sommar, så denna får gärna plåga mig i månader framöver.

Theo Hafström


Hela listan hittar ni här!

/

Veckans bästa singlar: v. 15