fbpx
Bild: omslag till FYO (feat. CHAI) av Michelle & CHAI

Veckans bästa singlar: v. 14

Av musiken som kommit i veckan att döma är det klart och tydligt: ljusare tider är på väg. Nejdå, det värsta som finns är väl ändå att ropa hej, men musiken kan få tala för sig själv tycker vi. Nedan finner ni några av de låtar vi tycker lyser likt vårsolens sken, och resten hittar ni som vanligt i listan här.


Sensöndageftermiddag Division 7

På den andra singeln från sin kommande EP följer Division 7 upp popdängan Majorna med att dra ner tempot rejält på Sensöndageftermiddag; en riktig indieballad med allt vad det innebär. “Sex minuter hjärta och smärta” som de själva beskriver det när det annars riviga Göteborgsbandet dränker sig i reverb och ropar ut ångestklumpen i magen inför ett hjärtekrossande samtal en söndag som lite grädde på moset ovanpå vanlig söndagsångest. Med tunga cymbaler, synthmattor och ett precis lagom rocksmörigt gitarrsolo bygger Division 7 vidare på ett klassiskt och tidlöst svenskt indiesound som osar av vemodiga tonår och svarta jeans.

Om den första singeln Majorna är ett partaj där man haft lite för roligt så är Sensöndageftermiddag dagen efter och med den kontrasten väntas det nu med spänning på vad resten bandets tredje EP har att bjuda på.

Fanny Betnér

Remember you were the one  SHY Martin

Svenska SHY Martin har släppt mängder med snygga popsinglar sedan debuten med den briljanta Good Together från 2017. Remember you were the one är inget undantag, och här får vi även ett smakprov på en mörkare nyans av den sovrumspopen vi är vana vid. Den gitarrdrivna produktionen drar tankarna till sekelskiftets poprockdagar, med SHY Martin som syrligt sjunger om någon som orsakat deras bittra kärleksöde. En text för ältande, men en låt för att se gräset på andra sidan och gå vidare.

Theo Hafström

Guitar – Spotify Studio 100 Recording – Ricky Rich, Blizzy

Ricky Rich och Blizzy har en historia av samarbeten som leder till hitlåtar, och har nu släppt ytterligare ett projekt ihop. Den nya singeln Guitar kan tolkas som ett kärleksbrev till musiken en uppskattning för det ovillkorliga stödet som endast finns att hitta i konsten. De uttrycker svårigheter att lita på annat än musiken med rader som “För många byter lag / I put my trust in my guitar”.

I Guitar hörs strängarna från en elgitarr; ett instrument som sällan korsar väg med svensk hiphop, men som funkar fruktansvärt bra. Rapparnas respektive utmärkande stilar allierar oerhört fint, och de tacklar den gitarrdrivna melodin med enorm finess. Ricky Rich och Blizzy har med singeln återigen visat sig vara en farlig duo.

Zejneb Rauf

Posing in Bondage – Japanese Breakfast

Multikonstnären Michelle Zauner fortsätter fresta oss med smakprov från sitt musikprojekt Japanese Breakfasts nya album Jubilee. Posing in Bondage är en händelsefylld kärleksballad om isolering, ensamhet och längtan. Med sina många lager skapar detta en minst sagt intressant lyssnarupplevelse. Framförallt om låten kombineras med den tillhörande surrealistiska musikvideon, som såklart är regisserad av artisten själv.

Gustav Stjernkvist

Since I Left You – The Avalanches – Prince Paul Remix

The Avalanches är en elektronisk musikgrupp från Melbourne som slog igenom med albumet Since I Left You år 2001. Nu har låten som bär samma namn som albumet fått en makeover med hjälp av den amerikanska hiphop-producenten och DJ:n Paul Houston, mer känd som Prince Paul. En feelgood-låt med klassiska 90-talsinfluenser.

Mycket från originalet återstår, slingan som går om och om med orden ”Since i left you / I found the world so new” och det funkiga lunket i bakgrunden. Remixen ger samma känsla, den av paradis och en ny början efter en svår tid. Ny text har lagts till som berättar om en osund relation och att se världen med nya ögon på egen hand. Prince Paul har förstärkt attityden i låten, gett den en högre bas och tydligare beat. Den är livlig och lycklig, höjer humöret till max och sätter extra fart på stegen.

Allis Sääsk Berglund

Meditation V – Sufjan Stevens

Det finns verkligen få artister – och då menar jag FÅ artister – som genom sin musik kan påverka lyssnarens känslor i den utsträckning som Sufjan Stevens kan. För snart fyra år sedan fick han en hel värld att snyfta till titelspåret från Call Me by Your Name, och han har minst sagt varit produktiv sedan dess. I veckan släppte han inte bara singeln Meditation V utan faktiskt hela skivan, Meditation. En skiva som ska bli den första av fem i albumserien Convocations.

Meditation V är som sagt bara en liten del av det musikprojekt Stevens skrivit till sin bortgångne far. Det är ett kort, instrumentellt, nästan drone-liknande musikstycke. Och precis som man kan förvänta sig lyckas han spegla den sorg han känt och göra det svårt för lyssnaren att inte känna detsamma.

Gustav Stjernkvist


Hela listan hittar du här!

/

Veckans bästa singlar: v. 14