fbpx
Bild: omslag till "Call Me By Your Name" av Lil Nas X av Filip Custic, Columbia/Sony

Veckans bästa singlar: v. 12

Denna helg hör definitivt till de allra värsta på hela året natten till imorgon (söndag) vanhedras vi med en timme mindre sömn. Eller är du en nattuggla som inte kunnat bry dig mindre? Då kan vi rekommendera att spendera nattens tidsresande med den bästa musiken från veckan som gått, och var annars skulle du hitta den än på KULT?

Nedan har vi skrivit om några av veckans släpp, resten hittar du i vår spellista här!


BUZZCUT – BROCKHAMPTON feat. Danny Brown

BROCKHAMPTON är efter en ovanligt lång dvala tillbaka med singeln BUZZCUT där det amerikanska hiphop-kollektivet har förfinat sitt sound och lyckats få tillbaka den höga energi som gjorde dem populära under SATURATION-trilogin.

Redan från första meningen, där Kevin Abstract ropar ut “Who let the dope boys out?” hör man att den sorg som förmedlades på bandets förra album GINGER är långt borta, vilket även gör sig tydligt över hela versen då den monotona tonen Kevin Abstract använde sig av på förra albumet också försvunnit. På andra versen levererar hiphop-ikonen Danny Brown en otrolig vers om internetfenomen som normies, incels och doxing samtidigt som han skrytigt jämför sitt rappande med medicin och hans flow med hur The Beatles går över gatan på Abbey Roads albumomslag. I sann BROCKHAMPTON-anda har BUZZCUT två delar och avslutas därför med en övergång till en psykadelisk R&B-fusion med en ljuvlig saxofon.

Oscar Johansson

Image

MONTERO (Call Me By Your Name) – Lil Nas X

I nio månader har fenomenet Lil Nas X hintat om singeln vid samma namn som den kultförklarade boken och filmen, och äntligen har bebisen anlänt. Om den förra singeln Holiday var en hint om en mer blottande Lil Nas X, släpper han in oss på bara skinnet med MONTERO (Call Me By Your Name)

Förutom den vilda västern-osande produktionen är singeln ett rejält avstamp för artisten han är 2021. Lil Nas X sjunger/rappar utan några som helst filter, och lyssnaren fängslas i hans briljanta, gränslösa sinne. Låten är direkt riktad till en kille som han träffat, men som inte trätt fram ur skuggan än. Ni som känner för lite hjärngympa kan få lista ut vad Lil Nas menar med att döpa låten till sitt eget förnamn.

Det är svårt att tacka Lil Nas X nog; det han gör för gaycommunityt med musiken och med hela hans persona är ovärderligt, och kommer leva vidare i musikhistorien generationer framöver. Och inte för att ropa hej, men CMBYN har någonting som den rekordsäljande Old Town Road inte hade – djärvhet.

Theo Hafström

LARRY PINK THE HUMAN - ELEVEN11_GTR_SONG

ELEVEN11_GTR_SONG – LARRY PINK THE HUMAN

LARRY PINK THE HUMAN är nog för de flesta inte något känt namn. Men om den brittiska punkduon SLAVES skulle komma på tal kanske det ringer i en och annan klocka. Gitarristen från gruppen, Laurie Vincent, har under det senaste året även släppt musik med producenten Jolyon Thomas, som minst sagt är ett gömd diamant när det kommer till obskyr brittisk indie… eller vad man nu ska kalla det.

I onsdags släppte bandet den något svårutlästa låten ELEVEN11_GTR_SONG. En låt som på något sätt erhåller samma snuskighet som duon gjort sig kända för, men till ett helt annat sound. Låten kan enklast beskrivas som en 80-talsroadtrip och en utopi där punkare och syntare slutit fred och börjat producera musik från det bästa av båda världarna.

Gustav Stjernkvist


Hela listan hittar du här!

/

Veckans bästa singlar: v. 12