fbpx
Bild: Omslaget till "sad disco" av mxmtoon

Veckans bästa singlar: v. 12

Det är sista helgen i mars, solen kikar fram bakom vinterns persienner och massor av ny, härlig musik står redo att tonsätta våren, a.k.a den absolut mest nödvändiga och välbehövliga årstiden som vi har i detta land.

Nedan har vi samlat några favoriter som fångat vår uppmärksamhet lite extra, och här har vi samlat en hel hög med grymma releaser från veckan som gått. Enjoy!


Solnedgångar – Little Jinder

“Det här är en sång om alla solnedgångar som jag aldrig sett och allt jag inte vet nått om…” inleder Little Jinder sin senaste singel Solnedgångar med. Hon fortsätter att sjunga om hjärtesorg och hopplösheten i refrängen som ackompanjeras av en ljudbild lika mild som vårsolen. Låtens dova trummor håller takten jämfört med resterande melodier som vandrar mer fritt och smälter samman under Jinders drömska sång. Om hon finner något hopp mot slutet av låten är oklart. “Jag kommer dö nu / Har gjort det förut och jag gör det igen” förklarar hon samtidigt som en repetitiv slinga följer: “Och igen, och igen, och jag gör det igen”, vilket knyter samman hennes svårigheter med solen, som även den går upp och ner igen, och igen, och igen.

David Brignoli

To Love A Man – Celeste

“If he’s enough to ground you in yourself / And keep you there, I’ll love him too / I’d ask to split yourself in two / But we both know those halves have to stay few / So I hope spring let’s it rebloom”

Dessa ord sjunger Celeste på sin senaste singel, To Love A Man. Det första materialet hon släppt efter sitt debutalbum Not Your Muse som släpptes förra året. En minimalistisk låt om kärlek som svider med endast ett piano som klinger bakom Celestes honungslena röst. Låten är elegant och melankolisk, både fjäderlätt och väldigt väldigt tung. Tystnaden mellan orden och tonerna blir högljudd, hon serverar orden varsamt och lyssnaren lämnas hungrande efter mer.

Allis Sääsk Berglund

Shotgun – Soccer Mommy

Soccer Mommy matchar den explosiva titeln Shotgun med en sprängladdad produktion. Gitarrerna sprakar och trummorna bultar samtidigt som artisten laddar upp för den trallvänliga refrängen: “So whenever you want me, I’ll be around / I’m a bullet in a shotgun waiting to sound”. Den nya singeln följer samma typ av 90-talsestetik som hennes tidigare projekt color theory kretsat kring, något som inte bara skiner igenom i musiken utan även i hennes senaste musikvideo. Denna gång teamar artisten dessutom ihop med Oneohtrix Point Never (producenten bakom The Weeknds senaste platta) för att fortsätta utforska den charmiga alt-rocken från 90-talet. Shotgun är en fantastisk singel som definitivt gör en taggad på det kommande albumet Sometimes, Forever som släpps nu i sommar. Tills dess verkar det som att denna får gå på repeat.

David Brignoli

Talk – beabadoobee

Gen Z-älskade artisten beabadoobee har släppt en ny singel, Talk, som sticker ut från hennes tidigare mer akustiska releaser. Talk är pop-punkig med distad gitarr och en fyllig ljudbild. Hennes tidigare bedroom-poplåtar som Coffee och Tired älskas av fans och jag tror att Talk kommer mottas på samma sätt. beabadoobee skriver musik på ett trendsäkert sätt, nostalgin slår till snabbt under lyssningen och för tankarna till tidigt 2000-tal. Y2k-trenden is still going strong och denna låten passar rätt in.

“Call you up on Tuesday / Say, ”What’s up?” / Babe, it’s too late / Why’d you have to be so complicated?”

Vi älskar den klyschigt blödiga texten som enligt beabadoobee handlar om att göra saker som man vet inte är bra för en. Guilty pleasures så säga, men lyssningen av låten är bara njutning.

Allis Sääsk Berglund


Hela listan hittar ni här!

/

Veckans bästa singlar: v. 12